Står bag kontroversiel film om terror i Danmark: Vi er nødt til tale om det, der risikerer at ødelægge os

Det ekstreme er blevet mere og mere normalt, mener filminstruktør Ulaa Salim.

Ulaa Salim har fået flotte ord med på vejen af landets filmanmeldere for sin debutfilm 'Danmarks Sønner'. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Hvordan ville du reagere, hvis islamistiske terrorister begik terror mod Nørreport Station i København, og din kæreste blev dræbt af deres bombe?

Ville hadet tage over i dig? Ville du tale om 'os og dem', eller ville du insistere på at styrke fællesskabet?

De spørgsmål behandler den 32-årige instruktør og manuskriptforfatter Ulaa Salim i sin første spillefilm 'Danmarks Sønner', der har netop har fået premiere i biograferne herhjemme.

- For mig var det ikke interessant, hvad der sker op til et terrorangreb, men hvad der sker bagefter. At se på, hvad sker der med os som individer og samfund, når vi er i vores følelsers vold. Hvordan handler vi så, og hvad er så blevet normalt i sådan et samfund, spørger Ulaa Salim.

Med filmen vil han gerne have os til at diskutere, hvad der gemmer sig under civilisationens pæne overflade, og hvad noget så forfærdeligt som et terrorangreb kan skabe i samfundet, hvis vi lader hadet, forskellighederne og ekstremismen styre os.

I rollen som 19-årige Zakaria ses debutanten Mohammed Ismail Mohammed. Her ses han i en scene sammen med sin lillebror. (© Hyæne Film)

Og selvom 'Danmarks Sønner' foregår i en nær fremtid – nærmere bestemt i 2025 – er der masser af tråde til nutidens Danmark, forklarer Ulaa Salim.

- Den diskurs, der er lige nu, er, at vi er så forskellige, og derfor kan vi ikke rigtig finde ud af det sammen, siger han og tilføjer, at det ikke handler om højre, venstre eller kulturel baggrund:

- Med denne film prøver jeg bare at smide et nyt blik ind – nemlig at ekstremisme er ekstremisme uanset fortegn. Og at terrorisme er terrorisme uanset fortegn. Punktum. Had er had, og frygt er frygt.

To ekstreme sider af samfundet

I hans politiske thriller følger vi derfor personer fra to forskellige, ekstreme lejre, der begge frygter noget.

På den ene side kommer vi tæt på den unge muslim Zakaria, der radikaliseres ude i boligblokkene, og som er klar til at bruge våben.

På den anden side ser vi politikeren Martin Nordahl, der har flirtet med højreekstremisme. Han vil smide alle muslimer ud af Danmark og bejler til statsministerposten ved det kommende valg med tv-optrædener i hyggelige programmer som 'Natholdet'.

Hovedpersonerne er dermed begge præget af frygt og had på grund af det terrorangreb, der rammer København i filmen.

- Jeg har først og fremmest prøvet at se alle karaktererne som mennesker og ikke som nogen, der er enten gode eller onde. Det er mere komplekst end det, og de ligner måske endda hinanden mere, end man går og tror.

- Alle kan på en eller måde ryge ud i det ekstreme, og alle kan blive hadefulde, fordi det er de samme basale menneskelige ting, der tricker os og får os derud. Så det er også en pointe i filmen, siger Ulaa Salim.

Og når to ekstremer står og råber ad hinanden, så er det 'alle os i midten', der taber, mener Ulaa Salim fordi vi måske begynder at tro på, at vi er så forskellige.

Zaki Youssef spiller Ali, der bærer på en livsfarlig hemmelighed. (Foto: Henrik Ohsten © Hyæne Film)

Tænk over det: Hvad frygter du egentlig?

Ulaa Salim har arbejdet på manuskriptet til 'Danmarks Sønner', siden han begyndte på Filmskolen i 2013. Dengang mente flere, der læste hans manuskript, at historien lå alt for langt væk fra virkeligheden.

Men det ændrede sig på få år.

Da han blev færdiguddannet fra Filmskolen fire år senere og stod klar med sit første udkast til filmen, var alle, der læste manuskriptet, pludselig enige om, at historien lå rigtig tæt op ad virkeligheden, fortæller han.

- Så jeg kunne se sort på hvidt, hvordan det ekstreme var blevet mere og mere normalt, og derfor følte jeg også, at der var en kæmpe nødvendighed for filmen, siger Ulaa Salim.

Håbet hos instruktøren er derfor, at hans første spillefilm kan få os til at tale mere om, hvilket samfund, vi ønsker fremadrettet. At man igennem filmen kan reflektere over 'vores samfund, vores drømme, og hvad vi frygter både som individ og som fællesskab', som han formulerer det.

- Og så håber jeg, at man kan gå ind og få en fælles oplevelse og få et fælles mål igen, så det ikke er splittet op i et 'os og dem', siger han.

Er det lidt din egen frygt for fremtiden, der vises i filmen?

- Nej. Det er vigtigt for mig at sige, at det er hverken et forvarsel eller en advarsel om, hvad jeg tror, der kommer til at ske. Vi har et rigtig godt samfund, og vi lever et privilegeret sted i verden, og derfor er det også rigtig vigtigt, at vi taler om de strømninger, der kan være med til at ødelægge et godt samfund.

Rasmus Bjerg spiller politikeren Martin Nordahl fra partiet National Bevægelsen, der står til en jordskredssejr ved det kommende valg i 'Danmarks Sønner'. (© Hyæne Film)

Filmen vækker genklang i udlandet

Den kommende tid skal Ulaa Salim tage de samme emner op, når han skal have 'Danmarks Sønner' med til både visninger i Polen, Italien og Sydkorea. Derudover lurer der også nogle filmfestivaler i horisonten.

Men opmærksomheden uden for Danmarks grænser får nu ikke instruktøren til at drømme om at lave film i udlandet. Han vil hellere fortælle de danske historier, siger han.

Og trods den danske kontekst har hans aktuelle film da også allerede vækket genklang i udlandet.

Ulaa Salim vil gerne både underholde og ruske op i danskerne med sin første spillefilm. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Tidligere i år havde 'Danmarks Sønner' verdenspremiere på filmfestivalen i Rotterdam, og her fik Ulaa Salim ikke kun ros af de udenlandske anmeldere – han fik også personligt positive tilbagemeldinger fra det brogede publikum.

- Det var en kæmpe oplevelse at få lov til at se den med publikum og mærke den der stilhed i salen. Bagefter var folk meget rørte, siger Ulaa Salim og tilføjer:

- Det, der ramte mig mest, var, at det både kunne være en 20-årig fyr eller en 65-årig kvinde, der kom hen til mig med tårer i øjnene og sagde, 'det her er sgu en vigtig film'. Det var jeg rigtig glad og stolt over.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter