Sofie Gråbøl spiller over for verdensstjerne i stor Hollywood-serie: 'Jeg blev helt blæst bagover'

Sofie Gråbøl spiller i Susanne Biers 'The Undoing' over for både Hugh Grant og Nicole Kidman.

Sofie Gråbøl spiller over for både Nicole Kidman og Hugh Grant i Susanne Biers nye miniserie 'The undoing', der foregår i New York. (© (c) Ritzau Scanpix/HBO Nordic)

- Det har været sindssygt sjovt. Jeg har virkelig haft the time of my life!

Skuespiller Sofie Gråbøl sidder hjemme i sit køkken i Danmark, men tankerne er i New York. Det var her, hun sidste år tilbragte seks uger, mens hun arbejdede på Susanne Biers nye miniserie, 'The Undoing'.

En psykologisk thriller i seks afsnit, der, med udgangspunkt i et mord på en ung kvinde, udspiller sig i de øverste sociale lag i New York.

Her spiller Sofie Gråbøl over for stjerner som både Hugh Grant og Nicole Kidman, mens hun selv indtager seriens retssalsscener i den arketypiske amerikanske rolle som den hårde chefanklager.

- Det var en vild oplevelse for mig at arbejde i New York. Jeg har aldrig arbejdet i USA før, og at det så blev i New York af alle steder, siger hun.

- Det var så ikonisk at stå, ikke bare i New York, men så også sammen med de her skuespillere, som efter min mening er nogle af verdens bedste.

At serien rent genremæssigt også beskæftiger sig med noget så amerikansk som et retssalsdrama, gjorde det ikke mindre "ikonisk":

- Jeg tit havde den der følelse af, når man siger: "Jeg føler, jeg er med i en film".

- Det var jeg jo så også, griner hun.

- Men det har været et eventyr. Jeg havde det helt fantastisk sjovt, fortæller den 52-årige skuespiller.

Det var med rollen som den striksweaterklædte kriminalkommissær Sarah Lund i DR-dramaserien 'Forbrydelsen' at Sofie Gråbøl fik etableret en karriere på det britiske marked. Om rollen i Susanne Biers ny amerikanske serie åbner døre på den anden side af Atlanten, må tiden vise. (Foto: KELD NAVNTOFT © Keld Navntoft/Scanpix)

Den danske forbindelse

Metafølelsen af at stå midt i en film slog især den danske skuespiller i de scener, hvor hun spillede over for den australske Oscar-vinder Nicole Kidman.

- Jeg beundrer hende næsegrus! Jeg har en scene, hvor jeg spiller direkte over for hende, og jeg blev blæst bagover af, hvor dygtig hun er, når hun tænder for hele instrumentbrættet, fortæller Gråbøl begejstret.

En del af tv-seriens scener foregår som nævnt i en retssal, hvor Sofie Gråbøl altså agerer chefanklager. Scener, hvor alle de store stjerner er samlet under et tag. Og på ét filmset. Og det kan mærkes, fortæller Sofie Gråbøl:

- Der er et fokus og en total seriøsitet og stilhed i rummet, når Nicole Kidman går på.

Det var noget af et tilløbsstykke med "hundrede" folk på settet og ikke mindst bagom settet i de scener, hvor Sofie Gråbøl medvirkede. Og i midten af det hele var instruktør Susanne Bier.

- Jeg sad tit bare og kiggede på Susanne som ubesværet dirigerede rundt med tre kameraer og et kæmpe setup. Hun er simpelthen bare så dygtig.

- Og hun har samtidig en umiddelbar, afslappet, men direkte facon, som man kunne se, at de store stjerner nød at arbejde med. Man ved altid, hvad hun mener. Og det tror jeg ikke, de store Hollywood-stjerner er vant til.

Den danske instruktør Susanne Bier har ikke kun prisvindende danske film som 'Den eneste ene', 'Efter brylluppet' og 'Den skaldede frisør' bag sig. Hun har også vundet både priser ved Golden Globe og Emmy Awards for sine internationale film og serier som 'Natportiereren' og 'Bird Box', og hun har instrueret Hollywood-sværvægtere som Sandra Bullock, Bradley Cooper, John Malkovich og Jennifer Lawrence. (Foto: Niko Tavernise © HBO Nordic)

Det er ikke første gang, de to danske stjerner arbejder sammen, men det er dog 21 år siden sidst. Dengang var det filmen 'Den eneste ene'. Og selvom det er et par årtier siden, så har det alligevel sikret Gråbøl rollen i 'The Undoing', mener hun.

