Svensk film med dansk hovedrolle kan vinde en Oscar

'The Square', der har danske Claes Bang i hovedrollen, er nomineret til en Oscar. Og han bliver ikke den eneste dansker til prisshowet.

Danske Claes Bang har hovedrollen i 'The Square' - og rollen har bragt ham rundt i verden. Her ses han under Cannes Filmfestival sidste år sammen med sine medskuespillere Elisabeth Moss og Dominic West. (Foto: © LOIC VENANCE, Scanpix)

Det blev ikke til en Golden Globe-statuette til svenske 'The Square' tidligere denne måned.

Til gengæld bejler filmen nu til den fornemme Oscar-statuette, der uddeles 4. marts.

Det står klart, efter at Oscar-akademiet har offentliggjort årets mange nominerede.

Svenske 'The Square', der har danske Claes Bang i hovedrollen, kan vinde prisen for bedste udenlandske film.

Og filmen, der også har danske Christopher Læssø i en birolle, er ikke den eneste, vi kan heppe på herhjemme.

Dansk dokumentarfilm kan også vinde

Også den danskproducerede dokumentarfilm 'De sidste mænd i Aleppo' er nomineret i kategorien bedste dokumentarfilm. Den er instrueret af syriske Feras Fayyad, der er bosat i Danmark, og danske Steen Johannessen.

Filmen følger tre læger fra den syriske hjælpeorganisation De Hvide Hjelme og deres arbejde med at redde Aleppos civile i krigszonen.

  • I ’De sidste mænd i Aleppo’ kommer seerne helt tæt på livet i den syriske krigszone. (Foto: © Larm Film ApS, Type 2)
  • Sally Hawkins og Octavia Spencer i en scene fra 'The Shape of Water', som danske Dan Laustsen er fotograf på. (© 20th Century Fox)
1 / 2

Men dansker-klaphatten skal ikke lægges væk endnu, for filmen 'The Shape of Water' er nomineret for bedste fotografering. Det betyder, at filmens danske fotograf, Dan Laustsen, er nomineret til en Oscar i kategorien.

Dan Laustsen kommer til at konkurrere mod fotograferne bag filmene 'Blade Runner 2049', 'Darkest Hour', 'Dunkirk' og 'Mudbound'.

Årets Oscar-uddeling finder sted i Dolby Theatre i Hollywood 4. marts. Herhjemmefra kan uddelingen blandt andet følges live her på dr.dk.