Steven Spielbergs 'storebror' er død: 'Han har lavet én af de vigtigste film nogensinde'

Manden bag blandt andet 'Superman' og 'Dødbringende våben' er død, 91 år gammel.

Richard Donner blev 91 år og hyldes blandt andet som "empatisk, nærværende og glad" af filmekspert Johan Albrechtsen: - Det er ikke noget, man hører om særlig tit i Hollywood, hvor bundlinjen bare betyder så meget. (Foto: VALERIE MACON © Scanpix)

Richard Donner er måske ikke et navn, der er lige så genkendeligt som George Lucas og Steven Spielberg.

Men ikke desto mindre er han manden bag kæmpe film som 'Superman', 'The Goonies' og 'Dødbringende våben'. Nu er den amerikanske filminstruktør død, 91 år gammel. Det oplyser hans kone, filmproducer Lauren Schuler Donner, ifølge Deadline.

Og selvom Richard Donner ikke lavede film de sidste 15 år af sit liv, så har man hele tiden haft fornemmelsen af, at han bare blev ved, mener filmekspert Johan Albrechtsen fra moovy.dk.

- Selvom Donners død naturligvis er virkelig trist, så kan man på en eller anden måde ikke blive totalt bedrøvet, for han blev hele 91 år og nåede så vanvittigt meget i sin karriere, lyder det fra Johan Albrechtsen.

- Når det stadig kommer som lidt af et chok, så tror jeg, det har noget at gøre med, at han altid har været så energisk og glad og fyldt af gåpåmod. Han talte hele tiden om nye projekter.

Richard Donner (til venstre) og skuespiller Mel Gibson på filmsettet til 'Dødbringende våben' fra 1987. (Foto: CAP/RFS © Image supplied by Capital Pictures)

Gode venner med Steven Spielberg

Johan Albrechtsen beskriver Richard Donner "lidt som Steven Spielbergs storebror" i filmens verden.

Han havde ifølge Albrechtsen sin storhedstid samtidig med Spielberg og lavede sine vigtigste film i 1970'erne og 1980'erne.

Måske derfor har netop Steven Spielberg været ude at hylde Richard Donner som én af de største i kølvandet på hans død:

- Dick (Richard Donner) havde så klart et greb om sine film og var begavet inden for mange genrer. At være en del af hans omgangskreds var ligesom at få lov til at tilbringe tid med ens favorittræner, klogeste professor, største motivator, kærligste ven, mest trofaste allierede og – selvfølgelig – den største goonie nogensinde, lyder det fra Steven Spielberg i en udtalelse til Variety.

"Den største goonie" er en henvisning til én af Richard Donners mange succesrige film, 'The Goonies', hvis historie i øvrigt var skrevet af ingen ringere end netop Spielberg.

Forfatter og instruktør Edgar Wright fremhæver især Richard Donners evne til at skabe mindeværdige karakterer på skærmen:

- Du husker alle karaktererne i 'Superman', 'Dødbringende våben', 'The Goonies' og andre film, fordi Donner vidste, hvordan han skulle indfange magien på skærmen, skriver han på Twitter.

Banede vejen for Marvel og DC's superheltefilm

Spørger man Johan Albrechtsen, er det dog en anden af Donners film, der står tilbage som den største: nemlig 'Superman' fra 1978.

- Han har lavet én af de vigtigste film nogensinde med 'Superman' fra 1978.

- Hverken Marvel eller DC ville have den succes, de har i dag, hvis det ikke var for netop ham. Hans 'Superman' var den første seriøse superheltefilm: Den viste os, at man både kunne være farverig og underholdende, men samtidig levere en mega god og seriøs film om en superhelt.

Det er tegneserieskaber Dan Slott enig i:

- 'Superman' er dna'et og den grundlæggende byggesten, som alle gode superheltefilm er skabt af, skriver han på Twitter.

Johan Albrechtsen tøver ikke med at fremhæve den nu afdøde filminstruktør som "lidt af en kamæleon", der "brillerede indenfor alle mainstreamgenrer".

Men hvorfor er det så, at hans navn ikke vækker helt samme genklang som for eksempel George Lucas og føromtalte Spielberg?

'Superman' sendte chokbølger igennem Hollywood, da den udkom i 1978. Det var nemlig første gang, man så en seriøs superheltefilm, mener filmekspert Johan Albrechtsen. I filmen blev Superman spillet af Christopher Reeve, mens Marlon Brando spillede hans far, Jor-El. (© imago images/United Archives)

Det har Johan Albrechtsen også et bud på:

- Donner var stadig ret aktiv i 90'erne og 00'erne, men det var ikke med lige så toneangivende film som tidligere. Han var måske ikke så interesseret i at lave de store værker mere, hvorimod George Lucas og Steven Spielberg hele tiden har holdt sig relevante og fornyet sig, siger han og uddyber:

- Desuden har Spielberg og Lucas selv skrevet og opfundet deres universer. 'Superman' forbinder du måske ikke så meget med Richard Donner, selvom det er hans film. Mens 'Indiana Jones' og 'Star Wars' jo bare er synonym med henholdsvis Steven Spielberg og George Lucas.

Johan Albrechtsen anbefaler her de tre bedste film, som Richard Donner har instrueret:

Richard Donners tre bedste film – ifølge Johan Albrechtsen

  • 'Superman' (1978): - Der går 50 minutter af filmen, før man rent faktisk ser Superman i filmen. Han ville simpelthen have os til at føle noget for figuren først. Det vidner om, at han tog sit håndværk dybt seriøst. Det skabte chokbølger i Hollywood, at man kunne lave en seriøs film om en superhelt. Der er mange filmskabere sidenhen, der har fremhævet 'Superman' som et kæmpe forbillede. Han har været umådeligt vigtig for superheltefilmen såvel som underholdningsfilmen.

  • 'The Goonies' (1985): - Jeg tror ikke, vi ville have set 'Stranger Things', hvis vi ikke havde set 'The Goonies'. Det var i øvrigt Spielberg, der skrev historien, mens 'Harry Potter'-instruktør Chris Columbus stod for manuskriptet. Det er en virkelig eventyrlig familiefilm, der fortæller historien fra børnenes synspunkt, og de er rapkæftede og i øjenhøjde. Det er en film, som alle, der er vokset op i 80'erne og 90'erne, kan huske.

  • 'Dødbringende våben' (1987): - Han er især kendt for 'Dødbringende våben'. Det er én af de helt store toneangivende actionfilm, hvor du har et umage makkerpar, der løser forbrydelser sammen. Det var simpelthen den film, der skabte den skabelon, som så mange film har efterlignet siden. Det var også den film, der gjorde Mel Gibson til en verdensstjerne, og den er bare en fantastisk kombination af hårdkogt action og sjov, skæv humor.

Facebook
Twitter