Stjerneinstruktør kendte til sex-overgreb i Hollywood: Jeg ville ønske, jeg havde taget ansvar

Filminstruktøren Quentin Tarantino står nu frem og undskylder for ikke at have grebet ind over for filmmanden Harvey Weinstein.

Quentin Tarantino udtaler sig nu for første gang i sagen om Harvey Weinstein. (Foto: Jeff Pachoud © Scanpix)

- Jeg vidste nok om, hvad der foregik, til at jeg burde have gjort mere, end jeg gjorde.

Sådan lyder det nu fra den anerkendte og prisvindende filminstruktør Quentin Tarantino om sin mangeårige samarbejdspartner, filmproduceren Harvey Weinstein.

Weinstein har de seneste uger været omdrejningspunktet i den største skandalesag i Hollywoods historie, efter en lang række kvindelige skuespillere er stået frem i amerikanske medier og har fortalt, hvordan den magtfulde filmproducer og medstifter af The Weinstein Company har udsat dem for seksuelle overgreb, sexchikane og i nogle tilfælde voldtægt.

Mens den ene kvinde efter den anden – heriblandt Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow – er stået frem med deres historier om Weinstein, har filminstruktøren Quentin Tarantino, der i flere årtier har arbejdet tæt sammen med Weinstein, forholdt sig tavs.

Indtil nu.

Quentin Tarantino (th.) har arbejdet sammen med Harvey Weinstein på alle sine film. Her ses de to sammen til en premiere på 'Inglourious Basterds' i 2009. (Foto: Ernesto Ruscio © Getty Images)

I et interview med The New York Times undskylder den verdenskendte instruktør, der blandt andet har stået bag film som 'Reservoir Dogs', 'Pulp Fiction' og 'Kill Bill', for at han ikke greb ind, selvom han i årevis vidste, at Harvey Weinstein begik overgreb på flere kvindelige skuespillere.

- Det var mere end bare de normale rygter, den normale sladder. Det var ikke andenhåndsinformation. Jeg vidste, at han gjorde nogle af de her ting, siger Quentin Tarantino.

- Jeg ville ønske, jeg havde taget ansvar for, hvad jeg hørte. Hvis jeg havde gjort det, jeg burde have gjort, dengang, ville jeg ikke have behøvet at arbejde sammen med ham.

Marginaliserede hændelserne

Men på trods af kendskabet til flere af Weinsteins overgreb fortsatte Tarantino samarbejdet med ham – senest på filmen 'The Hateful Eight' fra 2015.

Og blot nogle få uger inden skandalen begyndte at rulle, afholdt Weinstein sågar en forlovelsesfest for Tarantino og hans kæreste, Daniella Pick.

- Alt, hvad jeg gjorde, var at marginalisere hændelserne, siger Quentin Tarantino og forklarer, at han blot afskrev hændelserne som dårlig opførsel.

- Alt, jeg siger nu, lyder bare som en dårlig undskyldning.

Quentin Tarantino opfordrer nu alle andre, der har kendt til Weinsteins overgreb, til at stå frem.

- I skal ikke bare melde ud, hvad der skete. I skal anerkende, at der var noget råddent i Danmark (direkte oversat fra 'rotten in Denmark', red.). Lov at gøre tingene bedre for vores søstre.

Oscar-vinder står frem med nye anklager

Samtidig med Tarantinos udmelding står endnu en prominent kvindelig skuespiller nu også frem og fortæller om sine oplevelser med Harvey Weinstein.

Lupita Nyong’o, der vandt en Oscar for sin rolle i '12 Years a Slave', fortæller i et detaljeret indlæg i The New York Times om, hvordan Weinstein ved flere lejligheder har forulempet hende og truet med at ødelægge hendes karriere, hvis hun ikke gjorde, som han krævede.

- Jeg ville ønske, jeg havde vidst, der var kvinder i branchen, jeg kunne tale med. Jeg ville ønske, jeg havde vidst, at der fandtes ører, der kunne lytte til mig. At retfærdigheden kunne ske fyldest, skriver Lupita Nyong’o i slutningen af sit indlæg.

- Jeg takker alle de kvinder, som er stået frem, og som har givet mig styrken til at genbesøge disse uheldige øjeblikke i min fortid.

Lupita Nyong'o vandt i 2014 en Oscar-statuette for 'Bedste kvindelige birolle' for sin rolle i '12 Years a Slave'. Nyong'o er den seneste i rækken af kvindelige skuespillere til at stå frem med anklager mod Harvey Weinstein. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Siden afsløringerne om Weinsteins overgreb er kommet frem, er han blandt andet blevet fyret fra sit eget selskab, blevet smidt ud af Oscar-akademiet og forladt af sin hustru.

Facebook
Twitter