- Skal vi gætte på, at Susanne Bier har foreslået mig, siger hun derfor spøgende, da hun spørges ind til, hvordan hun landede rollen som advokaten Cathrine Stamper.

- Hun har nok tænkt, at det ville være en god udfordring for mig, uddyber Sofie Gråbøl.

I månederne op til optagelserne på 'The Undoing' trænede Sofie Gråbøl via Skype med en dialogtræner, der skulle erstatte det britiske med amerikansk i hendes engelske udtale. Også under optagelserne fulgte træneren Gråbøls udtale tæt: - Hun sad ved monitoren og kom hen som en boksetræner og hviskede mig i øret. Hun kunne eksempelvis komme hen og sige 'huzzzzband' og så gå igen, fortæller Sofie Gråbøl. Inden optagelserne brugte hun også tid i rigtige amerikanske retssale for at studere kropssproget på advokater, så hun selv virkede mere troværdig. - Jeg elskede at få de der små suits på og gå ind i den klasssike rolle som amerikansk State District Attorney. (Foto: Stephane Mahe © Scanpix)

Derfor undgik Sofie Gråbøl en castingsproces, hvor hun ellers ville skulle sende et såkaldt self-tape af sted. En videooptagelse, hvor man læser en rolles replikker højt for at vise, hvordan man vil spille rollen. Og heldigvis for det, mener hun selv:

- Jeg er så eklatant dårlig til at lave self-tapes, og jeg fungerer i det hele taget meget dårligt i en castingsituation. Jeg er meget dårlig til den disciplin. Så det var ikke sikkert, at jeg havde fået rollen, hvis jeg havde skullet lave en casting på den, griner hun.

Smuk genforening med Hollywood-stjerne efter 35 år

Listen over Sofie Gråbøls prominente kolleger på tv-serien tæller ikke kun Grant og Kidman, men også en gammel kending fra hendes allerførste møde med filmverdenen, nemlig den 85-årige skuespiller Donald Sutherland.

Da Sofie Gråbøl som 17-årig for første gang blev "hvirvlet ind" i filmverdenen, var det i den dansk-franske film 'Oviri' fra 1986 om maleren Paul Gauguins liv.

  • En bare 17 år gammel Sofie Gråbøl. Uden skuespilerfaring modtog hun den største hæder fra den danske filmbranche, da hun vandt både en Bodil og en Robert for hendes debutpræstation i filmen 'Oviri' i 1986. I dag er hun i øvrigt stadig autodidakt, eller selvlært, skuespiller, men erfaringer er der til gengæld masser af. (Foto: JAN JØRGENSEN © (c) Ritzau Scanpix)
  • Den 85-årige canadier Donald Sutherland er i nyere tid blevet kendt for sin rolle som den kyniske præsident Snow i 'The Hunger Games'-trilogien, men var altså også afgørende for en ung Gråbøls debut ind i skuespillet. I 'The Undoing' spiller han far til Nicole Kidmans karakter Grace Sachs. (Foto: Curtis Means/ACE Pictures/Shutte © (c) Ritzau Scanpix)
1 / 2

Donald Sutherland spiller kunstmaleren og Sofie Gråbøl hans 14-årige muse, Judith Molard.

- Det var utroligt fantastisk at møde ham igen, fortæller Sofie Gråbøl om skuespilleren, der altså for 35 år siden var medvirkende til, at hun fik en fod inden for i filmens verden.

Pauserne mellem optagelserne gav de to skuespillere mulighed for at gå i teateret sammen og få talt og grint sammen.

- Det var et meget smukt møde så mange år efter. Han er en fantastisk skuespiller og nu en ældre herre, men han har fuldstændig samme store udstråling og humor.

- Han er en figur i mit liv, som har haft enorm betydning. Jeg ville aldrig være blevet skuespiller, hvis jeg ikke var hvirvlet ind i det projekt. Jeg tror, han var en stor del af grunden til, at Henning Carlsen (instruktør) valgte mig til rollen.

En rolle, som hun i øvrigt vandt både en Bodil og en Robert-pris for. Og som fik hendes karriere til at skyde afsted med raketfart, da hun kort tid efter også spillede kritikerroste roller i filmklassikerne 'Barndommens gade' og Oscar-vinderen 'Pelle Eroberen'.

Om der er amerikanske prisfester i Sofie Gråbøls fremtid, må tiden vise.

FacebookTwitter