Stjernekomiker tilbage efter anklager om grænseoverskridende opførsel: 'Jeg har været bange og flov'

Den amerikanske komiker Aziz Ansari forsvarer nu anklagerne om seksuelle overgreb i et nyt show.

- På den ene side angrer han og kommer duknakket tilbage, men på den anden side anklager han os alle for at være medskyldige i at skabe en kultur, hvor en fornuftig samtale er umulig, fordi vi har alt for travlt med at swipe til højre og venstre på det ene moralske spørgsmål efter det andet, skriver Kasper Lundberg. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

Anklagerne om seksuelt grænseoverskridende adfærd mod komiker Aziz Ansari var på ingen måde i liga med voldtægtsanklagerne mod Bill Cosby eller Harvey Weinstein.

De var ikke engang på højde med Louis C.K.'s sære exhibitionisme.

Men sidste års historie om den anonymiserede 'Grace', der havde være på sit livs værste date med Ansari, ramte ham alligevel hårdt.

Både fordi den udkom, da panikken over #metoo var på sit højeste, men også fordi han er erklæret feminist og kendt for sine progressive holdninger, ikke mindst i serien 'Master of None'.

Han gik blandt andet på scenen til Golden Globes-uddelingen og modtog en pris for sin serie med en 'Times Up'-nål i jakkesættet.

Historien om 'Grace' gik på, at de havde mødt hinanden til en fest, og så var de taget hjem til ham sammen, hvor han havde prøvet at overtale hende til sex, selvom hun sagde nej flere gange og gav udtryk for, at hun hellere bare ville hænge ud og snakke.

Det fik blandt andet hans komikerkollega Samantha Bee til at hvæse i sit talk-show 'Full Frontal':

- Hvis du går rundt og kalder dig selv feminist, så har du bare at knalde som en feminist. Og hvis du ikke gider det, så tager du din skide 'Times Up'-nål af.

Nu er Ansari tilbage med sit nye show, der har fået titlen 'Right Now' i den filmede version.

Det er det samme show, som han turnerede med under titlen 'Road to Nowhere', som blandt andet var i København i april.

Og det er det første store offentlige forsøg på at vise, hvordan regnskabets time kan se ud for en ung, indflydelsesrig mand, der har fået vist sit beskidte vasketøj frem.

'#Metoo-sagen? Nej, nej, det var Hasan!'

Der er fed streg under se ud, for det første, der slår én er, at hele Ansaris look er lavet om.

Så meget til det modsatte, at det næsten er fjollet.

Hans sidste show blev filmet i Madison Square Garden, hvor han sprang rundt på den gigantiske scene i smoking.

'Right Now' er filmet i konstant close-up af indie-instruktøren over dem alle, Spike Jonze, og Ansari sidder helt stille på en taburet og nærmest hvisker sine jokes i jeans og Metallica-T-shirt.

Han lægger ud med en joke, der starter som en velkendt racistisk anekdote om, hvordan en fan tager fejl af ham på gaden og tror, at han er komikerkollegaen Hasan Minhaj, fordi de begge har indiske rødder.

Mange forveksler Aziz Ansari med komikerkollegaen Hasan Minhaj (billede), der tidligere i år er blevet kåret som en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer af magasinet 'Time Magazine'. (© Kevin Winter/Getty Images)

Men vittigheden skifter spor og ender med effektivt at afmontere en stor del af spændingen om, hvordan han vil adressere #metoo-sagen.

I anekdoten vender fan'en på en tallerken og siger, at han udmærket kender Ansari.

- Master of None? Ja, ja, det var mig. Parks and Recreation? Ja, ja, det var også mig. Og så havde du hele den der sag om seksuelt grænseoverskridende opførsel sidste år? Nej, nej, det var så Hasan!

Efter han har fået publikum til at grine, tager han et øjeblik, hvor han taler helt stille og afmålt om sine følelser i meget generelle vendinger:

- Jeg har været bange og flov, og mest af alt har jeg bare haft det forfærdeligt med, at denne her person havde det på den måde.

Under resten af showet ligger sagen mest i underteksten som et samlet argument for retten til at blive anset for at være et godt menneske, selvom man har gjort noget dumt eller klamt, hvis man bare bliver klogere.

R. Kelly-dansen og en pizza med hagekors

Ansari siger ikke noget om, hvordan han har ændret på sine dating-vaner, men han proklamerer, at gamle Aziz er død og tager afstand med flere af sine tidligere jokes.

Han går blandt andet i kødet på sit første standup-show, der har en hel passage om, hvordan R. Kelly er hans yndlingsmusiker.

Ansari går så vidt som hånligt at mime sig selv i det første show, hvor han opkørt fortæller om at danse lykkelig til en R. Kelly-koncert.

- Det show er ikke ældet med ynde, som han siger.

Men han går også i kødet på publikum i noget af det mest overraskende crowd work, jeg har set.

Han spørger til en nyhedshistorie om en pizza, der blev leveret med pepperoni-stykkerne formet som hagekors.

Aziz Ansari vandt to Emmy-priser og en Golden Globe for sin populære Netflix-serie 'Master of None'. (© Netflix)

- Hvad tror I, spørger Ansari, var det med vilje?

Mange klapper både for at markere den ene og den anden holdning, indtil Ansari hiver tæppet væk under dem: det er en falsk historie.

Han havde bare fundet på den.

Vi er blevet så ivrige efter at have en holdning, at vi er klar til at tage stilling til ting, der ikke engang er sket i virkeligheden.

Showet bliver et vildt kompliceret indlæg i den dybt aktuelle debat om, hvilke offentlige personer der kan blive tilgivet for hvad.

For på den ene side angrer han og kommer duknakket tilbage, men på den anden side anklager han os alle for at være medskyldige i at skabe en kultur, hvor en fornuftig samtale er umulig, fordi vi har alt for travlt med at swipe til højre og venstre på det ene moralske spørgsmål efter det andet.

Sjovt nok fortæller han også, at han i mellemtiden har fået en dansk kæreste.

Han joker om, hvor lettende det er for ham, at hun ikke rigtig kender til racisme, fordi Danmark er så hvidt.

Man fristes til at tænke, at han måske også har fundet et sted, der tager lidt lettere på historier om seksuelt grænseoverskridende adfærd end USA.

'Aziz Ansari: Right Now' kan ses på Netflix.

Facebook
Twitter