Stranger Things-stjerne genopliver ikonisk klassiker i ny Netflix-film: 'Hun bringer ny energi'

Verdens mest berømte detektiv, Sherlock Holmes, træder i baggrunden for sin lillesøster i 'Enola Holmes'.

Det nyeste skud på stammen fra Sherlock Holmes-universet handler om mesterdetektivens søster, der også lægger navn til filmen: Enola Holmes. Filmen har blandt andet gjort Sherlock-figuren følsom og fået rettighedsindehaverne til at lægge sag an mod skaberne. (© Netflix/LEGENDARY ©2020)

Detektiven Sherlock Holmes må være den mest filmatiserede og gentagne gange moderniserede og genopfundne figur i kulturhistorien.

Nu er han på banen igen i den nye film 'Enola Holmes', der er kommet direkte på Netflix i stedet for i biografen på grund af Covid-19.

Frankenstein, Batman og Dracula er helt sikkert med i klubben, men det er svært at se dem kunne konkurrere i antal genoplivninger med mesterdetektiven Holmes fra Baker Street.

Bare inden for de seneste år har vi både fået 'Sherlock'-serien med Benedict Cumberbatch, den amerikanske 'Elementary' i syv sæsoner, Ian McKellens gamle Sherlock i 'Mr. Holmes', actionfilmene 'Sherlock Holmes' med Robert Downey Jr. og den lidt sørgelige komedieversion 'Holmes & Watson' med Will Ferrell og John C. Reilly.

Arthur Conan Doyle, der skrev de oprindelige 56 noveller og fire romaner om Sherlock Holmes, var ikke sart ved tanken om at ændre på forlægget.

En berømt anekdote lyder, at en skuespiller i sin tid allernådigst bad om lov til at ændre på et manuskript til et teaterstykke om Sherlock Holmes. Doyle svarede:

- Du kan gifte ham væk, slå ham ihjel. Gør lige, hvad du vil med ham!

Så findes der overhovedet noget elementært nyt at stille op med den gode gamle konsulterende, deduktive brite med de skarpe øjne?

Åbenbart, for Enola Holmes er Sherlocks søster.

Hun er kommet for at vise os, at mysteriet, der skal opklares, lige så godt kan være dig selv. Den nye version er perfekt til det yngre publikum, hvor Millie Bobby Brown fra 'Stranger Things' giver universet en frisk energi.

Her tre ting, der gør Enola Holmes helt anderledes end sin berømte storebror.

1

Hun er en kvinde

16-årige Millie Bobby Brown slog igennem som den kortbarberede pige, Eleven, med blod løbende fra næsen og overnaturlige kræfter i den populære serie 'Stranger Things' fra 2016. (© LEGENDARY ©2020/Netflix)

Øh, "no shit Sherlock", tænker du nok. Det kan jeg jo se på billedet.

Men selvom det kan virke indlysende, grænsende til det ligegyldige, så ændrer det faktisk en del på universet.

Det sjove er, at 'Enola Holmes' faktisk gør sig umage for at kunne passe ind i det oprindelige univers. 'Sherlock' og 'Elementary' hiver jo handlingen op til vores tid på en måde, der løsriver den helt fra de gamle historier.

'Enola Holmes' passer anderledes godt ind i den klassiske Sherlock Holmes-kanon ved at sandsynliggøre, at Sherlock godt kunne have en søster, vi bare ikke har hørt om før.

Sherlock Holmes som klassisk figur lægger ikke meget vægt på sin familie og fortæller for eksempel først sin bedste ven og højre hånd, Dr. Watson, om sin bror, Mycroft, efter de har opklaret mange sager sammen.

I 'Enola Holmes' får vi også klart indtryk af, at Mycroft decideret ønsker at holde søsteren hemmelig for offentligheden, fordi han er flov over hendes vilde personlighed.

Filmen er baseret på en række ungdomsromaner af den amerikanske forfatter Nancy Springer, som klart lægger op til én eller flere film om Holmes-søsteren.

