Streamingtjeneste fjerner ikonisk Oscar-vinder: 'Racistiske skildringer er forkerte'

HBO Max fjerner midlertidigt 'Borte med blæsten', og andre streamingtjenester fjerner også indhold.

'Borte med blæsten', der havde Vivien Leigh og Clark Gable i hovedrollerne, er gennem årene blevet kritiseret for at være for positiv i sin skildring af sydstaterne, der under borgerkrigen kæmpede for at bevare slaveriet. (Foto: Sunset Boulevard © Getty Images)

Film, serier og andre titler på alverdens streamingtjenster bliver i disse dage kigget ekstra meget efter i sømmene.

Det sker i kølvandet på urolighederne i USA, der begyndte efter anholdelsen af den sorte mand George Floyd, der efterfølgende døde.

Efterfølgende har protesterne blandt andet affødt diskussioner om, hvordan sorte og andre minoriteter bliver fremstillet i medierne.

Det får nu konsekvenser for et britisk sketchshow og en ikonisk Oscar-vinder - indtil videre.

Lad os starte med den ikoniske spillefilm 'Borte med blæsten', der vandt otte Oscars i 1940 - blandt andet for bedste film.

Den er nu midlertidigt blevet fjernet fra streamingtjensten HBO Max, der endnu ikke kan ses i Danmark.

- 'Borte med blæsten' er et produkt af sin tid og skildrer racefordomme, der desværre har været almindelige i det amerikanske samfund. Disse racistiske skildringer var forkerte og er forkerte i dag, og vi føler, at det ville være uansvarligt at beholde titlen uden en forklaring og fordømmelse af disse skildringer, udtaler en talsperson fra HBO Max til mediet Variety.

Samme talsperson oplyser, at 'Borte med blæsten' på et senere tidspunkt vil blive tilgængelig igen i sin oprindelige form med en beskrivelse af filmens historiske kontekst og fordømmelse af dens racistiske skildringer.

- Hvis vi ikke viser 'Borte med blæsten' i sin oprindelige form, ville det være det samme som at sige, at disse fordomme aldrig har eksisteret. Hvis vi skal skabe en mere retfærdig, upartisk og inkluderende fremtid, skal vi kende og forstå vores historie.

På dette 'Borte med blæsten'-postkort ses Vivien Leigh med den sorte skuespiller Hattie McDaniel, der vandt en Oscar for sin rolle som 'Mammi'. Til Oscarfesten i 1940 blev Hattie McDaniel henvist til en plads bagerst i lokalet, og til efterfesten var hun ikke inviteret, da den foregik på en natklub, der kun var for hvide amerikanere. (Foto: LMPC © Getty Images)

Filmhistoriker: HBO tænker på forretningen

'Borte med blæsten', der havde Vivien Leigh og Clark Gable i hovedrollerne, er gennem årene blevet kritiseret for at være for positiv i sin skildring af sydstaterne, der under borgerkrigen kæmpede for at bevare slaveriet.

Ifølge filmhistoriker Peter Schepelern fremstiller filmen "det gamle, racistiske slave-syd som et smukt og hyggeligt sted, hvor slaverne i høj grad ville ønske, at den gamle orden ville bestå."

På trods af dens racistiske skildring synes han, det er godt, at HBO Max ikke ændrer værket.

- Det er fint at putte en disclaimer på, hvis man mener, at det hjælper noget. Men det er jo ikke nogen hemmelighed, at 'Borte med blæsten' er, som den er. Det har vi vidst siden 1939, siger Peter Schepelern.

At HBO Max midlertidigt fjerner 'Borte med blæsten' skyldes ifølge filmhistorikeren, at streamingtjenesten tænker på forretningen.

- Det her sker ikke, fordi HBO Max pludseligt er blevet bekymret over, om 'Borte med blæsten' kan understøtte nogle racistiske normer. De gør det for at slippe for ballade på sociale medier og endnu værre ting. De tænker først og fremmest, at hvis de kan komme balladen i forkøbet, så er det godt for forretningen, siger Peter Schepelern.

En anden af de helt store spillere på streamingfronten - Disney - tog allerede sidste år skridtet med at putte en disclaimer på nogle af sine film.

'Dette program præsenteres, som det oprindelig blev skabt. Det kan indeholde forældede kulturelle skildringer'.

Sådan lyder advarslen på Disney+, når man vil se klassikere som 'Dumbo', 'Junglebogen' og 'Lady og Vagabonden', som alle tidligere er blevet beskyldt for at indeholde scener og karakterer med racistiske undertoner.

'Little Britain' fjernes fra Netflix

Fra 'Borte med blæsten' skal vi videre til det britiske sketchshow 'Little Britian', der kørte som tv-serie fra 2003-2007.

Serien bliver med øjeblikkelig virkning fjernet fra alle britiske streamingtjenster - blandt andet Netflix.

- Tiderne har ændret sig, oplyser BBC, der står bag sketchserien.

Bag 'Little Britian' står komikerduoen David Walliams og Matt Lucas, der gennem hele deres karriere har skabt kontroverser på grund af deres karakterer.

Komikerparret Matt Lucas og David Walliams ses her i de kostumer, de havde på, når de lavede deres 'But i'm a lady'-sketch i 'Little Britain'. (Foto: Jo Hale © Getty Images)

Komikerparret spillede blandt andet mænd i dametøj i deres I’m a lady-sketches, en thailandsk brud med navnet 'Ting Tong' og karakteren 'Desiree DeVere', der blev spillet af David Walliams i fuld blackface, (når en hvid person forsøger at se sort ud).

Tilbage i et 2017-interview sagde Matt Lucas ifølge BBC, at han ville gøre meget om, hvis han havde muligheden.

- Hvis jeg kunne gå tilbage i tiden og lave 'Little Britain' igen, ville jeg ikke lave de jokes om transvestitter. Jeg ville heller ikke spille sorte karakterer.

- Når alt kommer til alt, ville jeg ikke lavet showet nu. Det ville gøre folk kede af det. Vi lavede en mere ond form for komik, end jeg gør nu.

David Walliams har også udtalt, at han ville lave 'Little Britain' anderledes i nutidens kulturelle landskab.

Det er ikke det eneste sketchshow, der er blevet fjernet fra Netflix.

Ifølge mediet Deadline har Netflix i Australien og New Zealand fjernet fire show fra den kontroversielle komiker Chris Lilley.

Årsagen er blandt andet, at komikeren optræder med blackface.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk