Susanne Bier hiver fat i kæmpe dilemma i ny film

Susanne Bier har trukket de største danske skuespillere tilbage til Danmark for at optage filmen 'En chance til'. Her tager hun fat på et dilemma, som trækker hovedpersonen ud i en radikal situation.

Nikolaj Coster-Waldau spiller den beherskede Andreas i filmen 'En chance til'. I filmen hjælper han sin gode ven og politikollega Simon, som bliver spillet af Ulrich Thomsen. Men en dag havner Andreas i et stort dilemma, og så er det Simon, der må hjælpe Andreas. (Foto: Rolf Konow)

I et mørkt og ølklistret Crazy Daisy i Svendborg er Susanne Bier i gang med at indspille sin næste film 'En chance til'.

Filmholdet har omdannet diskoteket til stripklubben Doll House, hvor de danske Hollywood-skuespillere Nikolaj Coster-Waldau og Ulrich Thomsen spiller to politikolleger omgivet af et hav af diskoteksgæster og storbarmede strippere.

På diskotekets dansegulv løber forskellige filmarbejdere rundt for at sørge for, at skuespillerne står, som de skal, mens det samme filmklip bliver optaget igen og igen.

Rollerne bytter

Filmholdet er i gang med at gøre klar til en scene, hvor Ulrich Thomsens karakter, Simon, endnu engang er blevet stangstiv og er havnet på stripklubben. Her irriterer han de lokale rockere og er ved at ende i et slagsmål. Men i sidste øjeblik bliver han reddet af sin politikollega Andreas, som bliver spillet af Nikolaj Coster-Waldau.

Man skulle måske tro, det er Simon, der havner i filmens store dilemma, men faktisk er det den ellers retskafne Andreas, som mister grebet om retfærdigheden, og dermed ryger ud i en situation, hvor han konfronteres med sin egen magtesløshed.

Under en rutinesag finder Andreas en forsømt baby nøgen på et toiletgulv hos et junkiepar. Og pludselig er det den ellers uregerlige Simon, som skal rette op på en radikal beslutning, som Andreas tager.

Dermed placerer Susanne Bier endnu en hovedperson midt i et ekstremt dilemma, hvor en radikal reaktion bliver filmens omdrejningspunkt.

De radikale valg er interessante

- Det er noget, vi alle samme bliver udsat for. Vi bliver hele tiden sat i en situation, hvor vi har lyst til at reagere på én måde, men hvor vores opdragelse og anstændighed heldigvis i langt de fleste tilfælde forhindrer os i at gøre noget radikalt. Men nogle gange gør nogen noget radikalt. Og lige i det øjeblik, hvor man vælger det radikale, er meget interessant og vigtigt at forstå for os alle, fortæller Susanne Bier i et interview et par timer før optagelserne er i gang på Crazy Daisy.

Susanne Bier, Ulrich Thomsen og Nikolaj Coster-Waldau er i øjeblikket på Sydfyn, hvor de indspiller scener til filmen 'En chance til'. (Foto: Rolf Konow)

Selv om hun stadig ikke er færdig med sin amerikanske film 'Serena', er hun vendt hjem til Danmark og har taget Nikolaj Coster-Waldau og Ulrich Thomsen med sig. De to skuespillere har ellers også travlt med store amerikanske serier og film.

Nikolaj Coster-Waldau fortæller, at han allerede i marts fik manuskriptet, og at det var et af dem, der fik ham til at glemme, at han havde kaffen i koppen, mens han læste det.

Grebet af historien fra starten

- Det er en af de historier, hvor man bliver grebet fra starten. Når Susanne Bier og Anders Thomas Jensen skriver sammen, så er de enormt gode til at finde de her dilemmaer i vores liv. Det er dilemmaer, som man kan genkende, og hvor man tænker, gad vide hvad jeg selv ville have gjort i den situation, siger Nikolaj Coster-Waldau.

For Ulrich Thomsen har det også været afgørende, at det netop er Susanne Bier, som sidder i instruktørstolen.

- Hun er en god instruktør, som stoler på én. Der er nogle instruktører, som helst vil spille alle rollerne selv, og sådan er hun bestemt ikke. Hun tør give det fra sig, og så får man et rart spillerum, og så er det godt skrevet, siger han.

International erfaring har givet mere ro

Det er fjerde Susanne Bier-film, som Ulrich Thomsen spiller med i. Siden 1997, hvor de indspillede 'Sekten' sammen, har begge rykket sig ind på Hollywoods røde løbere, hvilket har indflydelse på Ulrich Thomsens skuespil.

Han fortæller, at den internationale succes har givet ham mere ro, fordi han ved, at man ikke rammer helt ved siden af. Men modsat betyder det også, at forventningerne bliver større, så en film, der kun svarer til forventningerne, ofte vil blive set som noget negativt.

- Det gør, at folk bliver mere krævende. Men det betyder også, at man hele tiden må bestræbe sig på, at det skal blive så godt som muligt. Hvis ikke man gør det, vil det blive venstrehåndsarbejde og kedeligt, siger Ulrich Thomsen og fortæller, at han ikke ser det som nogen byrde.

Filmen 'En chance til' bliver primært optaget på Sydfyn, da den er støtte af filmfonden FilmFyn. Ud over Nikolaj Coster-Waldau og Ulrich Thomsen spiller blandt andre svenske Maria Bonnevie, Nikolaj Lie Kaas og den danske model Lykke May Andersen også med i filmen.

'En chance til' forventes at få premiere 28. august.

Facebook
Twitter