Stephania Potalivo har stor rolle i ny komedie: 'Tit bliver det sjovest, når det gør allermest ondt'

Komedier er ikke kun til at grine af - de skal også vække til eftertanke, mener den populære skuespiller.

- Det er gammeldags at tænke, at det kun er mænd, der kan være sjove og gakkede.

Sådan lyder det fra skuespilleren Stephania Potalivo, der er aktuel i den nye komediefilm 'Jagtsæson'.

En film, hvor det modsat publikumssucceser som 'Klassefesten' og 'Alle for en', er tre kvinder, der spiller hovedrollerne.

- Jeg synes, det er dejligt, at der kommer en film med tre kvindelige hovedroller, der beviser, at man også sagtens kan være sjov som kvinde. Men den her film er ikke et statement. Det er en folkekomedie for alle - også for mænd, siger hun.

I filmen spiller Stephania Potalivo over for Mille Dinesen og Lærke Winther, og oplevelsen med at spille sammen med netop de to erfarne skuespillere har gjort stort indtryk på hende.

- Jeg har været virkelig taknemlig for at spille sammen med nogle dygtige og garvede kvinder, som jeg selv synes er skide sjove. I sådan en film er kemien super vigtig, men vi kendte ikke rigtigt hinanden inden og havde aldrig spillet sammen før, så vi vidste jo ikke, om den var der. Det var den så heldigvis fra dag et af. Det var en kæmpe gave både for filmen, men også for mig selv, siger hun.

Stephania Potalivo med hunden Jessie, som hun har sammen med sin mand, Nils Petter Bro. (Foto: Hedda Rysstad © dr)

Den frygteligste følelse

Det er ikke kun foran kameraet, at 'Jagtsæson' har kvinder i front. Bag filmen står nemlig Tilde Harkamp, der tidligere har instrueret serier som 'Lærkevej' og julekalenderen 'Tvillingerne og julemanden'.

'Jagtsæson' er hendes første spillefilm, og selvom det er en komedie, så berører den alvorlige temaer som adskillelse, midtvejskrise og jalousi.

Særligt sidstnævnte er noget, som Stephania Potalivo har mærket på egen krop.

- Jeg tror, folk lyver, hvis de ikke kan indrømme, at de har været jaloux engang i livet. Det er jo den mest frygtelige følelse i hele verden. Jeg har heldigvis ikke været der, hvor det er gået så galt, at jeg har været nødt til at gøre alle mulige dumme ting, fordi jeg ikke kan styre min jalousi, men det får jo den værste side frem i en, siger hun og griner.

Ét er at opleve jalousi i privatlivet, men også i arbejdsmæssig sammenhæng er det en følelse, der kan opstå. Det gælder måske særligt i film- og tv-branchen, hvor man kæmper om et ikke ubegrænset antal roller.

Stephania Potalivo kan i hvert fald nikke genkendende til det.

- Hvis nogen får en rolle, som jeg virkelig har drømt om, så kan jeg da godt tænke, 'Ej, hvor er hun bare heldig, og pludselig kan det udvikle sig til, 'åh nej, nu er det, fordi jeg ikke er god nok'. Men jeg ved jo godt selv, at det er fuldstændig åndssvagt, konstaterer hun.

Ifølge Stephania Potalivo bør man lade vær med hele tiden at se på, hvad andre kan, for det kan være ødelæggende for en.

- Jalousi kan ødelægge ens selvværd og være virkelig destruktivt for en. Det bunder jo i, at man sammenligner sig selv med andre, og det er noget lort. Man skal ikke være så bange for at indrømme det, selvom det jo er et tabu. Så længe man bare erkender det og ser indad, frem for bare at skyde skylden på andre.

Netop fordi jalousi særligt blandt voksne er et tabubelagt emne, er det godt, at man kan bruge en komediefilm til at sætte fokus på det, mener Stephania Potalivo.

- Jeg synes, det er vigtigt at bruge en komedie til at sætte fokus på vigtige ting. Selvom det er gak og løjer, så skulle den også gerne kunne røre en på en eller anden måde. Tit bliver det også sjovest, når det gør allermest ondt, fortæller hun.

Da Stephania var 21 år, startede hun på højskole. Det var her, hun for alvor blev bekræftet i, at hun skulle være skuespiller. (Foto: Hedda Rysstad © dr)

Grænseoverskridende at få folk til at grine

Mens danskerne som regel strømmer i biografen for at se de danske komediefilm, så er begejstringen for genren internt i filmbranchen mere afdæmpet.

Ved de to store filmprisuddelinger herhjemme, Robert- og Bodil-prisen, skal vi eksempelvis helt tilbage til starten af 00'erne for at finde en komedie, der er blevet kåret som Årets danske film.

Som en skuespiller, der primært har gjort sig i komediegenren, ærgrer Stephania Potalivo sig da også over, at genren ikke bliver helt så anerkendt.

- Jeg kan da godt føle, at folk i branchen synes, det er mindre fint at lave komedier. Jeg tror dog ikke, at danskere generelt synes, at man er en mindre fin skuespiller, fordi man laver komik, siger hun.

Stephania Potalivo modtog i 2016 en Zulu Award for sin rolle i serien 'Sjit Happens'. Prisen vandt hun foran prominente navne som Trine Dyrholm og Roland Møller. (Foto: Jakob Jørgensen © Rtizau Scanpix)

Men det kan faktisk være lige så svært at spille komedie, som det kan være at spille drama, mener Stephania Potalivo.

- Man skal se en genre og film for, hvad det er, og hvad det skal kunne. Faktisk oplever jeg, det at skulle være sjov sommetider kan være lige så svært, som det at skulle lave drama. Det er enormt grænseoverskridende at få folk til at grine. Man kan mærke direkte, om de synes, det er sjovt. I drama er der lidt mere plads til forskellige reaktioner. Men humor er en bred definition, og det er forskelligt, hvad folk synes er sjovt, siger hun.

Stephania Potalivo debuterede som skuespiller i en alder af bare ni år i filmen 'Farligt venskab' i 1995 og fik sit folkelige gennembrud med rollen som Ane i tv-serien 'Sjit Happens, som hun i 2016 modtog en Zulu Award som Årets skuespiller for.

Hun har primært gjort sig i komediegenren - blandt andet med en fremtrædende rolle i 'Klassefesten 3' - hvilket da også har præget hendes karriere.

- Jeg bliver ikke så tit castet til seriøse roller. Det er ikke noget, jeg er sur over, for jeg kan rigtig godt lide det, jeg laver. Men nogle gange kan jeg godt være ærgerlig over, at jeg ikke kommer i betragtning til andre roller end komedieroller, siger hun og fortsætter:

- Jeg vil ikke undvære at lave komedier, og jeg ved jo også, at det er noget, jeg er god til, men derfor kunne det også være sjovt og spændende at prøve kræfter med nogle andre typer roller i fremtiden.

'Jagtsæson' kan ses i biografen nu.

Ud over at være skuespiller har Stephania Potalivo blandt andet været medvært på 'Voice Junior' og deltaget i 'Vild med dans' og 'Stormester'. (Foto: Hedda Rysstad © dr)