Sønderjysk sensation vinder prestigefyldt filmpris: 'Vi tog en chance, og det betalte sig'

Bodilprisen 2020 blev rekordernes og overraskelsernes aften.

Frelle Petersen (til højre) fejede al konkurrence af banen og blev ved Bodilprisen hyldet med prisen for 'Bedste manuskript'. Han står nærmest egenhændigt bag filmen 'Onkel', der trods et lille budget og fremvisninger i få biografsale blev en pæn succes. Med på den røde løber havde han Peter H. Tygesen (til venstre) og Jette Søndergaard, der spiller onkel og niece i filmen. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Lørdag aften skulle Bodil-statuetterne fordeles til den 73. udgave af Bodilprisen, der er Danmarks ældste filmpris.

'Dronningen' blev aftenens store vinder med hele fire priser, og filmens instruktør May el-Toukhy kan nu føje 'Bedste film'-statuetten til sin samling af anerkendelser, hun har høstet de seneste måneder.

Filmens altoverskyggende hovedrolleindehaver Trine Dyrholm modtog sin syvende Bodilstatuette for 'Bedste kvindelige hovedrolle', og hun slår dermed sin egen rekord som den mest vindende danske skuespiller ved Bodilprisen nogensinde.

- Vi er en masse mennesker, der har lavet det her projekt, og jeg er utroligt glad for, at så mange har set denne her film. Og tak til May el-Toukhy. Du er begavet og kompromisløs. Tak fordi du lod os sætte vores aftryk på denne her film, sagde skuespillerinden med våde øjne oppe fra scenen.

'Bedste mandlige birolle' tilfaldt den svenske skuespiller Gustav Lindh, som spiller over for Trine Dyrholm i 'Dronningen', og det fik også gang i vandværket på skuespillerinden.

- Jeg græd, da han fik prisen. Jeg er så glad, og han er så sej, siger hun til dr.dk.

'Dronningens' fotograf, Jasper Spanning, blev hyldet som 'Årets fotograf' for sit arbejde på filmen.

Også i kategorien 'Bedste mandlige hovedrolle' blev der sat rekord, da Jesper Christensen vandt for sin rolle i 'Før frosten'. Han har nu som den eneste mandlige skuespiller vundet fem Bodilpriser.

I 'Dronningen' spiller Trine Dyrholm stedmor til den 17-årige Gustav (spillet af Gustav Lindh), som hun indleder et seksuelt forhold til. De vandt begge en Bodilstatuette for deres præstationer i filmen og ankom også sammen på den røde løber. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Sønderjysk sensation overraskede

Aftenen bød også på en overraskelse, da den noget mindre kendte film 'Onkel' gik hele vejen og tog prisen for 'Bedste manuskript' for næsen af alle de andre film.

Og det udnyttede filmens ophavsmand Frelle Petersen til at give en opsang til sine kollegaer.

- Kære branche, kig en ekstra gang på de projekter, der kommer ind. Der er så meget talent derude. Tag en chance. Det har vi gjort, og det betalte sig, lød det fra scenen, da filmens manuskriptforfatter, instruktør, fotograf og klipper Frelle Petersen gik på scenen for at modtage prisen.

Filmen foregår utraditionelt for danske film udelukkende på klingende sønderjysk og handler om den forældreløse Kris, der driver et mindre landbrug med sin halvinvalide onkel i Sønderjylland.

Da den unge kvinde får øjnene op for, at der er et liv og en fremtid uden for gården, bliver hun stillet i et skelsættende dilemma.

- Det betyder meget for mig. Hun (statuetten) skal helt sikkert hedde "den sønderjyske Bodil". Tak til sønderjyderne for jeres venlighed og bagværk, lød det videre fra Frelle Petersen.

Instruktøren Frelle Petersen har i sin research boet og arbejdet på den gård, hvor filmen foregår, og har castet skuespillerne indenfor en radius af 15 kilometer for at opnå den helt rette sønderjyske dialekt. (© 88 Miles)

Ekspert: 'Det er en åbenbaring'

Filmen blev kun vist i 19 sale over hele landet, da den havde premiere, men har alligevel formået at sælge imponerende 43.923 billetter.

Det skyldes i høj grad den relativt lille fortælling, som filmen drejer sig om. I hvert fald hvis man spørger DR's filmanmelder, Per Juul Carlsen.

- Den har en evne til at beskrive noget, vi nok alle sammen udsættes for og oplever flere gange i vores liv, og så går den i detaljerne med det, siger han og fortsætter:

- Det her med at flytte fra nogle vi holder af, fordi vi holder mere af andre, kan give frygtelige kvaler, som er nødvendige engang i mellem. Og der er 'Onkel' bare utroligt levende i sin beskrivelse af en ung kvinde splittet mellem to valg, lyder det fra Per Juul Carlsen, der også anmeldte filmen her på dr.dk, hvor han gav den fem ud af seks stjerner og kaldte den en "åbenbaring".

Filmen er lavet med et budget på 3,5 millioner kroner i støtte fra Det Danske Filminstitut, og Per Juul Carlsen er overbevist om, at den relative succes har noget af gøre med god gammeldags word of mouth.

- Jeg kan ikke forestille mig andet, end at den har spredt sig fra mund til mund, fordi den taler utroligt præcist til ens sjæleliv ved at beskæftige sig med nogle mennesker, man tror på, siger han og fortsætter:

- Jeg er overbevist om, at filmens karakterer lever og bor i Sønderjylland, selvom de er fiktive. Det tror jeg for eksempel ikke, når jeg ser 'James Bond'.

Du kan se hele listen over vinderne ved Bodilprisen herunder:

De vandt ved Bodilprisen 2020

 • Bedste film: 'Dronningen', May el-Toukhys.

 • Bedste kvindelige hovedrolle: Trine Dyrholm, 'Dronningen'.

 • Bedste mandlige hovedrolle: Jesper Christensen, 'Før frosten'.

 • Bedste kvindelige birolle: Sofie Torp, 'Ser du månen, Daniel'.

 • Bedste mandlige birolle: Gustav Lindh, 'Dronningen'.

 • Bedste dokumentar: 'Barbershop', Emil Langballes Q.

 • Bedste manuskript: 'Onkel', Frelle Petersen.

 • Bedste fotograf: 'Jasper Spanning, 'Dronningen'.

 • Bedste amerikanske film: 'Marriage Story', Noah Baumbach.

 • Bedste ikke-amerikanske film: 'Parasite', Bong Joon-ho.

 • Æres-Bodil: Michael Wikke og Steen Rasmussen for deres store indsats for dansk familiefilm.

 • Årets Sær-Bodil: Stumfilm.dk.

 • Henning Bahs Prisen (Bedste produktionsdesign): Josephine Farsø, 'Harpiks'.

 • Arbejdernes Landsbank Talentprisen: Ulaa Salim, instruktion på 'Danmarks Sønner'.