Stinker slet ikke så slemt som frygtet! Ny film om de indespærrede fodbolddrenge i Thailand overrasker anmelder

Dokumentarfilmen 'The Rescue' viser redningsarbejdet, der fik 12 fodbolddrenge og deres træner ud af en thailandsk grotte i 2018.

I dokumentarfilmen 'The Rescue' om de 12 thailandske fodbolddrenge, der sammen med deres træner, blev fanget i en grotte, er det de midaldrende, britiske dykkere, der får "den fæle mediestank" til at forsvinde, mener Per Juul Carlsen. (© National Geographic)

Den havde en fæl lugt, den her dokumentar, 'The Rescue'.

Det er ikke, fordi der er noget galt med Thailand eller thailændere eller drenge, der spiller fodbold, eller stakler, der bliver reddet fra døden under umulige forhold.

Men det er problematisk med det mediecirkus, der opstod den 23. juni 2018, da 12 drenge og deres fodboldtræner gik ind i Tham Luang-grotten i det nordlige Thailand og blev overrasket af monsunregn.

Snart var indgangen til grotten spærret, regnen fortsatte, og drengene måtte søge længere og længere ind i den ti kilometer dybe grotte.

Knap var drengene forsvundet, før historien spredte sig til alverdens medier.

Et stinkende mediecirkus

Journalister drønede til Thailand for at rapportere om udviklingen, og mens flygtninge druknede i Middelhavet, latinamerikanere blev nægtet adgang til USA, og syriske oprørere blev bombet i småstykker, var medierne fyldt med den hjertevarme historie om de over 1.000 mennesker, der kæmpede i døgndrift for at redde fodboldholdet Wild Boars.

Det blev til en mediefortælling om endeløs næstekærlighed mellem mennesker. Puha, en lugt.

Jimmy Chin og Elizabeth Chai Vasarhelyis dokumentarfilm 'The Rescue' har allerede sikret sig flere priser rundt omkring på verdens filmfestivaler, blandt andet vandt den sidste år publikumsprisen i dokumentarfilms-kategorien på filmfestivalen i Toronto. (© National Geographic)

Dertil kom det gigantiske slagsmål, der opstod, inden drengene overhovedet var ude af grotten. Alverdens store medieselskaber kæmpede om rettighederne til drengenes historie.

Stanken bredte sig.

Og så var der det thailandske militærstyre, der udnyttede al positivismen til at pynte på det slidte image. Nu var stanken på kvalmepunktet.

Her er så et af resultaterne af det stinkende cirkus: National Geographics dokumentar 'The Rescue', instrueret af Jimmy Chin og Elizabeth Chai Vasarhelyi, der tidligere har stået bag spektakulære film om bjergklatrere.

Lugten var grim fra begyndelsen af, og filmen så ikke meget bedre ud.

Bunkevis af klip fra alverdens medier væltede oveni tusinder af ansigter, der fortalte om, hvor vildt det hele var, hvor meget det regnede i de dage, hvor ængstelige forældrene til drengene var og den slags.

Et afsindigt tempo, der skulle holde spændingen helt oppe i halsen i 108 minutter.

Det var med selvkonstrueret specialudstyr og erfaring fra utallige svære dyk, at en flok britiske dykkere påtog sig den svære og farlige opgave at få drengene ud af grotten. Det tog i alt 17 dage, før alle 12 drenge og deres 25-årige træner alle var reddet helskindet ud af grotten. To dykkere fra Thailands frømandskorps døde henholdsvis under redningsarbejdet og af følgevirkninger. (© National Geographic)

De usædvanlige helte

Men efter en halv time skete der noget.

En håndfuld forhutlede englændere i 50'erne dukkede op. De blev præsenteret som verdens dygtigste grottedykkere, men lignede alt andet end toptrimmede sportsfolk eller filmhelte.

De var vant til at svømme rundt i dybe huller og klaustrofobiske gange, som alle andre holdt sig langt væk fra. Nu forlod de England med deres flakkende blikke, hjemmeklippede frisurer og selvkonstruerede udstyr for pludselig at være centrum for alverdens medier.

Langsomt forsvandt den grimme mediestank.

Her var rigtige mennesker med rigtige følelser og tanker. Klippene med alverdens hysteriske studieværter blev en ligegyldig støj, mens Rick Stanton, John Volanthen, Richard Harris og Josh Bratchley fortalte om, hvordan de altid havde følt sig som outsidere.

De var udsat for mobning i skolen og var altid de sidste, der blev valgt til cricketholdet. Siden fandt de ro i sjælen ved at dykke ned i nogle af klodens mest afsides og ufremkommelige dybder.

Nu duftede den jo ligefrem, den her film!

Hvilken sammenhæng var der mellem at blive holdt udenfor i skolen, finde lykke i ufremkommelige huller, bygge udstyr med den største passion og pludselig befinde sig i alverdens medier som brillante redningsmænd?

Formentlig ingen. Det vil være virkelig plat at ævle om grimme ællinger, der blev til smukke svaner.

Men mens medierne druknede hinanden i massehykleri, og 'The Rescue' fyrede op under en hyperprofessionel og megaeffektiv afslutning på dramaet, voksede en håndfuld herlige nørder med selvironi frem.

Tænk, hvis Chin og Vasarhelyi havde skåret al mediehysteriet væk og fokuseret på dykkernørdernes særlige historie. Så kunne 'The Rescue' have duftet af jasmin eller kaprifol!

Men stanken var da i hvert fald væk.

(© National Geographic / Disney +)