Sofie Gråbøl i 'Den Anden Verden': Det er fantastisk at få lov at være den onde

Sofie Gråbøl måtte overgive sig til arketypen af ondskab og hævngerrighed i rollen som den onde dronning.

Det er ren ondskab. Sådan beskriver Sofie Gråbøl sin rolle som den onde dronning i julekalenderen 'Den Anden Verden'. Hun er besat af sin egen skønhed og kan ikke tåle, at hun er ved at blive en temmelig moden kvinde.

Rollen som ond passer Sofie Gråbøl rigtig godt - det er nemlig en rolle, hun ikke har haft så ofte.

- Det er fantastisk at få lov til at være den onde. Det har jeg fået lov til alt for lidt! Og det er netop noget af det, der er så fantastisk ved Grimms eventyr - at de er så grumme, siger hun.

- Jeg læste dem faktisk rigtig meget som barn, og jeg har to små bøger, som er faldet fuldstændig fra hinanden, fordi jeg har læst dem 100 gange.

Kan relatere til grumme følelser

Og netop det, at Grimms eventyr er grumme, er det, Sofie Gråbøl tror, gør dem så populære.

- H. C. Andersens eventyr er poetiske og smukke, men Grimms er bare den rene ondskab - og for mit vedkommende i den her serie - den rene jalousi. Jeg tror, både voksne og børn kan relatere til de rene, grumme følelser, siger hun.

- Der kom et punkt, hvor jeg blev nødt til at overgive mig, uden at smudse det til med lommepsykologi om, at hun nok har haft en dårlig barndom eller sådan noget, fortæller Sofie Gråbøl om at spille den onde dronning. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © dr)

Alligevel var det dog ikke helt let at finde den onde side frem for den erfarne skuespillerinde.

- Som skuespiller prøver man meget hurtigt at forstå sin karakter psykologisk. Med en figur som den onde dronning er der meget, jeg kan relatere til - det med at blive ældre og tabe skønhed og charme, siger hun.

- Men der kom selvfølgelig et punkt, hvor jeg blev nødt til at overgive mig til den her arketype af ondskab og hævngerrighed uden at smudse det til med lommepsykologi om, hvordan hendes barndom har været. Hun er bare sådan - fyldt af selvoptagethed, stolthed og forfængelighed, fortæller Sofie Gråbøl.

Har en aftale med publikum

Selv glæder hun sig til at læne sig tilbage og se julekalenderen med sin datter, og hun håber, at hun kan komme til at lave mere i samme genre i fremtiden.

- Det er fantastisk, fordi en julekalender er et univers, der i den grad samler familien, og det er en dejlig tradition, siger hun.

Vil du gerne lave mere af den slags?

- Ja, for fanden! Jeg har jo lavet en del tv-serier, men det er et lidt andet format det her, hvor man har en fantastisk forventning om, at det hele ender godt. Og det er jo essensen af eventyr. Det er den aftale, man har med publikum og den glæde og forventning, der ligger i julen. At uanset, hvad der sker, så skal det nok blive jul alligevel.

Hør Sofie Gråbøl fortælle om, hvordan det er at være med i en julekalender: