Stjerneinstruktør har fulgt thai-kvinder i Thy i 10 år: Danskernes manglende forståelse overrasker mig stadig

Instruktør- og ægteparret Sine Plambech og Janus Metz har i mere end ti år fulgt fire thai-danske ægtepar i Thy. Resultatet af de mange års arbejde kan nu ses i biografen.

Antroplogen Sine Plambech og filminstruktøren Janus Metz har igennem mere end ti år filmet og fulgt særligt fire ægteskaber mellem thailandske kvinder og nordjyske mænd. Her ses kvinderne, som danner udgangspunkt for fortællingen om kærlighedens svære valg i dokumentarfilmen 'Hjertelandet'. (© henrik bohn ipsen)

I Danmark bor der 12.625 personer af thailandsk herkomst.

10.494 af dem er kvinder. 926 af de kvinder bor i Region Nordjylland.

Én af dem er Sommai Molbæk.

For 25 år siden rejste hun fra Thailand til Thy for at blive gift med Niels Molbæk. Og siden har de to hjulpet flere kvinder med at foretage samme rejse.

Sommai og Niels Jørgen Molbæk blev gift for mere end 25 år siden. Dengang var der ikke mange thailandske kvinder i Thy. I dag er der 926 i Region Nordjylland. Det har blandt andet Sommai været med til at ændre. 'Hjertelandet' er en livsfortælling om både kærlighed på tværs af grænser og de svære valg, man bliver nødt til at tage i kærlighedens og omsorgens navn. Sommai er fortællingens omdrejningspunkt. (© dr)

- Vi finder mænd, der vil være med til at støtte kvindernes familier i Thailand, forklarer Sommai Molbæk i filmen om de mænd, som via kontaktannoncer i lokalavisen i Thy forbindes med kvinder hjemme fra Sommai Molbæks thailandske landsby i det nordøstlige Thailand.

- Ja, og én de kan holde ud at bo sammen med, tilføjer Niels Molbæk med et glimt i øjet.

- Jah, men det kommer i anden række, slår Sommai Molbæk pragmatisk fast i 'Hjertelandet'.

Sommai og Niels Molbæk er blandt de ægtepar som antropologen Sine Plambech og instruktør Janus Metz har fulgt med et kamera igennem mere end ti år. Og uden kamera i endnu længere tid.

Først blev det til DR-dokumentarerne 'Fra Thailand til Thy (2007) og 'Fra Thy til Thailand' (2008).

I dag, ti år efter sidste dokumentar, er der så biografpremiere på dokumentarfilmen 'Hjertelandet', der både sammenfatter uddrag fra de første to dokumentarer og desuden besøger de fire familier syv år senere.

I dag er Sommai pensioneret fra sit job som fabriksarbejder i Thy. Men når hun er besøger sin landsby i Thailand, er hun kvinden, der kæmpede sig ud af fattigdommen og til en position, hvor hun nu økonomisk hjælper hele landsbyen. Både via egne penge, men også ved at få giftet nogle af landsbyens kvinder med danske mænd. Derfor flokkes de unge piger om hende, når hun er på besøg. (© dr)

Netop syv år er en afgørende tidsperiode for de transnationale ægteskaber. For efter syv år får kvinderne opholdstilladelse i Danmark, hvis de vel at mærke stadig er gift. Her kan kvinderne tage beslutningen, om de vil forblive gift eller ej. Her kan ægteskabet vælges til eller fra.

Kærlighedens svære valg

'Hjertelandet' viser, at der undervejs er kommet både børn og skilsmisser til. Glæder og sorger. Og ikke mindst svære valg, der er taget i kærlighedens navn.

- Fordi vi filmede over så lang tid, så udviklede fortællingerne sig til at blive mere universelle historier: Hvad er det, der sker i et menneskeliv? Og hvad er det for nogle valg, vi får, og hvilke konsekvenser har de valg, forklarer Janus Metz.

- Alle kan, hvis man tager et udsnit på ti år ud af deres liv, fortælle nogle meget dramatiske historier om fødsler, ægteskaber, dødsfald og arbejdsliv, som på en eller anden måde bliver de grundstødninger på tilværelsen, som definerer os.

Intruktør Janus Metz er blandt andet kendt for sin prisvindende dokumentarfilm 'Armadillo' (2010), men har også været instruktør på tv-serien 'True Detective' (2015) og det biografiske drama 'Borg vs. McEnroe' (2017). I skrivende stund er han midt i optagelserne til en ny tv-serie for streamingtjenesten Amazon Prime, 'ZeroZeroZero', som får premiere i 2019. (Foto: Martin FŠält © dr)

- Derfor blev fortællingen i højere grad en afsøgning af, hvad der skal til for, at vi lever et liv, som vi forsoner os med, og som gør, at vi føler os forløste, når vi engang skal herfra, siger han.

Og netop den overvejelse følges tæt i 'Hjertelandet' hos Sommai Molbæk, der efter mere end 25 år i et kærligt ægteskab i Danmark stadig forsøger at forsone sig med de beslutninger, hun har taget i livet, for at sikre sig sin families overlevelse i Thailand.

Valget om at tage til Pattaya og sælge sex for at kunne brødføde både egne børn, søskende og niecer og nevøer.

Og valget om at gifte sig med danske Niels Molbæk og flytte til et fremmed land.

Kae og Kjeld blev gift i 'Fra Thailand til Thy'. I 'Hjertelandet' møder vi parret igen, hvor Kaes søn Mark også er kommet til Danmark, og parret desuden har fået sønnen Mads. (© dr)

Valg som særligt vestlige kvinder har svært ved at sætte sig ind i, har Janus Metz overraskende kunnet konstatere:

- Det er på mange måder indlysende, at folk har forskellige handlemuligheder alt efter, hvor man befinder sig i verden.

- Men det overrasker mig alligevel gang på gang, hvordan mange, der kommer fra et priviligeret ståsted som danskere gør, i udgangspunktet har meget svært ved at forstå de her kvinders valg, fortæller Janus Metz.

- Valget om at forlade deres familier, at gå ind i prostitution, rejse over på den anden side af kloden for at gifte sig med en mand, som de i starten kun kender meget lidt.

- Og der opstår spørgsmålet tit: Er det kærlighed, eller hvad binder de her mennesker sammen? Hvordan kan man forlade sin børn?

- Men hvis ens livsomstændigheder kræver det af én, så gør man det jo netop af kærlighed. Man gør det jo netop for at forsørge. Man gør det netop af omsorg for de mennesker, man holder af. Man gør det netop fordi, man gerne vil kunne hjælpe og forsørge sine børn, forklarer han.

En udvidet familie

Sine Plambech, der ud over at være instruktør også er antropolog, har via sin forskning haft kontakt til de ægtepar, der optræder i 'Hjerteland' i mange år - og de er fortsat en del af hendes forskning, efter at filmkameraet nu er slukket.

Sommai Molbæk er med tiden endda blevet Sine Plambechs forskningsassistent, når de rejser til Thailand.

Sine Plambech er antropolog og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier. Hun har i mere end 15 år forsket i migration, menneskehandel, den europæiske migrationskrise, sex-arbejdsmigration og ægteskabsmigration. (Foto: Martin Fält © dr)

Men det er ikke blot et professionelt forhold, der har udviklet sig igennem de mange år. Hele holdet er kommet tæt på hinanden på kryds og tværs. Både foran og bag kameraet.

Under optagelserne til de første to dokumentarer om kærlighed på kryds af landegrænser og kulturer, fandt de to instruktører hinanden og stiftede undervejs en ny fælles familie.

Sine Plambech og Janus Metz fandt også en udvidet familie i de thai-danske ægtepar.

Janus Metz mødte oprindeligt antropolog Sine Plambech i forbindelse med research til et andet filmprojekt, hvorefter Sine Plambechs fagområde blev hovedfokus for et nyt fælles projekt. Et projekt der, indtil videre, har resulteret i tre dokumentarfilm og en dokumentarserie - og et ægteskab de to imellem. (Foto: Martin FŠält © Dr)

- Vi er meget tæt på dem som mennesker, og de er meget tæt på os, efter vi har fulgt dem i så mange år. De er blevet en form for udvidet familie, fortæller Janus Metz fra lejlighedens gårdhave på Vesterbro i København.

- Vi har været i Thailand mange vintre, og vi har nærmest et andet hjem derude. De har set vores børn vokse op – ligesom vi har fulgt deres børn.

i 'Hjertelandet' møder vi også Saeng. Hun er 23 år, da hun første gang opsøger Sommai Molbæk under hendes visit i sin thailandske hjemby. Saeng håber, Sommai kan finde en dansk mand til hende. Men fordi Saeng er under 25 år, er det ikke muligt ifht. dansk lovgivning. Saeng må derfor i stedet tage til Pattaya for at forsørge sin søn. Som så mange andre kvinder har gjort det før hende. I 'Hjertelandet' møder vi Saeng igen 7 år efter, hun første gang optrådte i dokumentaren 'Fra Thailand til Thy'. (© dr)

Fra Thy til Thailand?

Igennem alle dokumentarfilmene optræder Sommai Molbæk som en, på overfladen, pragmatisk kyniker, der har truffet svære, men rationelle valg igennem sit liv for at sikre sin families overlevelse.

Men der er også plads til vaklen.

For selvom hun, ifølge de to instruktører, ikke er i tvivl om, at hun har taget de rigtige valg, kan hun alligevel godt længes hjem.

- 'Hjertelandet' viser også en ny, indre kamp, Sommai er begyndt at kæmpe med sig selv efter at have forladt Thailand for 25 år siden.

Mong og John er blandt ægteparrene, som Sine Plambech og Janus Metz har fulgt med et kamera i mere end ti år. (© Autlook Films)

- For nu har hun jo plantet sit hjerte i Danmark, men kærligheden til Thailand er ikke falmet over årene. Måske endda tværtimod. Nu hvor hun er blevet ældre, begynder tankerne om slutningen på livet at fylde. Og Sommai har ikke lyst til at dø alene på et alderdomshjem i Danmark, fortæller Janus Metz.

- Sommai vil hellere dø i Thailand omgivet af venner og familie. Men Niels føler, han hører til i Danmark.

Og her slipper 'Hjertelandet' fortællingen om Sommai, Niels og de andre thai-danske ægteskaber i Thy.

Nu er kameraet er slukket, og Sine Plambech og Janus Metz er ikke længere dokumentarister i familiernes liv.

- Det har været overvældende at se, hvordan kvinderne har taget ejerskab på deres egen fortælling. For ti år siden var de ikke på samme måde bevidste om betydningen og vigtigheden af deres fortællinger, fortæller Sine Plambech.

- I dag står de frem med meget stor værdighed og bevidsthed om, at deres historier gør en forskel. De er med til at nedbryde fordomme, og det har styrket dem. Sommai glæder sig til, at filmen kommer ud. Hun ser 'Hjertelandet' som sin familiehistorie, hvilket på mange måder er smukt, afslutter Janus Metz.

Facebook
Twitter