Svarer på kritik af dansk Oscar-håb: 'Hvide kan godt lave film om ikke-hvide'

Filminstitut erkender, at dansk film overvejende er et hvidt foretagende, efter 'Shorta' har fået kritik for en racistisk skildring af ghettoer og brune danskere.

Filmen 'Shorta' handler om to betjente, der bliver fanget i en ghetto, mens et oprør er i gang. Her møder de flere af ghettoens beboere. (Foto: © Tine Harden, Scanbox)

Næsten 100.000 har indløst billet til den danske film 'Shorta', der er blevet rost af anmelderne for at være "et lille mesterværk" og en "effektiv, stilsikker og slagkraftig" film.

Action-thrilleren – hvori man følger to politibetjente, der bliver fanget i en boligblok, da et borgeroprør bryder ud – er desuden blevet udvalgt som ét af tre mulige bud på Danmarks kandidat til den kommende Oscar-uddeling.

De fleste ville dermed nok mene, at instruktørparret bag filmen, Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid, har gjort det meget godt med 'Shorta'.

Men nu kritiseres den succesfulde film i kraftige vendinger af filmfotograf Catherine Pattinama Coleman og filminstruktør Anita Beikpour i et interview i Soundvenue.

De kalder filmens skildring af ghettoer og brune danskere racistisk, og de problematiserer både filmens brug af stereotypen om den hvide politibetjent og det faktum, at filmen er lavet af to hvide mænd, der ikke er opvokset i det miljø, de beskriver.

- Lad os starte rent filmisk: Hvem er hovedkaraktererne, hvis historier er der udvikling i, hvis følelser skal vi undersøge, hvem filmes mest? Her er politimændene entydigt i centrum. Alle brune mennesker i filmen er faktisk bare statister i deres udviklingshistorie, lyder kritikken fra Anita Beikpour i Soundvenue.

Hun bakkes op af Catherine Pattinama Coleman:

- Alle kan skrive et problematisk manuskript. Personligt finder jeg det vildt, at to hvide fyre kan få sig selv til at taste et så giftigt ord som "perker". Men at komme derfra og til, at 'Shorta' realiseres for millioner af kroner og kun får ros – deri ligger problemet.

I samme artikel bakkes de to filmskabere op af Tess Skadegård Thorsen, der er ph.d. i racialiseret repræsentation i dansk film. Hun henviser til undersøgelser, der peger på, at misrepræsentation og stereotyper kan påvirke selvtillid og selvforståelse hos minoriteter, og siger videre, at det også kan få politiske og nationale konsekvenser.

Hverken Catherine Pattinama Coleman eller Anita Beikpour har yderligere kommentarer til DR.

Simon Sears (til venstre), Jacob Lohmann (i midten) og Tarek Zayat (til højre) spiller med i 'Shorta'. De to politimænd anholder Amos, der bliver spillet af Zayat, kort tid før, at oprøret mod politiet finder sted i den fiktive boligblok Svalegården. (Foto: © Tine Harden, Scanbox)

Skaberne bag 'Shorta': 'Stolte af den film, vi har lavet'

Digter Elias Sadaq var heller ikke begejstret for filmen, der foregår i den fiktive boligblok Svalegården. Det har han fortalt til 'Kulturen på P1'.

- For nogle er det underholdning. Men for nogle af os andre er det vores virkelige liv dramatiseret og fremstillet på den store skærm i en mainstream-kontekst. Jeg tror, det er derfor, det trigger mig rigtig meget, sagde han til 'Kulturen på P1' og uddybede:

- Det er at se en side af sig selv og noget af sit liv malet på en måde, man ikke kan genkende.

De to mænd bag 'Shorta', Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid, har ifølge Soundvenue ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver i en fælles udtalelse, at de er "stolte af den film, vi har lavet".

Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid har ikke flere kommentarer til DR, men henviser til deres udtaltelser i Soundvenue, hvor det blandt andet lyder:

- Det er vores håb, at 'Shorta' kan afføde en åben og respektfuld dialog omkring et vigtigt emne, som vi har kæmpet i mange år for at belyse og har taget alvorligt under hele filmens tilblivelse.

Elias Sadaq har heller ikke flere kommentarer til DR, men henviser til sin medvirken i 'Kulturen på P1'.

Filminstitut enig i kritik, men...

Hos Det Danske Filminstitut (DFI), der har støttet 'Shorta' økonomisk, erkender direktør Claus Ladegaard, at der hersker "et overvejende hvidt middelklasseblik i dansk film".

- Jeg synes, at kritikernes grundlæggende pointer og kritik rammer rigtigt. Dansk film er i overvejende grad et hvidt foretagende.

- Vi er netop derfor glade for, at 'Shorta' forholder sig til en samfundsmæssig konflikt. Det er der ikke mange danske film, der gør. Vi er fint tilfredse med filmen, og jeg synes, filmen tager en overordnet problematik og forstørrer den i forhold til fremstillingen af både politiet og ghettoen. Jeg er meget tilfreds med den diskussion, filmen rejser.

De to betjente Mike og Jens bliver fanget i den fiktive boligblok Svalegården, mens der er oprør. Dér møder de flere af ghettoens beboere. (Foto: © Tine Harden, Scanbox)

Claus Ladegaard understreger i samme åndedrag, at DFI ikke gør sig til dommer over, hvordan en film vælger at portrættere virkeligheden, når man uddeler støttekroner, som man har gjort til 'Shorta'.

- Filmens skabere har jo kunstnerisk frihed – og filmen er en fiktionsfortælling. Det kan godt gøre mig bekymret, hvis man møder fiktionsfilm med strikse krav om dokumentation. Vi går ikke ind og ser film efter i sømmene på den måde, siger han og uddyber:

- Jeg mener godt, man som hvid kan lave film om ikke-hvide. Jeg tror ikke på diskussionen om, at det kun er sorte, der kan lave film om sorte, eller at kun kvinder kan lave film om kvinder. Men jeg er enig i, at der er et overvejende hvidt blik i dansk film.

Kritikerne mener, det er problematisk, at I støtter 'Shorta', fordi den – ifølge dem – kan være med til at bekræfte fordomme om ghettoen. Hvad siger du til det?

- Jeg er tilfreds med, at vi har støttet 'Shorta'. Når vi støtter en film, tager vi stilling til, om folk har en idé og vision med den film, de vil lave. Og det har folkene bag 'Shorta'.

- Jeg medgiver, at der mangler film i Danmark, der er tegner forskellige billeder og virkelighedsopfattelser. Men vi gør allerede meget for at støtte op om det, eksempelvis gennem vores mangfoldighedsindsats.

Se traileren til 'Shorta' her: