Steven Spielberg opdagede ham som 9-årig: Barnestjernen fra E.T. er blevet voksen

Henry Thomas slog igennem som Elliott i 'E.T.', da han var barn. Nu spiller han med i en ny Netflix-gyser.

(Foto: Sunset Boulevard © Getty Images)

Et rumskib lander i en fyrreskov et sted i USA.

Det blinker og lyser i mørket, og mens skyer af damp står ud af dets sprækker, vralter passagererne ud i den fugtige skov. De er rumvæsner med brede hoveder, klumpede kroppe og lange, slimede fingre.

Væsnerne ser sig omkring på den fremmede planet – men pludselig begynder noget rødt at lyse i deres brystkasser. De standser op og vender tilbage til rumskibet. Alle, undtaget ét.

Pludselig lyder et brøl fra en motor, og der er store biler og skræmmende, ansigtsløse mennesker med lommelygter overalt. En af dem har et nøglebundt fastgjort til bæltet. De ansigtsløse mennesker opdager rumvæsnet, som må flygte, mens dets artsfæller forlader planeten Jorden igen.

Heldigvis støder rumvæsnet på drengen Elliott, inden manden med nøglerne og hans kumpaner indhenter det – og det bliver begyndelsen på et ganske særligt venskab.

Hvis du kender filmen, har du garanteret gættet det: Scenen herover er fra 'E.T.' En af den amerikanske filminstruktør Steven Spielbergs største værker, som havde biografpremiere tilbage i 1982.

Hovedrollen som den unge Elliott blev spillet af den dengang ti-årige Henry Thomas. En dreng, som i dag er blevet en voksen mand og siden har været med i mere end 40 film.

Selvom Henry Thomas er blevet 47 år gammel og har anlagt sig et imponerende fuldskæg, kan man sagtens genkende ham, som han sidder helt roligt og smiler varmt i en lænestol et sted i London.

Han er her for at tale om en ny Netflix-serie. Men når Henry Thomas stiller op til interviews, så ved han godt, at det også kommer til at handle om 'E.T.'

Næste gang jeg interviewer dig, lover jeg, at vi snakker om noget andet. Okay?

- Det er helt okay, griner han.

Godt så.

Opdaget ved et tilfælde

Inden alting gik amok, voksede Henry Thomas op som en ganske almindelig knægt i San Antonio, Texas. Her boede han med sin mor og far, og når han ikke var i skole, brugte han krudt på at prøve sig selv af.

- Jeg tænkte seriøst over, hvad jeg ville være, når jeg blev voksen. Jeg 'obsessede' over ting, så når jeg fandt noget nyt, jeg godt kunne lide, ville jeg lære alt om det, fortæller Henry Thomas.

- Min far var trompetist, og han ville have, at jeg skulle være musiker. Så fra en tidlig alder blev jeg tvunget til at tage musiktimer, som jeg ikke rigtig ville have. Jeg ville gerne være med i film, for jeg forelskede mig i at være performer.

Heldigvis havde Henry Thomas en vaks musiklærer, som opfordrede den unge Henry Thomas til at medvirke i en musical om nodepapirets historie (!) på et lokalt museum, hvor han fik en lille rolle – og han elskede det.

- Det er ikke et kendt stykke, det var bare skrevet af museet, og vi tog rundt på de forskellige museer i San Antonio. Jeg indså, at jeg meget bedre kunne lide at spille skuespil. Jeg var syv eller otte dengang, og jeg tænkte bare, 'det er det her, jeg vil', fortæller Henry Thomas.

Som det ofte sker for de helt unge stjerner, så fik Henry Thomas sin første filmrolle ved et tilfælde.

Han var simpelthen på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, da en filminstruktør kom til byen for at lede efter en barneskuespiller. Den purunge Henry Thomas fik rollen som Harry i filmen ‘Raggedy Man’.

Mens den film blev klippet, arbejdede instruktøren Steven Spielbergs lige ovre på den anden side af klippegangen. En dag fik han øje på Henry Thomas og hans store skuespiltalent, og så blev den unge skuespillere inviteret til casting.

Steven Spielberg (th) instruerer den unge Henry Thomas på settet. (Foto: Universal Studios © Getty Images)

Krummede tæer

Henry Thomas var kun ni år gammel og fejede benene væk under Spielberg.

Optagelsen af den casting er i vore dage i mere eller mindre fast rotation på sociale medier. På bare én af de mange YouTube-kanaler, der har delt optagelsen, har den langt over 6 millioner visninger. Og med god grund.

Når den 47-årige udgave af Henry Thomas selv støder på videoen, kan han godt krumme en lille smule tæer. Det er lidt ligesom at se en hjemmevideo, forklarer han.

- Jeg kan relatere det til musikken. Forestil dig, at nogen optog dig, mens du spillede en sang som ni-årig, og de bliver ved med at spille den for dig, og du siger, ‘åh, wow, der lyder ikke helt godt’. Men samtidig værdsætter jeg det for at have været en sensation dengang, siger han.

Krummede tæer eller ej, så var det altså den unge drengs imponerende casting, som fik Steven Spielberg til at tilbyde Henry Thomas det, der skulle vise sig at blive hans gennembrudsrolle. Og så kunne arbejdet med ‘E.T.’ begynde.

