Stjerneskuespiller læste kvindefjendsk manuskript: Nu laver hun kun tv med kvindelige skabere

Amerikanske Reese Witherspoon har siden 2012 insisteret på at producere film og tv-serier skabt af kvindelige forfattere eller instruktører.

Reese Witherspoon spiller ofte selv med i sine produktioner - som her i tv-serien 'Big little lies', som nu er ude i to sæsoner. (© HBO Nordic)

Tv-serien 'Big Little Lies' er produceret af kvinder, har fem kvindelige hovedpersoner – og så bygger den på en bog, skrevet af en kvinde. Og det er ikke tilfældigt.

Den populære og prisvindende serie, der i den netop afsluttede sæson havde ingen ringere end Meryl Streep i en af hovedrollerne, er nemlig et produkt af Reese Witherspoons produktionsselskab.

Mange kender måske den 43-årige skuespiller fra komedier som 'Legally blonde 1 og 2' eller for sin kritikerroste præstation i filmen om den amerikanske countrymusiker Johnny Cash, 'Walk the line'.

Men siden 2010 har hun ved siden af skuespillerkarrieren stået i spidsen for sit eget produktionsselskab, som i dag er blevet til medievirksomheden Hello Sunshine.

De sidste syv år har hun arbejdet målrettet på at give sine kunstneriske medsøstre en hånd. Og det gør hun blandt andet ved at købe filmrettighederne til bøger af kvindelige forfattere med kvinder i hovedrollerne.

I filmkredse er Reese Witherspoon efterhånden beundret for sin evne til at spotte en kommende bestseller og omdanne den til film- og tv-succeser. Lige nu har hun gang i ikke mindre end hele seks produktioner, der enten er skrevet eller instrueret af kvinder.

Nej tak til Hollywood

I et interview med det amerikanske medie Inc. fortalte hun tidligere i år, at hun blev inspireret til at starte selv efter at have læst endnu et Hollywood-manuskript, som var både 'forfærdeligt og kvindefjendsk'.

Siden da har hun været kvinde i eget hus, og hun har helt bevidst ikke søgt økonomisk støtte fra de store Hollywood-studier, fordi de ofte blander sig for meget, fortalte hun i samme interview.

- Alene inden for det sidste år har jeg lavet tre film med kvindelige instruktører. Det er fantastisk, at publikum i højere grad vil se virkeligheden afspejlet – også når det gælder diversitet og køn. Undskyld mig, men de gider bare ikke se eventyrudgaven eller ti hvide mænd hver gang – de vil se noget andet. De vil simpelthen se virkeligheden, for det er der meget mere genkendelighed i, udtalte Reese Witherspoon i 2017 til Alt for Damerne.

Til flere amerikanske medier har hun fortalt, at hun er en rigtig læsehest og altid har været det. Før hun kastede sig over skuespilleriet, studerede Reese Witherspoon også engelsk litteratur ved Stanford Universitet i Californien.

Historien fik tårerne frem

Hendes næste store tv-satsning bygger på bestselleren 'Little fires everywhere' (på dansk 'Små påsatte brande').

Den nåede Reese Witherspoon i efteråret 2017 at anbefale i sin bogklub - for sådan en har hun i bedste Oprah Winfrey-stil selvfølgelig også - før den strøg ind på bestsellerlisterne og blev solgt til en lang række lande.

- Historien om de to familier fra Ohio fik tårerne frem, skrev hun dengang i sin anbefaling.

I marts 2018 offentliggjorde hun, at Hello Sunshine havde købt rettighederne, og at 'Little fires everywhere' ville blive til i samarbejde med skuespiller Kerry Washington.

Kerry Washington (tv.) og Reese Witherspoon skal spille de to hovedroller i 'Little fires everywhere', Mia Warren og Elena Richardson. Billedet her er fra settet. (© Hulu)

'Little fires everywhere' foregår i velhaverforstaden Shaker Heights uden for Cleveland i Ohio i 1990'erne. Her flytter alenemor og kunstner Mia Warren og hendes datter Pearl til og lejer et hus af familien Richardson, som på overfladen virker lige så perfekte og polerede som kvarteret.

Men det viser sig, at de gemmer på indtil flere gamle hemmeligheder, som ender med at komme frem i lyset.

Vil kaste lys på de kvinde-drevne historier

Bogen er inspireret af forfatterens egen opvækst i Shaker Heigths.

- Det var et ret idealistisk sted. Folk talte om race, og integration havde været vigtigt i lokalsamfundet siden 1950'erne, som ellers var en tid i USA, hvor mange samfund blev mere raceopdelte, fortalte Celeste Ng, da hun sidste år besøgte Danmark i forbindelse med, at bogen udkom på dansk.

Racespørgsmålet fylder også i bogen, hvor en adoptionssag ender med at skabe splid i kvarteret og de to familier.

Hvorvidt det har været en af årsagerne til, at Reese Witherspoon kastede sin kærlighed og kræfter på 'Little fires everywhere' vides ikke.

Men da streamingtjeneste Hulu sidste år offentliggjorde, at de havde 'vundet budkrigen' om serien, udtalte hun:

- Vi (hos Hello Sunshine) stræber efter at kaste lys på kvinde-drevne historier, som er forankret i inspiration, følelser og sandhed – og det er alt sammen fundamentet for Celeste Ngs geniale bog.

Celeste Ng fortalte i et interview i maj, at hun havde været på besøg hos manuskriptforfatterne bag den nye og serie og håbede på, at hun også ville få mulighed for at overvære nogle af optagelserne.

Det er endnu ikke oplyst, om serien vil blive vist på streamingtjenester, som er tilgængelige i Danmark.