Susanne Bier er klar med ny stjernespækket serie: 'Det bedste ved serien er også det værste'

'Big Little Lies' møder 'Sharp Objects' i Susanne Biers nye seriethriller.

Nicole Kidman og Hugh Grant er det dysfunkitonelle ægtepar i den nye HBO-serie 'The Undoing'. (Foto: NIKOTAVERNISE.COM © ©2019 www.nikotavernise.com/HBO)

Dansk film har mange succeser og stor international anerkendelse - bevares - men der er altså ingen som instruktøren Susanne Bier, der virkelig har made it i Hollywood.

Hun har vundet både en Oscar og en Golden Globe for 'Hævnen' i 2011 og senere en Emmy for miniserien 'Natportieren'. Og hun slog alle mulige streaming-rekorder og blev et viralt fænomen med den skøre Netflix-gyser 'Birdbox', der fik hele verden til at filme sig selv, mens de lavede livsfarlige ting i blinde.

I hendes nye miniserie, 'The Undoing', instruerer hun kæmpestjerner som Nicole Kidman og Hugh Grant, som om det var det nemmeste i verden.

Serien er skrevet af David E. Kelley, der er mindst lige så rutineret som Bier. Det er ham, der har lavet 'Big Little Lies', men også utallige andre kæmpeserier som 'Ally McBeal', 'Boston Legal' og 'Mr. Mercedes'.

'The Undoing' er baseret på en psykologisk thriller-roman ved navn 'You Should've Known', som giver associationer til 'Gone Girl'-forfatter Gillian Flynns værker.

Alt i alt er serien en perfekt efterårsblanding af mord, hemmeligheder, kæmpestjerner og en amerikansk overklasse, der bliver afsløret i alt sit hykleri. Det er ikke altid god smag, men det er godt lavet.

Her er tre gode grunde til, at 'The Undoing' kommer til at være den serie, alle snakker om de næste seks uger - måske særligt det voksne HBO-publikum, der engang har været forelsket i Nicole Kidman og Hugh Grant.

1

Krimi med følelsesmæssigt payoff

Australske Nicole Kidman har medvirket i mere end 50 film og tv-serier i sin karriere. Listen tæller blandt andet 'Moulin Rouge!', 'Lion' og 'Big Little Lies'. (Foto: NIKOTAVERNISE.COM © ©2019 www.nikotavernise.com/HBO)

Jeg skal være helt ærlig og sige, at jeg faktisk var lige ved at opgive 'The Undoing' efter de første 20 minutter.

Men det viser sig heldigvis hurtigt, at serien har fuldstændigt styr på sine klichéfyldte virkemidler. Så det kan godt betale sig lige at sluge et par æstetiske kameler til at begynde med.

Du får lige de værste elementer:

Introen er sukkersød. Vi ser et nuttet barn, der hopper rundt og sprænger sæbebobler i slow motion til lyden af et nyt cover af 'Dream a Little Dream of Me': en af de mest fortærskede sange i verdenshistorien. Så ser vi en ligeså übernuttet morgenmadsscene i Nicole Kidmans utåleligt velhavende hjem, hvor Hugh Grant slipper afsted med at være en dybt usympatisk forælder, der tydeligvis aldrig har tid til sit barn, men altid tid til sex. Og så bliver der gudhjælpemig smidt et brutalt kvindemord ind i ligningen.

Det er den billigste måde at skabe et saftigt mysterium på.

Det viser sig dog hurtigt, at vi har at gøre med en dybt upålidelig hovedperson, der nok påvirker vores blik på begivenhederne.

Det er hende, der har drømt om sit eget perfekte liv; en drøm, hun prøver at overbevise os om er virkelig. Hun er afhængig af det perfekte ægteskab for at kunne sælge idéen om sig selv som parterapeuten, der ved bedre.

Men det viser sig, at der skal et mord til, før hun begynder at vågne op fra sin alt for sejlivede, klichéfyldte fantasi om sig selv.

2

Højspændt psykologisk drama

Hugh Grant er en engelsk skuespiller, som i mange år har spillet hjerteknuser i et hav af populære film - for eksempel 'Notting Hill', 'Bridget Jones' og 'Love Actually'. (Foto: NIKOTAVERNISE.COM © ©2019 www.nikotavernise.com/HBO)

'The Undoing' handler om ubevidst hykleri.

Nicole Kidman spiller den altoverskyggende hovedrolle som parterapeuten Grace, der lever af at gennemskue pardynamikker.

I én af de første scener ser vi, at Grace har en samtale med en af sine klienter, der er rasende over sin mands humørsvingninger.

Grace gennemskuer hende totalt:

- Du læser hundrede Yelp-anmeldelser, før du tør at lade nogen lægge et nyt tæppe på. Du prøver tyve par sko, før du beslutter dig. Men så snart en tiltrækkende mand udviser dig den midste smule opmærksomhed, forsvinder al din dømmekraft. Måske er du mere et offer for dine egne humørsvingninger end din mands, siger hun skarpt.

Vi når dog ikke at se Grace i sit terapeut-es særlig mange gange, før det begynder at gå op for os, at hun mangler den selvsamme dømmekraft, når det kommer til hendes egen mand.

Hugh Grant spiller manden, der pludselig forsvinder, har efterladt sin telefon og et endeløst spor af løgne - og måske endda et mord - bag sig.

3

Susanne Biers fornemmelse for overklassen

Susanne Bier brød igennem med 'Den eneste ene' i 1999 og har siden haft stor succes som instruktør i Danmark og resten af verden. Her ses hun på settet til sin nye serie 'The Undoing'. (Foto: NIKOTAVERNISE.COM © ©2019 www.nikotavernise.com/HBO)

Hvem kunne være mere perfekt end Susanne Bier til at instruere et højspændt psykologisk mysterium om løgn og bedrag i den amerikanske overklasse?

Hun vandt en Emmy for 'Natportieren', der giver et overraskende nært og hverdagsagtigt billede af skurkene som en del af en uhyrlig overklasse af skruppelløse våbenhandlere, som tjener penge på uroligheder i Mellemøsten. Biers instruktion gjorde dem realistiske og relaterbare uden at gøre dem sympatiske.

Hun har et skarpt øje for at hive tæppet væk under en arrogant, overfladisk overklasse sammen med en indgående forståelse af, hvad der er på spil i samfundets top.

Fremstillingen af Nicole Kidmans ubevidst hykleriske terapeut og Hugh Grants bedrageriske børnelæge er ikke nogen undtagelse.

Det er ikke bare perfidt underholdende at se dem blive afsløret. Det er genkendeligt og nådesløst.

Og så er det samtidig en vedkommende refleksion i en tid, hvor historier om grænseoverskridende opførsel, trusler og psykopatadfærd dukker op i alle brancher.

Hvilke tegn har vi selv ubevidst overset for at dække over en bekendt eller en kultur - og dermed os selv?

Når man følger Grace og de langsomme afsløringer af hendes egen tavse medskyldighed og forfaldet af hendes perfekte liv, er det svært at lade være med at føle med hende i det historiske øjeblik, hvor skeletterne synes at vælte ud af skabene, uanset hvor man kigger hen.

Du kan se seks afsnit af 'The Undoing' på HBO Nordic.

Instrueret af Susanne Bier, skrevet af David E. Kelley. Med Nicole Kidman, Hugh Grant, Donald Sutherland og Sofie Gråbøl.

FacebookTwitter