  • Henry Thomas som Elliott, der forsøger at gemme sin ven, rumvæsnet E.T., for myndighederne. (Foto: Sunset Boulevard © Getty Images)
  • Her spiller Henry Thomas sammen med en helt ung Drew Barrymore, der spiller Elliotts lillesøster Gertie. (Foto: Sunset Boulevard © Getty Images)
  • Elliott med sine to søskende, som spilles af henholdsvis Drew Barrymore og Robert Macnaughton. (Foto: Sunset Boulevard © Getty Images)
  • Elliott med sin elskede rumvæsen-ven. (Foto: Sunset Boulevard)
1 / 4

Karakteren Elliott blev skabt på baggrund af en god blanding af Steven Spielberg som barn, Henry Thomas selv – og så en smule på skuespilleren Harrison Fords søn, Willard.

Det var nemlig Harrison Fords daværende hustru, Melissa Mathison, som skrev manuskriptet til 'E.T.' sammen med Spielberg selv.

- Elliotts stil var meget lånt fra Willard. Han gik konstant i termoundertrøjer og overalls. Det var også Elliotts ting. Willard og jeg blev tvunget til at bruge tid sammen, og jeg tror ikke, at Willard havde lyst til at være venner med mig overhovedet, fortæller Henry Thomas og fortsætter:

- Jeg tror, han syntes, det var irriterende. Han var ti år, men han var ret sej.

Chancen for en normal barndom

Da ‘E.T.’ fik biografpremiere, blev det en voldsom overvældende omvæltning i Texas-knægtens liv. Og det var bestemt også noget, som kunne mærkes i hjemmet.

Pludselig modtog Henry Thomas store mængder af fanpost fra hele verden, og familiens fastnettelefon kimede konstant, mens den unge mand blev hevet på promo-ture i ét væk.

Det var en spændende tid for ham. Men hvad Henry Thomas først kan se som voksen er, at tilværelsen som filmstjerne skabte problemer i familien. For eksempel for hans forældrene.

- Vi var væk tre måneder af gangen, og én af dem var nødt til at komme med mig. Min mor havde ikke lyst til at forlade huset. Hun var ikke særlig social, hun kunne bare godt lide sine bondegårdsdyr og planter, og det var det, fortæller Henry Thomas.

Henry Thomas fotograferet ved Golden Globes-uddelingen i 1983 sammen med sine forældre, Carolyn L. Davis og Henry Thomas, Sr. Har var den unge skuespiller nomineret til prisen som 'bedste skuespiller'. (Foto: Ron Galella © Getty Images)

- Jeg følte også, at jeg missede min chance for at have en normal barndom. Selvom det jo er den eneste barndom, jeg kender, og jeg værdsætter den for det, den var. Men jeg vil gerne have, at mine børn ikke arbejder, mens de er børn.

Den eneste af Henry Thomas’ egne børn, som viser interesse for at optræde, er datteren Evelyn. Hun er ti år og altså på alder med Henry Thomas, dengang han selv begyndte at lave film.

- Hun vil synge og spille skuespil. Men jeg vil ikke have, at hun begynder, mens hun er barn. Jeg vil gerne have, at hun venter. Og hvis hun så vælger at gøre det, når hun er voksen, så tror jeg, hun har en god chance. Jeg kan jo skaffe hende en agent og sådan noget, hvis hun vil forfølge det. Men lige nu er hun kun ti år, siger Henry Thomas.

36 år er gået, siden 'E.T.' havde premiere. Gennem de mange år har Henry Thomas haft mange mærkelige oplevelser relateret til 'E.T.' og den store hype omkring filmen.

- Det mærkeligste er, at folk vokser op med den, og den bliver så vigtigt for dem. Jeg bliver fokuspunktet for deres følelser. Så jeg skal altid være bevidst og huske, at den film har påvirket mange menneskers liv, siger Henry Thomas.

- Jeg har et ansvar for ikke at efterlade dem med et dårligt minde. Så jeg skal jo altid være sød og overbærende. Man har ikke lyst til, at folk går og siger, ‘Elliott er et røvhul!’

Skræmmende drama

Inden tiden løber ud, og den overbærende Henry Thomas skal videre til dagens næste interview, som nok heller ikke bliver helt fri for aliens, skal vi lige nå at tale om nutiden.

Her sidder Henry Thomas i rollen som Hugh Crane, far til fem børn, i Netflix-gyserserien ' The Haunting of Hill House'. (Foto: Steve Dietl © Netflix)

For det er selvfølgelig mange år siden, at Henry Thomas kunne spille et barn. Nu ligner han mere en slags far – og det er også den rolle, han har i Netflix-serien 'The Haunting of Hill House'.

I serien spiller han nemlig Hugh Crane, som har intet mindre end fem børn.

Henry Thomas glæder sig over, at serien har fået mange positive anmeldelser. Blandt andet på Rotten Tomatoes, hvor den i skrivende stund har imponerende 92 procent positive tilkendegivelser. (Selv gyserkongen Stephen King er solgt til serien.)

Henry Thomas på den røde løber i forbindelse med en screening på 'The Haunting of Hill House' i London. Fra venstre: Michiel Huisman, Henry Thomas, Kate Siegel, Oliver Jackson-Cohen og Elizabeth Reaser. (Foto: John Phillips © Getty Images)

- Jeg kunne godt lide, at det ikke er en gennemsnitlig gyserhistorie. At det er et ensemble-cast, og at historien er fordelt på to tidslinjer, siger Henry Thomas.

Handlingen er løst baseret på Shirley Jacksons roman fra 1953 af samme navn, men instruktøren Mike Flanagan har taget sig store friheder i forhold til originalfortællingen.

- Det er fantastisk at arbejde med Mike Flanagan. Han er en gyserfan, men han forbedrer genren ved at tilføje elementer, som folk ikke normalt associerer med gyser, forklarer Henry Thomas og uddyber, at familiedramaet er mere skræmmende end det besatte hus:

- Når man har set serien, er man forvirret over, om man faktisk har set en gyser. Man lader sig skræmme af drama.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter