Stor international filmfestival dropper mande- og kvindepriser: I Danmark er man skeptisk

Filmfestivalen i Berlin vil fremover kun uddele kønsneutrale skuespilpriser.

Danske Trine Dyrholm vandt i 2016 Sølvbjørnen for 'Bedste skuespillerinde' for sin rolle som Anna i 'Kollektivet'. Fra næste år er det slut med kønnede skuespilkategorier ved den tyske filmfestival. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

Når der år efter år bliver uddelt gyldne statuetter for de ekstraordinære skuespilpræstationer i film og på tv, er vi vant til, at kategorierne er opdelt i kvinde- og mandekategorier.

Men nu er det slut med de kønnede kategorier - i hvert fald hos filmfestivalen i Berlin.

Her vil man fra næste år ikke længere uddele de såkaldte Sølvbjørne for 'Bedste skuespiller' og 'Bedste skuespillerinde'. Til næste års Berlinale bliver de kønnede priser i stedet erstattet med én kønsneutral pris for 'Bedste hovedrolle' og én kønsneutral pris for 'Bedste birolle'.

DR's filmanmelder Maria Månson hylder tiltaget:

- Der er ingen tvivl om, at det her er fremtiden. Der findes i øjeblikket ikke den komité herhjemme eller i udlandet, der ikke debatterer, hvordan man kan arbejde hen imod det her. Jeg kan sagtens se, at en kønsneutral pris vil kunne tage hensyn til de ikke-heteronormative køn. Og det, synes jeg, er fantastisk.

Ifølge festivalens ledere Mariette Rissenbeek og Carlo Chatrian skal de kønsneutrale skuespilkategorier signalere en større "kønssensitiv bevidsthed i filmindustrien", lyder det i en udtalelse ifølge SVT.

Og selvom Maria Månson er positivt stemt overfor tiltaget, indeholder det dog et vigtigt "men".

- Der er en slagside. Hvis man for eksempel ser på instruktør-priserne, der allerede i dag er kønsneutrale: Dér er det næsten kun mænd, der bliver nomineret. Så det her kan vise sig at være en bjørnetjeneste for kvinderne. Der er stadig en overvægt af film med mandlige hovedroller og kvindelige biroller, og derfor kan man godt forestille sig, at mændene kommer til at dominere i hovedrollekategorien, siger Maria Månson og uddyber:

- Og hvis man så eksempelvis prøvede at løse det ved at lave kønskvoter, så er det jo lidt lige meget med kønsneutrale skuespilkategorier.

Maria Månson sidder selv i den danske Bodil-komité (og er med til at bestemme, hvem der vinder Bodil-priserne), hvor emnet også debatteres for øjeblikket. Hun kalder det en "svær diskussion".

- Men det er en diskussion, der er vigtig at tage.

I 2012 inkassede danske Mikkel Boe Følsgaard Sølvbjørnen for 'Bedste skuespiller' for sin rolle som den sindssyge kong Christian 7. i 'En kongelig affære'. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

Filmakademiet: Sagen er en ganske anden hos os

Hos Filmakademiet, der uddeler Robert-priserne herhjemme, medgiver bestyrelsesformand Jacob Neiiendam, at Berlinalens tiltag "giver god mening i en filmfestivalkontekst",

- De kigger på et relativt lille antal film, og det er en jury, der afgør, hvem der vinder priserne, pointerer Jacob Neiiendam.

- Jeg synes dog, sagen er en ganske anden i et akademi som vores, hvor det netop handler om at fremhæve alle faglige præstationer i branchen. Dér kan jeg ikke se, hvad man vil vinde ved at gøre noget lignende.

Han understreger, at det er en helt anden proces og et andet fokus, Filmakademiet har, når Robert-prisen skal uddeles:

- Filmakademiet er en sammenslutning på over 2.000 medlemmer, der arbejder professionelt med film og tv. Men hvis Dansk Skuespillerforbund kom til os og sagde, det ville være bedre med kønsneutrale skuespilkategorier, så ville vi undersøge det. Det har jeg dog svært ved at forestille mig.

Det har formanden for netop Dansk Skuespillerforbund også:

- Det er et eksperiment, som jeg helt ærligt ikke ved, hvad jeg skal mene om endnu. Jeg kan ikke helt gennemskue, om man skyder sig selv lidt i foden ved at gøre det på den måde. Nu vil jeg vente og se, hvordan det spænder af, lyder det fra formand Benjamin Boe Rasmussen.

- Umiddelbart har jeg dog svært ved at se, at det skulle kunne fungere herhjemme. Men jeg er også et gammelt, hvidt røvhul.

Indtil videre er filmfestivalen i Berlin den eneste festival, der har droppet de kønnede skuespilkategorier, når der næste år skal uddeles glitrende filmpriser.

Den internationale jury vil uddele følgende priser til næste års Berlinale:

  • Guldbjørnen for bedste film

  • Sølvbjørnen - den store jurypris

  • Sølvbjørnen for bedste instruktør

  • Sølvbjørnen - juryprisen

  • Sølvbjørnen for bedste hovedrolle

  • Sølvbjørnen for bedste birolle

  • Sølvbjørnen for bedste manuskript

  • Sølvbjørnen for enestående kunstnerisk bidrag

Filmfestivalen i Berlin finder sted 11.-21. februar 2021. Man planlægger at afholde festivalen som en fysisk - og ikke virtuel - begivenhed.