Superskurk er tilbage i ny Disney-satsning: Her er dommen over længe ventet serie

Marvels serieindtog på Disney+ udbygges nu med en serie om Thors halvbror, Loki.

'Loki', der består af seks afsnit, som udkommer løbende, kan ses på Disney+. (© Marvel Studios via Disney+)

Det føles efterhånden som lang tid siden, at vi så Marvel-skurken (eller antihelten?) Loki sidst.

Han var med i 'Avengers: Endgame' i 2019, hvor han efter at være blevet dræbt af Thanos fik en chance mere som en tidligere version af sig selv, og formåede at undgå sin brutale skæbne og gafle den magiske kube kendt som The Tesseract.

Loki dukkede første gang op i filmen 'Thor', som udkom i 2011 (ja, det er ti år siden!). Han er her halvbror og andenviolin til Chris Hemsworths selvsikre version af Thor, der ikke bare har størst muskler, men som også er udpeget til at regere Midgaard efter faren Odin.

Det var Loki ikke glad for, og han har siden i en række Marvel-film – nok mest bemærkelsesværdigt i 'Avengers' fra 2012 – ageret formskiftende luskebuks. På trods af hans skurketendenser vil vi gerne tro, at Loki blot er en usikker og misforstået mand med et hjerte af guld.

Dette skyldes den sublime præstation af Tom Hiddleston som Loki, der igennem hele Marvels filmregime de sidste 13 år er blandt de mest velspillende og karismatiske figurer.

Tom Hiddleston, der også har haft andre fremtrædende roller, og som spillede hovedrollen i Susanne Biers 'The Night Manager' fra 2016, har en fantastisk evne til at levere rappe, humoristiske replikker og samtidig udstråle en vis portion følsomhed. Det gør, at vi altid håber, at han ser lyset og giver slip på sine indre dæmoner.

Nu står han på egne ben i den nyeste Marvel-serie 'Loki', og jeg har set de to første afsnit.

Her er mine første tanker:

1

Marvel er gået ren krimi

40-årige Tom Hiddleston har fundet sig til rette i rollen som Loki siden 2011, hvor antihelten første gang fik liv på det store lærred i filmen 'Thor'. (© Marvel Studios via Disney+)

Folkene hos Marvel tager tydeligvis deres indtog på seriemarkedet yderst alvorligt, og de har indtil nu nøje placeret de forskellige serier inden for forskellige genrer.

'WandaVision' var en meta-gennemgang af komedieseriens evolution, mens 'Falcon and the Winter Soldier' var ren action. Nu tager 'Loki' form som et krimi-mysterie, hvori Loki skal finde frem til en langt ondere version af sig selv i en parallel tidslinje.

Loki er i serien blevet fanget af TVA (Time Variance Authority), som er en form for råd, der eksisterer uden for tid og rum. De har til opgave at holde styr på alle de tidslinjer, som Marvel introducerede i de seneste film, og som bliver yderligere udforsket her i 'Loki'.

Loki brød nemlig med systemet – eller sin tildelte skæbne, om man vil – da han slap væk med den magiske kube i 'Avengers: Endgame', hvilket kan have drastiske konsekvenser for alle tidslinjerne.

2

Hyggelig kemi med Owen Wilson

Tom Hiddleston som Loki og Owen Wilson som Mobius M. Mobius er et makkerpar i 'Loki', hvor de prøver at finde og stoppe en ond version af Loki. (© Marvel Studios via Disney+)

Makkeren Mobius M. Mobius, spillet af den altid hyggelige Owen Wilson, har som en anden politiefterforsker til opgave at bruge Loki som insider og finde frem til den version af ham, som er begyndt at skabe problemer og bortføre soldater fra TVA.

Som et umage betjent-par farer de to rundt sammen i et mystisk, mørkt og stærkt stiliseret univers (kendt som null-time zone).

De to har en ganske god kemi, men som det var tilfældet med 'Falcon and the Winter Soldier' bliver der brugt enormt meget tid på at forklare rammerne og det relativt ligegyldige plot.

De gode præstationer og det flotte, omend en smule kedelige design, får ikke lov at ånde, og man savner det perfekte tempo og ikke mindst humoren fra flere af filmene.

De prøver, og både Hiddleston og Wilson er bestemt i stand til at levere sjove replikker, men der er simpelthen for få af dem.

Med andre ord savner man legesygen. Endnu engang føles et afsnit lidt som lektier.

3

For tidligt at komme med en endelig vurdering

'Loki' instrueres af Kate Herron, som blandt andet tidligere har instruereret serien 'Sex Education'. (© Marvel Studios via Disney+)

Spændingen stiger dog en smule i slutningen af afsnit to, og meget kan nå at ske på de seks afsnit, som serien kommer til at bestå af.

Jeg får dog lidt samme følelse her, som jeg havde i slutningen af 'Falcon and the Winter Soldier': en følelse af, hvor lidt der i sidste ende kom ud af de mange timers selskab, man brugte med de to helte. Her manglede også mere humor og den legesyge, som kendetegnede film som 'Thor: Ragnarok', 'Guardians of the Galaxy' og 'Avengers'.

Dialogen mellem heltene er det, der har gjort filmene succesfulde – det må de ikke glemme hos Marvel.

Dét og så selvfølgelig de gode actionscener. Selvom serierne varer cirka tre timer længere end filmenes to timer, har de stadig langt færre actionbrag at byde på.

Men det er naturligvis for tidligt at konkludere noget, og de to afsnit, jeg har set, var såmænd ganske udmærkede og skiller sig i hvert fald ud fra andre film og serier, som Marvel har produceret.

Vi må følge med uge for uge og se, om Loki kan blive en større stjerne end sin altoverskyggende storebror Thor.

'Loki' kan streames på Disney+.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk