Stop dig selv! Sådan skruer du ned for dit overforbrug af serier

Hvis du føler, at din nattesøvn bliver udkonkurreret af streamingtjenesterne, så er der råd.

Hvis du savner næste sæson af 'Rick & Morty' mere end dine venner, så skal du måske begynde at overveje, om streaming fylder for meget i dit liv. (Collage: Pernille Bækholm / Henriette Stisen - credits: Adult Swim)

Vi ser serier som aldrig før, og det kan der være mange grunde til.

For nogle kan serier være øjenåbneren, der kan inspirere en til at tackle angst og livskriser. For en dansk psykolog kan den rigtige tv-serie hjælpe stressramte klienter.

Og så skal man ikke glemme alle dem, der stadig bruger serier som ren underholdning.

Men uanset hvilken gruppe du tilhører, så er alle underlagt streamingtjenesternes væld af tilbud og tricks til at få os til at blive hængende. Netflix - der blandt andet har velsignet vores liv med den ultrahurtige nedtælling mellem afsnit - siger det bedst selv:

- Når du ser en serie eller en film, som du er helt vild med at se, så ender du tit med at blive sent oppe. Så vi konkurrerer faktisk mod søvn, udtalte Netflix-chef Reed Hasting i 2017.

- Og vi vinder!

Men hvad gør man, hvis man ikke har lyst til 'at tabe' sin nattesøvn og sociale liv til en streamingtjeneste?

Vi har samlet nogle tips til at streame løs på en hensigtsmæssig måde.

1

Psykologen: Snyd cliffhangerne

Tv-serier er i deres natur skabt til at være vanedannende, så vi bliver hængende

Derfor er serierne strikket sammen uforløste, spædingsmættede afslutninger i hvert afsnit – de såkaldte cliffhangere – der er designet til at pirre vores nysgerrighed og uden tøven sætte næste afsnit på.

Hvis du kender problemet med at få løsrevet dig fra en vanedannende serie, selvom klokken er mange, så har psykolog Rasmus Lund-Nielsen et effektivt råd:

- Jeg anbefaler mine klienter at stoppe midt i et afsnit i stedet for at se det helt til ende. På den måde kan man snyde dem, som prøver at manipulere en til at blive ved med at se serier, siger Rasmus Lund-Nielsen.

2

Drop din FOMO

Lad for guds skyld være med at stresse over, om du nu er opdateret på alle de serier som dine venner, kollegaer og familie hele tiden spørger, om du har fået set.

Det er umuligt at være opdateret på det hele, og for mange kan man mærke FOMO'en (for of missing out) klø over det hele.

Sidste år blev der alene i USA produceret over 500 fiktionsserier, og dertil kan du lægge alle de danske og europæiske serier. Det er med andre ord umuligt at nå det hele, så din begrænsede tid skal selvfølgelig gå med det, du har lyst til at se.

3

Bryd din tidsrøvende serie-jagt

Streamingtjenester kan hurtigt komme til at diktere, hvad man ser, fordi man ikke har truffet et valg, inden man tænder. Og man kan hurtigt bruge tid på at scrolle i ét væk.

Så sidder man bare og scroller rundt i det begrænsede udvalg, de vil have, at du ser.

Løsningen er simpel: Lister. Drop streamingtjenesternes egne liste-funktioner. Lav i stedet en liste i noterne på din telefon, så du altid kan skrive ned, når du læser eller hører om noget, du har lyst til.

4

Psykologen: Mærk efter uro i kroppen

Selvom serier kan være en effektiv afstressning, så kan de i værste fald også gøre det modsatte, mener psykolog Rasmus Lund-Nielsen.

- Når du mærker impulsen til at sætte en serie på, så er det vigtigt lige at stoppe op og mærke efter i maven. Er der uro i kroppen, så er det et signal.

- Uroen kommer, fordi der er en opgave, du mangler at løse, og det kan en serie altså ikke gøre for dig, siger Rasmus Lund-Nielsen.

5

Psykologen: Pas på med det blå lys

Skærmene fra vores telefoner og tablets udsender et blåt lys, der er dårligt for vores nattesøvn, viser studier. Hjernen bliver narret til at tro, at det er dag, og så har vi balladen.

Ifølge psykolog Rasmus Lund-Nielsen kan mangel på søvn øge chancen for at blive stresset, og det er derfor vigtigt ikke at stimulere hjernen alt for meget lige inden sengetid.

6

Smid skærmen ud af soveværelse

At optimere sin nattesøvn ved at holde soveværelset skærmfrit er efterhånden et velkendt råd.

For mange er et farvel til telefonen og fladskærmens distraktioner en genvej til at glide i drømmeland hurtigere.

Måske et uoverkommeligt træk, hvis du har vænnet dig til at blive lullet i søvn af Søren Ryge eller 'Prison Break', men godt at skrive sig bag øret.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter