Sofie Gråbøl får ros i dyr britisk dramaserie

Tv-serien ’Fortitune’ har kostet knap 250 millioner kroner. Men den er alle pengene værd, skriver en anmelder, der roser danske Sofie Gråbøls hovedrolle.

Fortitude
Sofie Gråbøl er i front i den dyre krimiserie 'Fortitude' sammen med blandt andre Stanley Tucci. (© Sky Atlantic)

Der er ikke sparet på noget i den nye dramaserie ’Fortitune’ fra britiske Sky Atlantic, hvor danske Sofie Gråbøl har hovedrollen.

250 millioner kroner har den kostet, men den er alle pengene værd. Det mener i hvert fald Forbes’ anmelder Neil Midgley, der har set de to første afsnit af seriens første sæson på i alt 12 afsnit. Serien har ellers først tv-premiere i slutningen af januar.

Neil Midgley er særligt begejstret for Gråbøl i rollen som borgmester Hildur Odegard i en norsk og meget fredelig landsby – lige indtil serien tager fart og serverer mord, intriger, vold og korruption.

Gråbøl tilbage med Sarah Lunds styrke

Mange briter kender i forvejen den danske skuespiller fra ’Forbrydelsen’, der såede en ny interesse for danske dramaserier i Storbritannien. Siden har Sofie Gråbøl også lavet teater i både London og Edinburgh.

- Gråbøl tager styrken fra Sarah Lund fra ’Forbrydelsen’ og kraften fra Birgitte Nyborg fra ’Borgen’ og kombinerer dem i en rolle, der er resolut, insisterende og en smule skræmmende - men lige under overfladen er der en feminin sårbarhed, som sikkert vil kollidere med Odegards ambitioner, som serien skrider frem, skriver Forbes’ anmelder.

I andre roller ses blandt andre amerikanske Stanley Tucci, irske Michael Gambon og engelske Christopher Eccleston. Serien er produceret af Patrick Spence, der står bag en række BBC-serier.

Minder lidt om 'Twin Peaks'

Også anmelder John Plunkett fra avisen The Guardian har fået en smagsprøve på den dyre ’Fortitude’ – han sammenligner den med David Lynchs klassiker ’Twin Peaks’.

- 'Twin Peaks' er den mest oplagte sammenligning med dens labyrintiske plot og antydninger til det overnaturlige, skriver The Guardian.

Herhjemme er det TV 2, der har sikret sig serien til sendefladen engang næste år – mest sandsynligt allerede til foråret.

- Foromtalen i England af 'Fortitude' er meget positiv, og forventningerne til serien er meget høje, og det gør selvfølgelig, at vi glæder os endnu mere til at vise denne nye, store britiske serie for de danske seere, siger TV 2-redaktør Lars Erik Nielsen til DR Kultur.