'Svær at sluge': Lone Scherfigs nye film får hård medfart af udenlandske anmeldere

De danskere anmeldere tager dog pænere imod 'The Kindness of Strangers'.

Her ses danske Lone Scherfig ankomme på den røde løber ved torsdagens åbning af Berlinalen, hvor hendes nye film var første film på plakaten. (Foto: HAYOUNG JEON © Scanpix)

Torsdag aften havde danske Lone Scherfig verdenspremiere på sin nye film 'The Kindness of Strangers' på åbningsdagen for filmfestivalen Berlinalen i Berlin.

Men der er ikke mange pæne ord til hendes nye film fra en række udenlandske anmeldere.

Den britiske avis The Guardian giver filmen to ud af fem stjerner og kalder den 'et mærkeligt valg for Berlinalens åbningsaften'.

- Det kunne have været et hjertegribende, moderne eventyr, men det er et eventyr, der løser begge dele af ligningen forkert, skriver The Guardian.

- På den ene side giver filmen dig noget ejendommeligt og usandsynligt, og på den anden side tynger den det ned med en kedelig realisme, som ikke virker overbevisende.

Her ses Lone Scherfig med sit hold af skuespillere - både danske som udenlandske. Fra venstre ses David Dencik, Zoe Kazan, Lone Scherfig selv, Tahar Rahim, Bill Nighy, Andrea Riseborough, Esben Smed, Nicolaj Kopernikus og Caleb Landry Jones på den røde løber torsdag aften. (Foto: FILIP SINGER © Scanpix)

Vil først læse anmeldelser om et par måneder

Det er den første film, som Lone Scherfig både har skrevet og instrueret, siden gennembruddet 'Italiensk for begyndere', der åbnede Berlinalen for 19 år siden.

'The Kindness of Strangers' er et såkaldt ensembledrama om en række personer, hvis skæbner tilfældigt flettes sammen i New York.

Anmelderen på The Hollywood Reporter, der er et branchemagasin for underholdningsindustrien i USA, er heller ikke begejstret for den danske instruktørs nye film.

- Alting føles mekanisk, som om forfatteren og instruktøren har planlagt karakterernes interaktion i et skema, frem for at udforske de komplicerede og rodede måder, hvorpå virkelige mennesker er forbundne, lyder kritikken.

Også magasinet Variety kalder handlingen i filmen 'et underligt sammensurium af socialrealisme', der er 'svær at sluge'.

Lone Scherfig prøver dog at undgå at læse anmeldelserne lige nu. Hun vil hellere mindes den rørende oplevelse, det var for hende at åbne festivalen.

- Jeg prøver at holde fast i, hvor glade publikum var og nyde det. Det tager et par måneder, før jeg kan sætte mig ned og læse anmeldelserne og se, om jeg kan lære noget, siger hun.

- Man kan jo stadig huske, hvis man fik en dårlig karakter i 8. klasse. Det kan man stadig være fuldstændigt forbitret over, så jeg skal prøve at holde mig væk og tænke på, hvor stolt og glad jeg selv er for filmen, fortsætter Lone Scherfig.

- Det var bevægende, at så mange mennesker, jeg slet ikke kender, kom hen og fortalte, at filmen havde ramt dem, siger en glad Lone Scherfig efter verdenspremieren på 'The Kindness of Strangers'. (Foto: Felipe Trueba © Scanpix)

Mere ros fra de danske anmeldere

Til gengæld kan instruktøren glæde sig over, at der blandt de danske anmeldere er mere begejstring at finde. Filmmagasinet Ekko skriver i en reportage fra filmfestivalens åbningsaften:

- 'The Kindness of Strangers' fungerer fra første til sidste øjeblik med den helt særlige blanding af humor og humanisme, som Scherfig mestrer som få andre instruktører i dag.

Til gengæld er filmen ikke så sprælsk, som hendes tidligere film, skriver Ekko.

Jyllands-Postens anmelder har set filmen med blandede følelser.

- Autenticitet og universel, menneskelig relevans finder man i karakterernes følelser og deres udvikling, ikke i deres konkrete handlinger eller kronologien af dem, skriver Jyllands-Posten.

- Og det er besynderligt nok filmens svaghed, at Lone Scherfig næsten har haft for meget på hjerte, for mange karakterer, hun ville give liv, og dermed ender med at servere dem halvbagte.

/ritzau/

Facebook
Twitter