2

Sherlock bliver en følsom og smuk bifigur

Henry Cavill (tv.) og Sam Claflin (th.) spiller Enola Holmes' bedrevidende brødre, Sherlock og Mycroft, der ikke altid er lige begejstrede for søsterens udskejelser. (Foto: ROBERT VIGLASKI © LEGENDARY ©2020/Netflix)

I forbindelse med filmens udgivelse har både Nancy Springer og Netflix fået at mærke, at den originale Sherlock-forfatter, Arthur Conan Doyles, efterkommere ikke har det helt lige så laissez faire med ændringer i universet, som forfatteren selv.

De er nemlig blevet sagsøgt. Sjovt nok ikke for at opfinde en søster, men for at gøre brormand Sherlock for følsom og flink mod kvinder.

Doyles efterkommere, der ejer rettighederne til de oprindelige værker, har kunnet lægge sag an, fordi ikke alle historierne om detektiven er gamle nok til at være fælleseje.

Selvom familien anerkender, at Sherlock i de senere af Doyles historier bliver mere blød, menneskelig og sågar begynder at kunne lide hunde, argumenterer de for, at han stadig er en kæmpe følelseskold idiot i de første historier.

I deres argumenter nævner de blandt andet, at Sherlock behandler sin bedste ven så dårligt, at han "ikke engang siger tillykke, da Watson fortæller, at han skal giftes med Holmes' klient Mary Morstan".

Det vil sige, at hvis man gør Sherlock sød og rar uden at få lov, så har man forbrudt sig på deres rettigheder.

Dén Sherlock, som skuespilleren Henry Cavill giver os i 'Enola Holmes', er unægteligt noget anderledes end den klassiske "hjerne uden hjerte", som vi fik så smukt inkarneret i Benedict Cumberbatchs version.

Den klassiske Sherlock er også tynd og høj med en skarp høgenæse og borende øjne, mens den tidligere Superman og Geralt af Rivia Henry Cavill mere ligner en romantisk drøm fra et periodedrama.

Han bekymrer sig for sin søster og respekterer kvinder. Men det koster altså, hvis man spørger rettighedsindehaverne.

3

Fra fornuft til frigørelse

Helena Bonham Carter (th.), der i filmen gør sig som Enola Holmes' mor, har været med i en lang række film og serier. Blandt andet i rollen som Bellatrix Lestrange i 'Harry Potter'-universet. (Foto: Alex Bailey © © 2020 Legendary/Netflix)

- Jeg vil ikke have en mand!, snerrer Enola til sin bror Mycroft, der vil sende hende på kostskole og have hende gift hurtigst muligt.

- Den idé må vi se at få uddannet ud af dig, svarer han koldt.

'Enola Holmes' taler med store bogstaver. Både som figur og som film.

Enola er skarp og kan opklare mysterier med samme hastighed som sin bror, men ånden i historierne føles helt anderledes. Sherlock Holmes jordede folks frygt for overnaturlige spøgelseshunde og andre mysterier med sine rationelle, deduktive evner.

De oprindelige værker blev skrevet fra slutningen af 1800-tallet, hvor videnskabens landvindinger over gamle religiøse eller overnaturlige forestillinger gjorde Sherlock til en helt.

Enola er også et individ, der kæmper heroisk mod gamle forestillinger og vaner. Nu er det bare patriarkatet i stedet for overtroen, der får et rap over nallerne.

Selvom Sherlock er blevet for høflig og empatisk for Doyles efterkommere, får han også et fur med på vejen. Han er en del af problemet, ikke løsningen.

I en diskussion med Enolas kampsportslærerinde (!), Edith, river hun tæppet væk under ham med en ret sjov, aktuel kritik af figurens distance til omverden:

- Politik interesserer dig ikke, hvorfor?, spørger Edith.

- Fordi det er dødkedeligt, svarer Sherlock.

- Nej, fordi du ikke har nogen interesse i at ændre en verden, der passer perfekt til dig.

Bum. Ét styks 2020-sviner til 1800-tallets Sherlock.

'Enola Holmes' med Millie Bobby Brown, Helena Bonham Carter og Henry Cavill kan ses på Netflix.

Facebook
Twitter