Sofie udråbes som et scoop i sin første filmrolle: 'Jeg frygtede, jeg ikke var den rigtige'

Hun troede egentlig ikke, hun skulle lave film. Men nu debuterer Sofie Torp alligevel på det store lærred - med succes.

- Fuck. Hvornår finder de ud af, de har valgt den forkerte til rollen?

Nerverne sad helt uden på tøjet, da skuespilleren Sofie Torp mødte op til optagelserne på sin første spillefilm nogensinde, den biografaktuelle 'Ser du månen, Daniel'.

For ikke alene skulle den 29-årige skuespiller, der primært har gjort sig i teater, indgå i en stor filmproduktion for første gang - hun skulle også portrættere et menneskes virkelige historie.

'Ser du månen, Daniel', der bygger på Puk Damsgårds prisvindende roman af samme navn, er nemlig den sande fortælling om den danske fotograf Daniel Rye, der i 398 dage blev holdt som gidsel af Islamisk Stat i Syrien.

Og det er fortællingen om, hvordan hans familie hjemme i Danmark mod alle odds lykkedes med at indsamle gidseltagernes krav om en løsesum på 15 millioner kroner.

Sofie Torp (øverst til højre) spiller rollen som Daniel Ryes storesøster, Anita. Jens Jørn Spottag, Christiane Gjellerup Koch og Andrea Heick Gadeberg spiller resten af familien, mens Sara Hjort Ditlevsen spiller kæresten Signe. Hovedrollen som Daniel Rye spilles af Esben Smed. (Foto: MARTIN DAM KRISTENSEN © Nordisk Film)

Sofie Torp spiller rollen som Daniel Ryes storesøster, Anita Rye, der påtager sig rollen som primus motor i at få indsamlet pengene og få sin bror hjem til Danmark.

- Det er en helterolle, og Anita er jo for fed. Hendes udvikling er, at hun er en irriterende storesøster. Men så er det alligevel hende, der redder hele lortet. Jeg er så glad for, at jeg har fået sådan en rolle – med store følelser og slagkraft, siger Sofie Torp.

Stor respekt for Daniel Rye og hans familie

Sofie Torp har tidligere haft mindre roller i serier som 'Greyzone', 'Yes No Maybe' og 'Sygeplejeskolen', men hun var alligevel særligt nervøs, da hun troppede op til sin første filmoptagelse en råkold novemberdag sidste år.

- Det er nogle scener, hvor Anita virkelig banker af sted fra begyndelsen. Og jeg kendte ikke instruktørerne Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen, så det var noget af en første dag på kontoret. Jeg havde alt at bevise, så jeg tænkte bare: 'Kom nu; spil godt, spil godt, spil godt!'.

Og spille godt gjorde hun åbenbart, for hun modtog ikke megen instruktion den dag. I stedet gav instruktørerne tommel op og bad om mere af samme skuffe.

- Jeg fik selvfølgelig selvtillid af, at de syntes, jeg spillede godt fra dag ét. Anders og Niels var sindssygt gode til at skabe et trygt rum omkring optagelserne, siger hun.

Sofie Torp kommer fra Aarhus, men flyttede til København for at studere på Den Danske Scenekunstskole. Nu bor hun på Frederiksberg og 'kommer nok aldrig fra byen igen', som hun siger. (Foto: Hedda Rysstad © (c) DR)

Men det var ikke lutter lagkage at indspille filmen.

De virkelige hændelser, som ligger til grund for filmen, og som udspillede sig for kun omkring seks år siden, kastede også en skygge af alvor over produktionen.

- En dag sad vi i frokostpausen og kom til at tale om, at der jo rent faktisk er nogen, der har været igennem det her. Det gav os en stor respekt for stoffet. Det er ikke fiktion - Anita er en person, som findes, og jeg er venner med hende på Facebook. Det var helt vildt mærkeligt at forholde sig til, siger Sofie Torp.

En nøgle at møde den rigtige Anita

Inden optagelserne til 'Ser du månen, Daniel' gik i gang, var det vigtigt for Sofie Torp at møde Anita Rye. Hun ville gerne høre hendes historie ansigt til ansigt for at få en rigtig forståelse af hændelsesforløbet - og for at få en idé om, hvem Anita er som person.

I begyndelsen var Anita Rye ikke interesseret i at mødes. Men det lykkedes alligevel at få en aftale i hus, og så tog Sofie Torp til Odense og besøgte Anita Rye på hendes hjemmeadresse.

- Jeg gik med svedige håndflader op og bankede på hendes hoveddør. Det må være underligt, at en skuespiller skal ind at portrættere noget så sindssygt, man har været igennem. Hvad nu hvis hun ikke syntes, det var mig, der skulle spille hende?

Men heldigvis gik mødet godt, og undervejs fornemmede Sofie Torp, at Anita Rye sænkede skuldrene. Mødet skulle da også vise sig at blive en god investering.

- Det var en nøgle for mig at møde Anita. For eksempel er der en scene, hvor hele familien ser et billede af Daniel, udmarvet og ved siden af et henrettet gidsel. De andre karakterer begynder at græde, men det tror jeg ikke, Anita gjorde. Jeg tror, Anita blev chokeret – og så gik hun i gang med at finde de penge. Så sådan spillede jeg karakteren.

I filmen ser man, hvordan Anita tager teten til den pengeindsamling, som skal betale gidslernes løsesum og dermed frigive Daniel. Det er hende, der får ideen til at samle penge ind via gymnastikmiljøet, som Daniel har en tilknytning til. Og det er hende, der bliver ved, også når det ser sort ud.

Så var Daniel egentlig kommet hjem, hvis ikke det var for Anita? Det spørgsmål stillede Sofie Torp hende under deres møde.

- Den rigtige Anita er enormt ydmyg og sagde, at man ikke kan gøre det op på den måde. Så hun vil nok ikke selv sige, at det er hendes fortjeneste, at Daniel er kommet hjem. Og jeg tror ikke, hun har fået ret meget credit for det.

- Men personligt tror jeg ikke, han var kommet hjem, hvis ikke det var for hende. Selvfølgelig har familien også arbejdet hårdt for det, og der er blevet løftet i flok. Men hvis ikke det var for Anita, tror jeg ikke, han var kommet hjem.

Sofie Torp var ikke den eneste debutant på settet. Selvom Anders W. Berthelsen (i midten) efterhånden er en garvet skuespiller, debuterer han som co-instruktør på 'Ser du månen, Daniel'. Han har instrueret filmen sammen med Niels Arden Oplev (th.) (Foto: MARTIN DAM KRISTENSEN © Toolbox Film)

Troede slet ikke, hun skulle lave film

Med rollen som Anita står Sofie Torp lige nu midt i sit store, folkelige gennembrud. Flere anmeldere fremhæver Sofie Torps præstation i 'Ser du månen, Daniel' og mener, at hun er 'et scoop', og at hun 'virkelig brænder igennem', og samtidig kan Sofie se sit ansigt på store plakater og bannere overalt i gadebilledet og på nettet.

Men egentlig troede Sofie Torp slet ikke, hun kunne finde ud af at lave film.

I løbet af sin uddannelse på Den Danske Scenekunstskole fortalte hun igen og igen sig selv, at hun ikke kunne blive filmskuespiller. At hendes mimik var for ekspressiv og hendes armbevægelser for store. Hun blev bekræftet af en af sine undervisere, som sagde 'du er sådan en rigtig teaterpige'.

Men efter at at have færdiggjort uddannelsen som skuespiller medvirkede hun i et par små filmproduktioner, hvor hun straks fik smag for at være foran kameraet.

- Det er ret teknisk og nørdet at lave film, og jeg kan vildt godt lide det. Min indre nørd blev vækket, da jeg trådte ind på et filmset.

Sofie Torp fik afslag på sine ansøgninger til skuespilleruddannelser- ne i både Aarhus, Odense og København to år i træk. Først tredje år strøg hun ind på Den Danske Scenekunstskole. (Foto: Hedda Rysstad © (c) DR)

Allerede næste år kan hun igen opleves på det store lærred, når hun spiller over for blandt andre Sidse Babett Knudsen og Joachim Fjelstrup i filmen 'Kød & Blod', og Sofie Torp håber da også på, at hun kommer til at lave endnu flere film fremover.

Men før hun kaster sig over nye filmroller, skal hun mestre en endnu vigtigere rolle på hjemmefronten – rollen som mor. For kun en måneds tid siden fødte hun nemlig datteren Olga.

Ifølge Sofie Torp hersker der i filmkredse en fortælling om, at det som kvindelig skuespiller er ødelæggende for karrieren at få børn. Men det bekymrer hun sig ikke om.

- Det kan ikke passe, at man ikke kan være skuespiller og mor. Det er klart, det er udfordrende. Men selvfølgelig kan man få det til at fungere.

Sofie Torp har ikke bevidst tilrettelagt det, men Olga er kommet til verden på et perfekt tidspunkt rent strategisk. 'Ser du månen, Daniel' har fået premiere, og 'Kød & Blod' er allerede i kassen:

- Så jeg har ligesom noget, som arbejder for mig, siger Sofie Torp og tilføjer med et grin:

- Nu kan jeg sidde og amme i lejligheden uden at blive glemt.

Sofie Torp håber, hun kan få flere filmroller i fremtiden. (Foto: Hedda Rysstad © (c) DR)