Stjerneinstruktør fik fjernet billede af mælkedryppende bryst på Instagram: Nu får han en undskyldning

Facebook beklager, at de fjernede filmplakaten for Pedro Almodóvars kommende film, 'Parallel Mothers'.

Filmplakaten til Pedro Almodóvars nye film 'Parallel Mothers' var lidt for fræk til Instagram. Men nu har Facebook, der ejer det sociale medie skiftet mening. Den nye film får premiere under filmfestivalen i Venedig og vil have Penélope Cruz på rollelisten. Billedet stammer fra filmfestivalen i Cannes i 2019. (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER)

Kvindelige brystvorter og nøgne bagdele er som bekendt lidt for frækt for Instagram.

Det fik den spanske filminstruktør Pedro Almodóvar og resten af filmholdet bag den kommende film 'Parallel Mothers' at føle, da filmplakaten blev fjernet fra produktionsselskabets Instagram-profil.

Plakaten viser et nærbillede af en mælkedryppende brystvorte med den spanske filmtitel nedenunder: 'Madres Paralelas', som betyder parallelle mødre. Det blev af Instagrams evigt vågne hær af overvågere dømt til at være over kanten. Og det fik Javier Jaen, der har skabt plakaten til at sige, at det sociale medie "skulle skamme sig" for at have censureret filmplakaten.

Men nu har mastodonten Facebook, der ejer Instagram, beklaget, at den lidt for frække mælkedryppende brystvorte er blevet fjernet. Det skriver BBC.

Facebook har ifølge det britiske medie udtalt, at det har en undtagelse i sine regler om nøgenhed, når opslaget har en "klar kunstnerisk kontekst". Derfor var det altså ifølge Facebook en fejl, at opslaget med brystvorten blev fjernet - og opslaget er altså offentlig igen.

Plakatens spanske designer, Javier Jaén, siger til AP, at han i første omgang havde spurgt Almodóvar, om plakaten mon ville skabe problemer på sociale medier, men instruktøren bakkede ham op, og man valgte i fællesskab at holde fast i brystvorten.

- Det her nok det første, jeg så, da jeg blev født. Instagram siger, at mit arbejde er farligt, at folk ikke skulle se det, eller at det er pornografisk. Hvor mange mennesker får på den måde at vide, at deres krop er farlig eller forkert?

- De siger, at deres teknologi ikke kan skelne imellem kontekst. Jeg er ligeglad. Så må de ændre deres teknologi, siger han til AP.

Flere sager viser, at grænsen er hårfin

Flere har tidligere fået fjernet opslag af Instagram og Facebooks overvågere, som fjerner ikketilladte opslag. Men grænsen kan umiddelbart virke halvsvær af definere.

Eksempelvis fik den amerikanske sanger Jason Derulo fjernet et billede, hvor han med bar overkrop havde lidt for tætsiddende bukser på, og hvor man tydeligt kunne se aftegningen af hans penis. Det fik musikeren til at kritisere Instagram på de sociale medier med hasttagget #bringbackAnaconda.

Pedro Almodóvar har udgivet et hav af film - blandt andet 'Alt om min mor', 'Tal til hende', 'Volver' og 'Huden jeg bor i'. Han har modtaget en Oscar for filmen 'Tal til hende'. (Foto: JP PARIENTE/SIPA © JP PARIENTE)

Desuden lagde den amerikanske sanger Halsey sit albumcover på Instagram, hvor hun majestætisk sidder på en trone med det ene bryst synligt og en baby på skødet. Det billede var der tilsyneladende ikke noget galt med og ligger stadig på hendes profil, selvom hendes brystvorte er synlig.

Instagram skriver selv i sine retningslinjer om opslag og nøgenhed, at "der af og til er brugere, som gerne vil dele nøgenbilleder med et kunstnerisk eller kreativt udtryk, men af forskellige årsager tillader vi ikke nøgenhed på Instagram".

De ikketilladte billeder omfatter indhold med "samleje, kønsorganer og nærbilleder af nøgne bagdele". Det gælder også kvindelige brystvorter, mens billeder af amning, fødsel og øjeblikket efter en fødsel er tilladt.

Pedro Almodóvars film vil få premiere på filmfestivalen i den italienske kanalby Venedig, som begynder 1. september.

Filmen handler om to gravide kvinder, som mødes på et hospital, hvoraf en er en gammel Almodóvar-kending, nemlig skuespilleren Penélope Cruz.

FacebookTwitter