Sofia Helin spiller Saga i 'Broen': Autister kan kende sig selv i min karakter

Svenske Sofia Helin spiller den autistiske politibetjent Saga i 'Broen 4', som netop har haft premiere.

(Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen (DR))

En kvinde findes dræbt i Sverige, og Saga Norén fra svensk politi i Malmø bliver tilkaldt. Mordet viser sig hurtigt at have dansk indblanding, og den svenske betjent må en tur over Øresundsbroen for at indlede et samarbejde med dansk politi.

Her til aften blev der taget hul på sidste kapitel i den skandinaviske dramaserie 'Broen' om svenske Saga Norén og hendes danske kollega Henrik Sabroe. Men Saga er ikke, som politibetjente er flest - for karakteren har nemlig en autistisk diagnose.

- Hun er så koncentreret, energisk og spændt. Så det kræver utrolig meget koncentration at spille Saga. Når vi har været færdige med en sæson, har jeg været træt, griner Sofia Helin, som spiller rollen i serien.

- Jeg talte med Sofie Gråbøl om det. Hun fortalte, at hun også var utrolig træt efter tredje sæson af 'Forbrydelsen'. Jeg tror, det handler om, at man bærer et enormt stort ansvar, når man har så stor en rolle i så mange år.

Overrasket af autistisk fan

I Sagas tilfælde betyder hendes autistiske diagnose, at hun er god til at spotte næsten usynlige detaljer i efterforskningen og lave koblinger mellem de mistænkte, som kollegaerne ikke kan.

Men på det personlige plan betyder det, at Saga har svært ved at afkode sociale situationer og derfor ofte kommer til at sige noget ufølsomt. Og rollen spiller Sofia Helin så godt, at hun jævnligt bliver kontaktet af virkelighedens autister.

- Jeg har både mødt folk i autistiske foreninger og fået breve fra autistiske personer i USA, Canada, overalt, fortæller Sofia Helin.

- De fortæller mig, at de kender sig selv i karakteren. Til premieren i København var der en autist, som fortalte mig, at når han ser 'Broen', så accepterer han sin autisme. Inden da havde han ignoreret autismen. Det var helt fantastisk at høre, at det har hjulpet ham.

Da vi møder Saga Norén i begyndelsen af første afsnit, sidder hun i fængsel. (Foto: © Jens Juncker, Filmlance Int 2017)

Stærke reaktioner som den, Sofia Helin fik til gallapremieren, gør naturligvis indtryk på hende.

- Det giver jo en mening til at fortælle historien. I virkeligheden er det jo bare underholdning, jeg arbejder med. Men når sådan nogle ting også kan ske, er det jo fantastisk. Det er jeg taknemmelig for.

'Jeg tænker for meget'

Fjerde sæson af 'Broen' har 'identitet' som overordnet tema.

For hvem er vi egentlig under alt det, som vi er på overfladen? Hvem er Saga, udover at være politibetjent? Hvem er Henrik, når han ikke er far?

Og hvem er du egentlig, Sofia?

- Åh ja! Identitet, det er mit favoritemne. Jeg stiller mig selv de spørgsmål hele tiden. Jeg er sådan en, som tænker for meget, siger hun.

- Saga identificerer sig selv som politibetjent, jeg identificerer mig selv som en fortæller. Det giver så god mening. Når jeg er sammen med mine børn, siger de altid, 'fortæl om noget'. Alle vil have fortællinger. Det giver lidt magi i hverdagen.

(Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen (DR))

For Sofia Helin slutter eventyret her. Alle afsnit af 'Broen' er skudt, og hun skal aldrig mere spille politibetjenten Saga Norén.

- Jeg ser det ikke, som om jeg tager afsked med hende, for jeg vil altid bære på hende. Hun er en del af mig, fortæller hun.

- Men jeg har selvfølgelig taget afsked med mine kollegaer. Dem savner jeg allerede. Det er det, som er sørgeligt.

For seerne er ikke helt slut endnu. Der er stadig syv afsnit af 'Broen' tilbage, som bliver sendt de næste syv søndage på DR1.