Succesrig forfatter efter alkohol- og medicinmisbrug: Nu er jeg afhængig af at læse og skrive

Først da han blev fyret og mistede sin autorisation som sygeplejerske, begyndte Kim Leine langsomt at lege med forfatterskabet. Og det blev hans redning, siger han.

- Et misbrug forsvinder aldrig. Det går bare ud ad døren og kommer ind igen i en ny forklædning. Det skal man være bevidst om, hvis man skiller sig af med et misbrug - så får man et andet på nakken.

Ordene kommer fra den dansk-norske forfatter Kim Leine, der - ifølge ham selv - altid vil være afhængig af noget.

I dag har han vendt sin afhængighed til noget positivt ved at bruge energien på at læse og skrive.

Men det tog mange år, før han lærte at omdanne sin usunde afhængighed til kreativitet, siger han.

- Mange af dem, man ser på gaden, som det er gået galt for... Jeg tror, det er nogle kreative typer, der ikke kan forvalte deres afhængighed. Og det kan tage lang tid at finde frem til det kreative. Det tog også meget lang tid for mig. Jeg var 45 år, da jeg debuterede som forfatter, men inden da var jeg i min destruktive fase, siger han.

Kim Leines morfinmisbrug begyndte i 2001 efter han var blevet skilt. Det fortæller han om i programmet 'Kim Leine - mit liv som misbruger' i aften på DR2:

- Jeg har været afhængig af alt muligt

Kim Leine er født i Norge, men kom som teenager til Danmark, hvor han også blev uddannet sygeplejerske.

Siden flyttede han til Grønland og arbejdede som sygeplejerske, indtil han blev grebet i at stjæle morfin, som han sprøjtede sig selv med.

Et misbrug ud af flere han har haft gennem livet.

- Jeg har været afhængig af alt muligt. Der har hele tiden været en eller anden latent afhængighed i mig, og det har været alt fra alkohol, mad og sex. Men det kan også være slik og internetforbrug. For eksempel bruger jeg ikke internettet ret meget, for det forstyrrer min skrivning, siger han.

Men misbrug er et negativt ord, synes han. Han kalder det i stedet afhængighed og beskriver det som en evne, der bliver forvrænget til noget skadeligt, som så kan ende med at blive et misbrug.

- Man kan sige, at det burde udmønte sig i noget kreativt, men for mange mennesker udmønter det sig i noget destruktivt, siger han.

Her fortæller Kim Leine om, hvor han typisk stak sig selv med morfin på sit arbejde:

Beundring for andre mennesker

Men han tror ikke, det er alle, der har en form for latent afhængighed siddende i sig.

- Nogle mennesker kan bare tage lidt af noget og så lægge det fra sig. De rydder eksempelvis ikke lige hele skålen med slik, og det er en gåde for mig, siger han.

Men det er også noget, han beundrer meget: at nogle mennesker kan have et forhold til ting, hvor de ikke behøver at drikke, spise eller bruge det hele op på én gang.

- Hvordan kan folk have flasker med sprut stående i skabet, og når man så kommer tilbage næste gang, så er der stadig det samme i flaskerne. Der ville jeg jo have drukket det hele med det samme, siger han.

Kim Leines misbrug blev opdaget af en kollega, som han besøger i programmet, hvor de sammen husker tilbage:

Blev fyret og mistede autorisation

I dag har han fuldstændigt mistet lysten til ting som alkohol og medicin, fordi hans afhængighed er blevet lagt over i skrivning.

- Hvis jeg for eksempel drikker alkohol, mister jeg den følsomhed, som skal til for at skrive og læse, som er en god og konstruktiv afhængighed for mig, siger han.

Men det er stadig en afhængighed, og i dag planlægger han, hvad han skal læse flere uger frem.

- En misbruger er en genial planlægger, og man ved fuldstændig, hvad man skal gøre. Jeg får en eller anden abstinenslignende tilstand, hvis jeg ikke gør det. Der sker ikke katastrofer, hvis det ikke bliver forløst, men jeg kan godt blive stresset og frustreret af det, siger han.

Det, der endeligt satte en stopper for morfinmisbruget, var, da han blev opdaget på sin arbejdsplads i Grønland, blev fyret og mistede sin autorisation.

- Jeg kom på kontanthjælp og havde ikke mulighed for at få et arbejde. Så var jeg jo nødt til at finde en ny vej. Så jeg blev ligesom udsat for tvang, og det er mit held i dag. Jeg havde gået med forfatterdrømme i mange år, men først da jeg blev tvunget ud i det, gjorde jeg det. Det var min redning, siger han.

I aften kan du se mere til Kim Leine i programmet 'Kim Leine - mit liv som misbruger' på DR2 klokken 22.

  • ’Kim Leine - mit liv som misbruger’ er tredje afsnit i en ny reportageserie på DR2. Her følger vi fem danske kulturpersoner.

  • Dem kan du møde i serien: Henrik Nordbrandt (digter), Anne-Grethe Bjarup Riis (debattør, skuespiller og filminstruktør), Kim Leine (forfatter), Bisse (sangskriver og musiker) samt Christian Lollike (teaterinstruktør).

  • Serien kan ses fem søndage fra 16. juli klokken 22 på DR2.

FacebookTwitter