Spøjs, brutal og smuk: Ny serie om USA's fødsel er helt sin egen

'Exterminate All the Brutes' handler om USA's tilblivelse og kolonialisme. Det er en smuk fortalt historie om uhyrligt grimme begivenheder.

(© HBO)

'Exterminate All the Brutes' er en spøjs størrelse.

Lavet af manden bag den fantastiske 'I Am Not Your Negro' går dokumentarserien kunstnerisk og tænksomt til bogen 'Exterminate All the Brutes' af den svenske forfatter Sven Lindqvist, der beskrev sine rejser i et post-kolonialt Afrika.

Serien er dog helt sin egen, og selvom den trækker på tre kendte forfattere og deres værker om kolonialisme, så er det her i høj grad en selvstændig fortælling i instruktørens egne ord.

Formen i 'Exterminate All the Brutes' er sjælden uforudsigelig og minder på en måde om en historisk podcast tilsat billeder samt poetisk og stilistisk schwung.

Seriens instruktør, Raoul Peck, er ikke bange for at flage klart, at det er en både personlig og subjektiv rejse, han har været på med denne film. Som sort amerikaner har han en tydelig stemme i filmen og indtaler selv den gennemgående voiceover, der beskriver hans mission om at forstå og oplyse om den uretfærdighed, brune mennesker har oplevet igennem historien.

Han vil genfortælle historien om både den hvide og den sorte mand, der historisk set hovedsageligt er blevet fortalt af hvide, vestlige forfattere, historikere og filmskabere.

Det kunne der være kommet en belærende lektie ud af, men i stedet får vi en tænksom, vigtig serie, der gengiver USA's (og til en vis grad Europas) historie, som bør inkluderes i vores bevidsthed fremadrettet.

Det nytter i hvert fald ikke noget at udelade historien om, hvordan Vestens økonimske forspring opstod på bekostning af erobringer og udnyttelse af andre dele af verden.

Ikke desto mindre var det ikke en fortælling, jeg fik i folkeskolen.

Ud over 'Exterminate All the Brutes' af Sven Lindqvist er serien også inspireret af bøgerne 'An Indigenous Peoples' History of the United States' af Roxanne Dunbar-Ortiz og 'Silencing the Past' af Michel-Rolph Trouillot. (© HBO)

Brutal blanding af historie og fiktion

Inden jeg satte serien på, havde jeg til min store overraskelse set, at den tidligere superstjerne og hjerteknuser Josh Hartnett medvirker i serien. Hvordan hænger det sammen med en dokumentar, der nøje beskriver racisme i et historisk perspektiv?

Raoul Peck prøver at få os til at forstå den brutale uretfærdighed, der blev udøvet mod først de indfødte amerikanere og siden hen de afrikanske slaver - og hvad er mere effektivt end fiktive scener, der visuelt viser, hvordan mennesker blev slagtet?

Hartnett spiller en nådesløs plantageejer, der ikke er bleg for at hugge hænder eller hovedet af dovne slaver i ét afsnit, og i et senere afsnit indtager han rollen som en forundret opdagelsesrejsende.

Hans rolle skifter med andre ord alt efter den historiske periode, som Peck portrætterer. Én ting forbliver dog intakt: Hans overlegenhed over de sorte mennesker, som i virkeligheden ikke bygger på andet en simpel variation i hans pigmentering.

Men det stopper ikke her.

Folkedrab, slaveri og forherligelsen af "hvidhed" er nogle af de historiske emner, der sættes under lup i 'Exterminate All the Brutes'. (© HBO)

Der er også animerede scener, der får lov at dvæle, da en sort slave for eksempel vælger druknedøden over en dag mere på slaveskibet.

Der er også gamle optagelser fra Pecks egen barndom og klip fra talløse film: fra John Waynes USA-forherligende værker, fransk filmkunst og racistiske tendenser i H.G. Wells' 'The Time Machine'. Det hele er bundet sammen af Pecks fortællerstemme, amerikansk soulmusik og et ønske om, at han som efterkommer af et mishandlet folkefærd kan få lov til at give sin version af den moderne civilisations spæde start.

Historien genfortælles med nye briller

Dokumentarinstruktøren Peck gengiver forfatteren Michel-Rolph Trouillots sætning: "Historien er magtens frugt" - og den, der vinder kampen, får lov at iscenesætte historien.

Det har været et overset privilegie i vesten, og selv herhjemme er oplysning og Danmarks egen rolle i kolonialismen underfortalt, selvom vi rangerer som nummer syv over de største slavenationer fra den transatlantiske slavehandel.

Bogen 'Exterminate All the Brutes' blev oprindeligt udgivet i 1992 af Sven Lindqvist, som er blevet kaldt en af de vigtigste, svenske forfattere i nyere historie. (© HBO)

Peck argumenterer for, at historien i hundredvis af år er blevet fortalt således, at civilisationen først starter et sted, når den hvide mand finder det.

Amerika blev opdaget, ikke gået i møde, og historien, fra før europæerne kom og indtog landet, er stort set ufortalt, for de indfødte har ikke fået lov at få nogen nævneværdig stemme.

Selvom 'Exterminate All the Brutes' fungerer som en avanceret - omend ekstrem smuk og stilfuld variant - af en historietime, er Peck mindst lige så interesseret i nutiden, som han er i fortiden.

Nutiden er ifølge Peck også problematisk, og han behøver ikke gøre ret meget mere end at pege på den tidligere præsident Donald Trump, der hævdede, at han igen kunne gøre USA storslået.

For hvordan skal det forstås? Hvornår har USA historisk set nogensinde været "great" for andre end hvide amerikanere?

Instruktøren Raoul Peck er født på Haiti, hvor han blandt andet var kulturminister fra 1996-1997. I 2016 udgav han den roste 'I Am Not Your Negro', der resulterede i en Oscar-nominering og en César-pris, som er den franske pendant til Oscars. (© HBO)

Instruktør Raoul Peck fortæller i den fire afsnit lange dokumentar, at Sven Lindqvist, forfatteren af bogen 'Exterminate All The Brutes', som Peck tager udgangspunkt i, fortalte ham, at han "allerede ved nok", og at det, der nu mangler, er modet til at forstå det, vi ved, og drage konklusioner.

Det tør Peck, og selvom det ikke altid er rart at se og forstå, føles det som et vigtigt skridt mod racemæssig forsoning.

'Exterminate All the Brutes' kan ses på HBO.

Det fremgik tidligere af denne artikel, at Danmark var den syvende største slavehandlernation i verdenshistorien. Det er ikke korrekt. Danmark var den syvende største slavehandlernation i den transatlantiske slavehandel.