Spring Askepot og Snehvide over: Sådan lyder opskriften på en rigtig Disney-film

Anmeldelse: ’Vaiana’ er en helt igennem typisk Disney-animationsfilm – og det virker.

Du skal bruge en god håndfuld handlekraftige og seje Disney-heltinder. Der er nok at tage af. Spring Alice, Askepot, Snehvide og Tornerose over. De er lidt for finkede.

Det går ikke med nogen, der begynder at flæbe midt i det hele eller bider i et æble, når enhver idiot kan se, at det er forgiftet af heksen, der holder på det. Det nytter heller ikke noget at ligge og sove i hundrede år, når der er brug for handling her og nu.

Hop i stedet frem til Ariel fra ’Den lille havfrue’ og Lilo fra ’Lilo & Stitch’, Tiana fra ’Prinsessen og frøen’ og ikke mindst Rapunzel fra ’To på flugt’, Judy fra ’Zootropolis’ og Anna og Elsa fra ’Frost’. Godt, rens og pluk dem, fjern de største urenheder og skavanker og smid dem op i gryden.

Lad dem koge et stykke tid, indtil du har en god gedigen blanding af dem – en sej pige, der aldrig giver op og altid er klar på en udfordring og et eventyr. Det tager cirka en halv times tid.

Lækkert brune og glade mennesker

Dernæst tager du udtrykket fra noget af det mest eksotiske, du kan forestille dig, et sted på kloden, som alle virkelig holder af, og som alle gerne vil se, men de færreste har råd til.

Det må meget gerne være et sted, der ikke er for overrendt. Det må også gerne være noget, der udtrykker et eller andet, som samler vores verden nu om dage, som kan udtrykke noget, vi alle er fælles om.

Det kunne for eksempel være Polynesien, alle de dejlige små øer omme på den anden side af Jorden. Vandet er klart, himlen endnu mere blå, menneskene er glade og lækkert brune at kigge på.

Og lige neden under overfladen på den her eksotiske skønhed ligger en tragedie og lurer. Vi ved at øhavet er noget af det første, der bliver spoleret når og hvis verdenshavene stiger på grund af af den globale opvarmning. Og det ligger folk på sinde.

Der er en god historie, allerede før vi er gået i gang med at fortælle en historie, hvis du forstår, hvad jeg mener.

Op i gryden med Polynesien

Måske er det endda en god idé at give den en ekstra skrue, du ved. Børn nu om dage kan klare lidt af hvert. Og alle er enige om at den globale opvarmning virkelig er noget skidt, som man godt kan gøre opmærksom på, også i børnefilm.

Så vi kan også have en naturgudinde, formet som en ø, der er blevet ødelagt og endda er ved at dø, på grund af menneskets jagt på hæder og rigdom. Godt, op i gryden med Polynesien.

Så mangler vi krydderiet, du ved – historien. Vores heltinde, den søde, lækkerbrune teenagepige, der aldrig giver op (vi kan jo kalde hende Vaiana) skal have en opgave.

Hun skal naturligvis redde den døende naturgudinde, selve billedet på Moder Jord, men hun skal jo have et udgangspunkt, for eksempel en forstokket og indsnævret familie, der tror det er farligt at forlade deres ø.

Kontrollerende forældre, der hele tiden fortæller deres unger, hvad de må og ikke må, er skideirriterende. De fungerer godt på film. Børn kan altid identificere sig med dem. Op i gryden med det.

Selvfed flødebolle

Og hov, vi var lige ved at glemme en vigtig ingrediens. Der skal jo være en fyr, som Vaiana drager på eventyr med. Det må godt være lidt af en selvfed flødebolle, bare Vaiana ikke falder for den slags billig charme. Det fungerer altid godt at gøre lidt nar af de der fjollede actionheltetyper.

Hvad siger du? En sporty og sjov fætter, der egentlig er skyld i alle problemerne og som nu skal med tilbage til øen for at rette op sin fejl? Det lyder rigtigt. Det er mændene, der har svinet mest i naturen og nu må de rydde lidt op.

Så skal vi have lidt flødeskum på, noget der ikke rigtig er brug for, og som ikke smager af så meget, men ser godt ud. Jeg tænkte på en håndfuld sange undervejs. Hvad?

Det gider du ikke? De er altid dødkedelige, siger du? Pjat med dig. Sange er altid populære, de skaber liv og man kan sælge dem separat. De hører med i en kommende Disney-klassiker.

Godt, sådan skal det være. Det er lige præcis det, man kan forvente af en Disney-tegnefilm. Det er lækkert og velduftende … og ingen går skuffede hjem.

Facebook
Twitter