Storværk af Ejersbo bliver til dansk tv-serie

DR har erhvervet sig rettighederne til Jakob Ejersbos Afrika-roman ’Liberty’, der rammer tv-skærmene næste år.

Den tredje bog i Jacob Ejersbos Afrika-triologi, 'Liberty', bliver til en ny DR-serie. den sendes på DR1 næste år. (Foto: © Foto: Morten Langkilde)

De store søndagsdramaserier på DR1 plejer ikke at lægge sig op ad et bogligt forlæg, men det ændres nu.

Næste år bliver den afdøde forfatter Jakob Ejersbos bestseller ’Liberty’ nemlig lavet til en miniserie til DR1.

Dermed bryder DR et af sine dramadogmer om kun at lave tv-drama på originalt materiale, siger dramachef Piv Bernth i en pressemeddelelse og kalder ’Liberty’ for ”et hovedværk i moderne dansk litteratur”:

- ’Liberty’ beskriver et yderst dramatisk kultursammenstød både mellem mennesker og i det enkelte menneske (…) Det er et fantastisk værk, der rummer mange af de modsætninger og dilemmaer som et menneskeliv indeholder.

Ideen til serien kommer fra Karoline Leth, der er producent på 'Arvingerne', og serie- og filminstruktør Asger Leth.

De har i fællesskab udviklet på, hvordan ’Liberty’ kunne laves til en dramaserie, og præsenterede ideen for DR, der derefter købte rettighederne til værket.

Ikke til at undvære trods 700 sider

Da ’Liberty’ udkom som bog i 2009, gav Politiken bogen fem hjerter. Anmelderen Bjørn Bredal skrev dengang, at bogen næsten ikke var til at undvære, efter man havde læst de 700 sider.

Berlingske skruede et hak op med seks stjerner og anmelderen spurgte sig selv, om bogen mon ville leve videre i dansk litteratur over flere år.

- Jeg tror det. Som talerør for ungdommen til alle tider har især 'Liberty' en chance for at blive klassiker og måske endog gå hele vejen, videre op i verdenslitteraturen i vores globaliserede tidsalder, skrev Jens Andersen.

Instruktør og forfatter Asger Leth kommer til at stå for manuskriptet, der naturligvis lægger sig op ad Ejersbos roman. Miniserien på fem afsnit instrueres af Mads Kamp Thulstrup.