Står bag en af de bedste præstationer på tv nogensinde: Serie-stjerne brillerer igen i nyt drama

Bryan Cranston har flere gange spillet den tv-far, vi både drømte og havde mareridt om. Nu er han aktuel i ny far-rolle.

Bryan Cranston imponerer igen i rollen som dommeren og faren Michael Desiato i den nye HBO-serie 'Your Honor'. (Foto: Skip Bolen © 2019 SHOWTIME NETWORKS INC. All rights reserved./via HBO)

Hvis en Hollywood-producer er på jagt efter en mand til at spille far, er Bryan Cranston altid et godt bud.

Om det så er en elskværdig, nørdet familiefar eller én, der lokker unge, uskyldige drenge ud i narkotikahandel, kan Cranstons medfødte autoritet altid skabe varme følelser hos seeren.

På den ene side ser han med sit leverpostejsfarvede hår ekstremt almindelig ud. Han har ikke nogle synderligt genkendelige træk, måske lige bortset fra de dybe furer, der de seneste mange år har præget den nu 64-årige skuespillers ansigt.

Men kigger man en ekstra gang, er der noget underligt dragende ved Cranstons symmetriske ansigt, smalle øjne og dybe smilehuller.

Det er nok en af grundene til, at det altid er en stor ting, når Bryan Cranston er aktuel med en ny serie. Siden den overvældende succes med sit portræt af den kriminelle familiefar Walter White i 'Breaking Bad', har han nemlig udviklet en bred fanbase i hele verden.

Den nyeste serie med Bryan Cranston i hovedrollen hedder 'Your Honor' og handler om den populære New Orleans-dommer Michael Desiato, der med sikker hånd og et stærkt moralsk anker betvivler de småkorrupte strissere og lader tvivlen komme de unge minoritetsdrenge til gode.

Måske fordi han selv er far, og måske fordi han ser sig selv som en god og retskaffen mand, der efter at have mistet sin kone lægger al sin energi i sit arbejde og eneste barn, sønnen Adam.

Så da sønnen en dag ved et uheld rammer en ung dreng på knallert og i ren og skær panik stikker af fra gerningsstedet, er Michael Desiato splittet mellem sin rolle som dommer og far.

'Your Honor' er en af de der krimi- og spændingsserier, som de fleste vil få en god oplevelse med. Den er velinstrueret, har et yderst vanedannende plot, og så har den karismatiske Bryan Cranston i den altoverskyggende hovedrolle.

Men hvad er det med ham Cranston – hvordan blev han et af de største serie-skuespillernavne i verden med vægt til at bære den ene store serie efter den anden?

Lad os se på de vigtigste far-øjeblikke i Cranstons karriere, inden vi vender tilbage til 'Your Honor'.

1

Det startede alt sammen hyggeligt…

Bryan Cranston ses her bagerst i midten med en del af castet fra 'Malcolm in the Middle' i forbindelse med Emmy-uddelingen i 2001. Cranston spillede familiefaren i serien. (Foto: Vince Bucci © Getty Images)

Det startede egentlig med en næsten uigenkendeligt ung Cranston i en masse reklamefilm for Mars-barer, skjorter og det meste derimellem. I 80'erne og 90'erne havde han også bittesmå roller i et hav af film og serier, men det var først i 'Seinfeld', at jeg selv bed mærke i den dengang 40-årige skuespiller.

Her ses han i den tilbagevendende rolle som den besynderlige tandlæge Tim Whatley, som 'Seinfeld's hovedkarakter, Jerry, mistænker for at konvertere til jødedommen – blot for at kunne fortælle småracistiske jødevittigheder.

Efter 'Seinfeld' havde Cranston en lille rolle i 'Saving Private Ryan', før han endelig landede en af sin karrieres definerende roller; den relaterbare familiemand Hal Wilkerson i ungdomsserien 'Malcolm in the Middle'.

Igennem 151 episoder blev Cranston kendt som en af nyere tids mest ikoniske tv-fædre. Men da serien sluttede i 2006, var man dengang fristet til at tro, at det ville være tæt på enden for den 50-årige Cranston, der lod til at være brændemærket som flink – og på grænsen til kedelig – tv-far.

2

Fra sød familiefar til meth-sælgende psykopat-far

Bryan Cranston ses her med to Emmy-statuetter. Ved Emmy-uddelingen i 2014 blev 'Breaking Bad' nemlig kåret som 'Bedste dramaserie', mens Cranston selv modtog en pris for sin hovedrolle. I løbet af seriens levetid blev det til i alt fire Emmy-statuetter til skuespilleren for rollen. (Foto: Kevin Winter © 2014 Getty Images)

Efter 'Malcolm in the Middle' var rejsen dog først lige begyndt for Bryan Cranston.

Selvom mange sikkert kunne genkende ham fra 'Malcolm in the Middle', var hans navn stadig relativt ukendt. Det skulle i dén grad ændre sig, da han i 2008 landede hovedrollen i 'Breaking Bad', som langsomt, sæson for sæson, opbyggede et renommé som den bedste spændingsserie i byen.

Selvom det dengang i slutningen af 00'erne – i de lidt mindre streamingvenlige dage – tog et par sæsoner, før folk for alvor fik øjnene op for serien, vandt Cranston allerede efter første sæson af 'Breaking Bad' sin første Emmy for sit portræt af familiefaderen Walter White. Han endte med i alt at vinde hele fire Emmy'er og en enkelt Golden Globe for sin rolle, som gjorde ham til en vaskeægte superstjerne.

I 'Breaking Bad' var den søde og uskyldige Malcolm byttet ud med roden Jesse Pinkman, som Walter tager under sine vinger, da de sammen starter en narkotika-forretning. Cranston spiller på vores kendskab til ham som den troværdige familiefar. Selvom Walter White gør forfærdelige ting, tror vi langt hen ad vejen på det gode inderst inde i ham. Simpelthen på grund af Cranstons fantastiske skuespil.

Det er den slags præstationer, som vil gå over i historien som en af de bedste i en tv-serie nogensinde.

3

Retur til den splittede familiefar

Hunter Doohan spiller Bryan Cranstons søn, Adam Desiato, i 'Your Honor'. (Foto: Skip Bolen © 2019 SHOWTIME NETWORKS INC. All rights reserved./via HBO)

Efter 'Breaking Bad' kunne Cranston vælge frit fra alle hylder, og det kan nogle gange være rigtig svært, når alle hiver og flår i én. I hvert fald traf han i årene efter 'Breaking Bad' et par besynderlige valg, da han havde en af hovedrollerne i den kedelige 'Godzilla'-genindspilning fra 2014 og den stærkt overvurderede og lettere irriterende 'Trumbo'.

Der har bestemt også været lyspunkter efter 'Breaking Bad', men det er først med 'Your Honor', at folk igen lader til at få øjnene op for den nu 64-årige skuespiller.

Man forstår godt hvorfor. Selvom den måske ikke helt har samme kunstneriske niveau som 'Breaking Bad', er 'Your Honor' meget mere end bare en hamrende spændende serie.

Den suger seeren ind i de dybe dilemmaer, som dommeren og familiefaderen Michael Desiato står overfor, når han skal vælge mellem sin søn og den lovgivning, han har kæmpet for hele sin karriere. Og det er netop i de situationer, at Bryan Cranston excellerer – når han med sved på panden og en lettere desperat mine skal kæmpe både for og mod sig selv.

'Your Honor' er en crowd pleaser, som de fleste med hang til krimi og ægte nervepirrende spænding med rette kan kaste sig over.

'Your Honor' kan streames på HBO Nordic.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk