Stridbare Spike Lee laver også bløde film - men stadig om sorte

PORTRÆT Filminstruktøren Spike Lee har i årtier været fortaler for de sortes rettigheder i USA - og især for de sortes indflydelse i Hollywood.

- Jeg tror ikke, at racisme kan fjernes i min livstid, eller mine børn eller børnebørns livstid. Men det er noget, vi må stræbe efter. Jeg vil arbejde hårdt for, at den dag kommer. (Foto: Pier Marco Tacca © 2014 Pier Marco Tacca)

Når DR3 mandag aften har danmarkspremiere på en ny dokumentarfilm om popstjernen Michael Jackson, så er det med en kontroversiel instruktør bag kameraet - nemlig Spike Lee.

Filminstruktøren har dog lagt det konfliktsøgene på hylden for en stund, da "Michael Jackson - de unge år" er en ren hyldest til The King of Pop.

Det ligner ikke helt Spike Lee, der er lige så kendt som provokatør og meningsdanner som for sine mange spille- og dokumentarfilm.

Den 58-årige afroamerikaner er ikke bleg for at lægge sig ud med de kendte i Hollywood.

3 DETALJER FRA SPIKE LEE'S LIV
  • Martin Scorsese var hans lærer på New York University
  • Spike Lee har været nomineret til en Oscar to gange, dog uden at vinde. Modtog sidste år en æres-oscar.
  • Hans filmselskab "40 Acres and a Mule Filmworks" har produceret mere end 35 film siden 1983.

Han har langet ud efter blandt andre Clint Eastwood, George Lucas og Steven Spielberg og gentagne gange kritiseret Hollywood for at ignorere sorte kunstnere og artister.

Oscars So White

Senest da han som en af de første boykottede årets Oscar-uddeling, fordi sorte skuespillere for andet år i træk blev forbigået ved nomineringen.

Ironisk nok bare kort tid efter, at han modtog en æres-Oscar for sit livslange bidrag til amerikansk film og kultur- endda som den yngste instruktør nogensinde.

Da han i november sidste år modtog sin æres-Oscar, benyttede han da også igen lejligheden til at lange ud efter Hollywood.

Spike Lee diskuterer sin boykot af Oscars på det amerikanske tv-show "Good Morning America". (Photo by Fred Lee/ABC via Getty Images). (Foto: Fred Lee © ©2016 American Broadcasting Companies)

- Vi lever i en tid, hvor det er nemmere for en sort at blive USA’s præsident end at blive leder af et filmselskab i Hollywood, lød det sarkastisk i hans tale til filmakademiet.

En sort stemme i Hollywood

Som instruktør, skuespiller, producer, forfatter og entreprenør har han i årtier ”etableret en ny platform, hvor afroamerikaneres stemme kan blive hørt”, skriver New York Times i et portræt af Spike Lee.

Spike Lees betydning for afroamerikaneres muligheder for at gøre karriere i Hollywood har været enorm.

Denzel Washington, Wesley Snipes, Samuel L. Jackson og Angela Bassett er blot et lille udpluk af de sorte skuespillere, som har nydt godt at Spike Lees indflydelse.

Filminstruktøren er igen på barrikaderne. Her leder han sammen med præsten Al Sharpton en demonstration mod skudvold, kort efter hans nye film "Chi-Raq" havde premiere. Filmen handler om bandekrige i Chicago. (Photo by Andrew Burton/Getty Images) (Foto: ANDREW BURTON © 2015 Getty Images)

I 1987 debuterede Spike Lee med spillefilmen 'She's Gotta Have It'. Den blev lavet for cirka en million kroner, men indspillede for mere end 40 millioner. Siden har han været produktiv og har sprøjtet en eller flere film ud om året og har selv haft stor kontrol over sine produktioner gennem sit eget filmselskab.

Næsten alle hans film har stærke afroamerikanske temaer og haft sorte i hovedrollerne – og samtidig har han udforsket kønsroller og de store klasseforskelle i det amerikanske samfund.

Fra hans tidlige karriere kan nævnes film som 'Do the Right Thing', der fokuserer på politivold mod sorte, 'Jungle Fever' og 'Malcolm X', som var Spike Lees drømmeprojekt om den sorte menneskerettighedsaktivist.

Blandt hans senere film kan nævnes 'Inside Man', '25 Hour' og den stærkt politiske dokumentarfilm 'When the Leeves Broke' om efterspillet efter orkanen Katrina i New Orleans.

Spike Lee er en stor basketball-fan. Her ses han sammen med politikeren Jesse Jackson ved en All Star Game. (Photo by Ronald Martinez/Getty Images). (Foto: Ronald Martinez © 2012 Getty Images)

Nuanceret portræt af sorte

Når DR's filmekspert Per Juul Carlsen hurtigt gennemtrawler Spike Lees film-cv, synes han, at der rent filmisk er langt mellem snapsene. Men han peger især på starten af Spike Lees karriere.

- Han var en forfriskende ny stemme fra en del af USA, man sjældent hørte noget til. Han beskrev almindelige sorte mennesker, man aldrig ellers så i amerikansk film. Normalt, når sorte portrætteres på film, så er de enten på en bomuldsfarm i Mississippi under slavetiden eller sidder i fængsel. Men i hans tidlige film undgår han at male de sorte ud i et særligt hjørne. Her handler det ikke om race men om at være menneske, siger han.

Per Juul Carlsen mener dog, at Spike Lee de seneste år er begyndt at lyde meget hysterisk, og det ser man også i hans film.

- Han har haft en grim tendens i sine senere film til at male tingene meget mere firkantet, hvor det hele kommer til at handle om race, siger han.

Spike Lee er i øvrigt aktuel igen med filmen 'Chi-Raq', der sætter fokus på bandekrige i et sort kvarter i Chicago.

Dokumentarfilmen 'Michael Jackson - de unge år', der er instrueret af Spike Lee, kan ses i aften klokken 20 på DR3.

  • Blå Bog: Spike Lee
  • Født: 1957
  • Hedder i virkeligheden Shelton Jackson Lee.
  • Hans far er jazzbassisten og komponisten Bill Lee.
  • Filminstruktør, forfatter, producer og skuespiller.
  • Blev i 1993 gift med advokaten Tonya Linette Lewis. De har to børn.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve