Star Wars-ikon ved et tilfælde: Sådan blev ukendt hospitalsportør til Chewbacca

Peter Mayhew, der pustede liv i den ikoniske 'Star Wars'-karakter, er død.

Peter Mayhew, der fra 1977-2015 gav liv til den pelsede 'Star Wars'- kæmpe Chewbacca, er død. (© Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved. Used with permission.)

Han har været med siden den allerførste 'Star Wars'-film tilbage i 1977, hvor han udødeliggjorde den høje, uforståelige og pelsede wookie Chewbacca.

I dag kom nyheden så, at skuespilleren døde 30. april.

Vi taler om Peter Mayhew, der gennem sit arbejde med den elskede 'Star Wars'-figur over årene på det nærmeste smeltede sammen med kæmpen fra planeten Kashyyyk.

En karakter, der uden et sprog, vi kan forstå og med en heldragt fyldt med lange hår, burde gøre det svært for skuespilleren indeni at udtrykke sig. Men det var netop dét, Peter Mayhew kunne, ifølge inkarneret 'Star Wars'-fan og 'Troldspejlet'-vært Jakob Stegelmann:

- Succesen bag Peter Mayhews arbejde med figuren Chewbacca handler i høj grad om pantomime. Altså at kunne udtrykke sig klart kun ved hjælp af kroppen. For Mayhew havde ikke andet at arbejde med i den store pelsdragt.

  • Her ses Peter Mayhew til verdenspremieren på den sidste Star Wars-film, hvori han var inden i den eplsede dragt, 'Star Wars: The Force Awakens' i 2015. (Foto: VALERIE MACON © Scanpix)
  • I 1997 modtager Chewbacca prisen MTV Movie Awards Lifetime Achievement. Han er en af de få fiktive karakterer, der har modtaget prisen igennem tiden. Her overrækkes prisen af intet mindre end Prinsesse Leia (skuespiller Carrie Fisher) (Foto: REUTERS FILE PHOTO)
  • Det er i den første stjernekrigsfilm, at vi for første gang stifter bekendtskab med wookien Chewbacca, der er beskytter af og ven med Han Solo (th). (© Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved. Used with permission.)
  • Hvis du trænger til et kram, så må den bløde, pelsede Chewbacca være den bedste til at uddele et. Her får skuespiller Mark Hammill, der spiller Luke Skywalker, et ægte wookiee-kram af Chewbacca ved premieren på 'Start Wars: Episode III- Revenge of the Sith' i 2005. (Foto: LEE CELANO)
1 / 4

En overraskende hovedrolle

At der er tale om en succes, kan der ikke herske tvivl om. Også selvom det med stor sandsynlighed slet ikke var meningen, at Chewbacca skulle fylde så meget i stjernkrigsuniverset.

- Jeg vil gætte på, at Chewbacca er et eksempel på en bifigur, der har vokset sig større end han egentlig var tiltænkt. For allerede efter første film tilbage i 1977, kunne Lucasfilm se, hvor populær en figur, han var blandt publikum. Og derfor er hans rolle vokset i løbet af filmene, vurderer Jakob Stegelmann.

Chewbacca var sågar hovedrollen i den første spin off-film i 'Star Wars'-universet, den - ifølge Jakob Stegelmann - 'fuldstændigt forfærdelige' tv-film 'The Star Wars Holiday Special' fra 1978.

Fra portør til populærkulturelt ikon

Peter Mayhew arbejdede som portør på et hospital i Storbritannien, hvor hans højde på imponerende 218 cm fangede filmproduceren Charles Schneers opmærksomhed. Det ledte til en mindre rolle som minotaur i fantasyfilmen 'Sinbad og tigerens øje' fra 1977.

Rollen var dog stor – eller høj – nok til at sikre ham rollen som Chewbacca. Mere eller mindre udelukkende på baggrund af Mayhews højde.

Her ses Peter Mayhew i sin imponerende højde sammen med vennen og kollegaen Harrison Ford til fejringen af 30-året for 'Star Wars: Episode V The Empire Strikes Back' tilbage i 2010. (Foto: FRED PROUSER © Scanpix)

Netop højden er karakteristisk for figuren, der på en og samme tid virker tryg og rar, men også utilregnelig og farlig, mener Jakob Stegelmann:

- Chewbacca er mystisk, fordi vi ikke forstår ham. Er han vred, ulykkelig, glad eller lykkelig, når han kaster sit hoved tilbage og brøler? Vi ved det ikke altid, og det gør ham interessant og mystisk. Men altså også utilregnelig og farlig, hvis du spørger mig, forklarer Jakob Stegelmann.

Han pointerer, at man i den første film får at vide, at Chewbacca så let som ingenting kan hive en arm af en mand. Han er altså ikke bare en blød, sjov krammebamse.

- Jeg har af samme grund altid undret mig over, at børn er så begejstrede for figuren. Men det siger vel mere om børns tiltro til at alle væsner er gode, end så meget andet, griner Jakob Stegelmann.

Den pelsede arv lever videre

I dag er det finske Joonas Suotamo, der udfylder den pelsede dragt. Det gør han efter det, der vel nærmste kan kaldes en instruktionsbog skabt af Peter Mayhew.

- En karakter som Chewbacca kan sagtens leve videre, selvom skuespilleren dør. Særligt i dette tilfælde, hvor Peter Mayhew på sin vis har lavet en instruktionsbog over, hvordan Chewbacca opfører og bevæger sig.

I dag er det finske Joonas Suotamo, der udfylder de pelsede sko i stedet for Peter Mayhew. Det gjorde Suotamo også delvist undervejs i den sidste film, hvor Peter Mayhew blev krediteret for rollen i rulleteksterne, 'Star Wars: The Force Awakens' fra 2015. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

- Det vigtige er naturligvis bare, at de ikke ændrer for meget på Chewbaccas karakter, men holder fast i, hvad hans rolle er.

Vi vil derfor ikke kunne se stor forskel mellem Joonas Suotamos og Peter Mayhews versioner af Chewbacca, mener Jakob Stegelmann. Alligevel er det Peter Mayhew, der for altid vil være forbundet med Han Solos bedste ven.

- De første film vil altid være meget til stede, hver gang vi ser en scene med Chewbacca.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter