Susanne Bier er klar med ny serie fyldt med kendte navne: 'De store stjerner er kræsne'

Den danske instruktør måtte bare have Hugh Grant til at spille overfor Nicole Kidman i tv-serien 'The Undoing'.

Nicole Kidman og Hugh Grant spiller et rigt newyorkerpar i 'The Undoing'. (Foto: Niko Tavernise © HBO)

Når Susanne Biers nye tv-serie 'The Undoing' får premiere på HBO Nordic 26. oktober, er det med nogle af de helt store kanoner på rollelisten.

I de to bærende roller er australske Nicole Kidman og britiske Hugh Grant, som spiller det rige newyorker-par Grace og Jonathan. På overfladen lever de overklasselivet i den polerede del af Manhattan, hvor de største bekymringer er, hvorvidt de orker at tage til en velgørenhedsauktion med bobler og kanapéer for deres søns skole.

Susanne Bier (tv.) med skuespillerne Edgar Ramirez og Lily Rabe. (© HBO)

Men en nat ændrer det polerede forhold sig, og Grace finder ud af, at hun slet ikke har fattet, hvilken person hun har bygget sit liv op omkring, selvom hun i sit arbejde som parterapeut ikke har nogen skrupler med at rådgive andre til at lytte mere til egne behov end partnerens.

Det var HBO, der spurgte Susanne Bier, om hun ville instruere miniserien på seks afsnit, som er baseret på en bog. Og en af årsagerne til, at hun sagde ja, var, at Nicole Kidman allerede var skrevet på rollelisten.

- At få muligheden for at arbejde sammen med hende var en af grundene til, at jeg havde lyst til at instruere serien. Jeg har altid syntes, hun var fantastisk. Hun er sådan en skuespiller, der bare bliver bedre og bedre, hver gang jeg ser hende, siger Susanne Bier.

De store stjerner er kræsne

I takt med at den danske instruktør og manuskriptforfatteren David Kelley arbejdede videre med miniserien – og sammen blev enige om, at der skulle skrues op for thriller-elementet i forhold til bogen – så Susanne Bier mere og mere for sig, hvem der skulle have rollen som Graces mand.

- Jeg havde det sådan, at det bare skulle være Hugh Grant, fortæller Susanne Bier.

- Jeg havde lyst til, at de skulle være et par. For de er bare et sexet par, og de er et par, man tror på. Man kan se, de ville have det sjovt sammen, og jeg tænkte, at der er en form for naturlighed i de to sammen.

Figuren Grace er parterapeut, men hun finder ud af, at hun ikke selv har fulgt de råd, hun normalt deler så flittigt ud af. Grace bliver spillet af Nicole Kidman. (Foto: Niko Tavernise © HBO)

Men selvom man kan kalde sig indehaver af en Oscar, en Golden Globe og en Emmy, så er det ikke fribillet til at vælge og vrage mellem samtlige skuespillere. For det krævede lidt at få den 60-årige londoner med, fortæller Susanne Bier.

- Altså, siger hun og holder en lille pause.

- Man kan sige, at der, der er med de store stjerner … De er jo kræsne, og de skal være sikre på, at det, de er med i, er godt. Han var bestemt interesseret, men han var også meget optaget af at læse mere, så han var overbevist om, at det, der kom ud af det, også var det, han synes, det skulle være.

- Det er også en af grundene til, at man gerne vil arbejde med dem. Fordi deres behov for at det skal være godt også smitter af på resten af filmholdet.

Bliver man så lidt underdanig, når man som dansker skal arbejde med nogle af de helt store stjerner?

- Nej, man kan ikke samarbejde med dem, hvis man er underdanig. Det er de slet ikke interesserede i. De er interesserede i, at man er dygtig til det, man laver. Og så skal man vinde deres tillid, samtidig med at man som instruktør sidder og holder styr på alle trådene og har et kæmpe overblik over samtlige optagelser på dagen. Hvis man så ikke har den tillid, er det meget svært at navigere i.

Følte du dig selv presset, fordi du var omkring de her store stjerner?

- Jeg har egentlig aldrig været så svær at rokke på det punkt. Jeg tror, jeg går til mennesker på en meget direkte facon. Sådan er det uanset, hvem jeg står overfor.

- Jeg har altid været meget direkte og ærlig, og jeg tror, der måske var en kulturkløft på settet, hvor jeg måske nogle gange var meget direkte, og det måske ikke var verdens mest diplomatiske måde, jeg fik sagt tingene på. Men til gengæld stolede de på mig, fordi de ved godt, at når jeg siger noget, så mener jeg det fuldstændig ærligt, siger Susanne Bier.

Susanne Bier fik en Emmy for 'Natportieren'. Serien fik også flere Golden Globe-priser. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Temaet i serien er skæmmende genkendeligt

Selvom produktionen af serien har været ramt af corona, og danskeren blev nødt til at arbejde med klipperen i London over en FaceTime-forbindelse i København, så er hun helt tilfreds med, hvordan serien er blevet. Det skyldes naturligvis også handlingen.

- Det, at man tror, man kender et andet menneske så godt, og så viser det sig, at man slet ikke gør det alligevel, er så skræmmende genkendeligt for mange, tror jeg. I serien er det som en snebold, der ruller og bliver større for til sidst at blive en lavine. Men jeg tror, at mange kender det, at man har et billede af en person, men det pludselig går op for en, at virkeligheden er en helt anden, siger hun.

'The Undoing' har premiere på HBO Nordic 26. oktober og er baseret på bogen 'Det burde du have vidst' af den amerikanske forfatter Jean Hanff Korelitz.

Susanne Bier, da hun instruerede miniserien i New York. På grund af coronavirusset har meget af klippearbejdet i de seneste måneder foregået over FaceTime med seriens klipper i London. (Foto: undefined © HBO)
FacebookTwitter