Synes du, de ligner? Susanne Bier og Hollywood-stjerner laver stor serie om præsidentfruerne

Den danske filminstruktør skal stå i spidsen for den kommende serie 'The First Lady'.

Susanne Bier skal blandt andre instruere Hollywood-stjernerne Viola Davis og Michelle Pfeiffer i den kommende serie 'The First Lady'. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Den danske filminstruktør Susanne Bier er godt på vej til at blive en af de mest succesfulde eksportvarer, som Danmark har sendt til Hollywood.

Bier fik for nylig stor succes med HBO-miniserien 'The Undoing', hvor hun instruerede stjernerne Nicole Kidman og Hugh Grant, og nu skal hun stå i spidsen for en ny serie, som også er fyldt med store stjerner.

Det drejer sig om den kommende Showtime-serie 'The First Lady', som Susanne Bier både skal instruere og være med til at producere.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

'The First Lady' er en antalogiserie, som handler om forskellige amerikanske førstedamer gennem historien.

Det er allerede offentliggjort, at den amerikanske skuespiller Viola Davis skal spille Michelle Obama, som var førstedame fra 2009-2017.

Hun var en særdeles populær førstedame, og det kom især til udtryk, da hun udgav sine erindringer i 2018, som blev én af de hurtigst sælgende non fiction-bøger nogensinde.

'Bier er en visionær instruktør'

Desuden skal Michelle Pfeiffer spille rollen som Betty Ford, der var førstedame i 1974-1977, hvor Gerald Ford var præsident i USA.

Betty Ford var særdeles politisk aktiv, og hun var kendt som en, der ikke var bange for at udtrykke sin mening om tiden mest kontroversielle emner.

Hun var også kendt for at skabe opmærksomhed omkring afhængighed. Betty Ford kæmpede selv med alkoholmisbrug, hvilket hun ikke lagde skjul på.

- Michelle Pfeiffer og Susanne Bier har tilsluttet sig den dygtige og uforlignelige Viola Davis for at frembringe bemærkelsesværdige historier om disse kvinder, som fortjener at komme frem i lyset, siger Amy Israel, der er vicedirektør hos Showtime, der står bag den kommende serie, til Variety.

Skuespilleren Viola Davis (venstre) skal portrættere USA's tidligere førstedame Michelle Obama, der residerede i Det Hvide Hus i årene 2009-2017. (Foto: Rachel Murray/Kevin Winter © Getty Images)

Hun fortæller også, at man har valgt Susanne Bier, fordi hun er en visionær instruktør.

- Michelle (Pfeiffer) bringer autencitet, sårbarhed og kompleksitet frem i alle sine roller, og Susanne (Bier) er en visionær instruktør, som bringer en voldsom ærlighed og en visuel styrke til fortællingen. Vi er meget begejstrede over disse formidable artister foran og bag kameraet, uddyber Amy Israel.

Hvornår første sæson af 'The First Lady' får premiere vides endnu ikke.

Sikkert er det dog, at den første sæson af serien vil omhandle Eleanor Roosevelt, der var førstedame i 1933-1945. Men der er dog endnu ikke sat navn på, hvem der skal spille Franklin Roosevelts kone.

Elenor Roosevelt var kendt som en præsidentfrue, der flere gange fungerede som sin mands forlængede arm, hvor hun blandt andet drog på turnéer på hans vegne. Hun markerede sig også som selvstændig politiker – specielt når det handlede om kvindesagen og sortes borgerrettigheder, skriver Den Store Danske.

Påklædningsdukker eller magtfulde?

Ifølge Inger H. Dalsgaard, der forsker i de amerikanske førstedamer på Aarhus Universitet, vil der være masser af godt materiale at tage fat på i den kommende 'The First Lady'-serie.

- Historierne rummer både masser af sladder om affærer, kjoler og det at være tæt på verdens mest magtfulde mand, men der er også skrevet forskningslitteratur om, hvor meget de her kvinder har påvirket og hjulpet i de politiske beslutninger, siger hun.

Hvis man kigger på sladderdelen, så sammenligner forskeren lidt præsidentfruen med de kongelige baller i Europa. Der er det kjolerne, privatlivet og hemmelighederne om deres familie og ægtefæller, der tager opmærksomheden.

Betty Ford (venstre) var førstedame i årene 1974-1977. I den kommende serie skal hun portrætteres af skuespilleren Michelle Pfeiffer. (Foto: Hulton Archive/ Kevin Winter © (c) Getty images)

Men faktisk har mange af præsidentfruerne forhøjet sig til meget mere end blot stilikoner, forklarer lektoren.

- Da Wilson var præsident, fik han en hjerneblødning, og der forsøgte hans kone, Edith Wilson, og resten af staben at dække over det. Så det menes, at hun var med til at regere landet. Det fik hun og Det Hvide Hus senere tæsk for, og det var en af årsagerne til, at de indførte den 25. tilføjelse, som kan bruges, hvis præsidenten ikke udføre sit hverv, fortæller Inger H. Dalsgaard og peger på, at Hillary Clinton og Trumps familie også har fået kritik for at være for tætte på magten.

Det vides dog ikke, om serien også vil gå så lang tid tilbage, men sikkert er det, at Eleanor Roosevelt, som var førstedame under den store depression i 30’erne, vil være med. Og det er netop hende, som Inger H. Dalsgaard ser mest frem til at følge.

- Hun er beundringsværdig, og hun udfyldte en rolle, som Franklin D. Roosevelt ikke kunne. Han sad i kørestol, og mens landet var i dyb økonomisk krise, var det hende, der var ude at besøge arbejderne, der var ramt af krisen. Hun tog rollen på sig som nationens trøster og viste omsorg. Og senere fik hun en karriere i FN, hvor hun var med til at skabe FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder, siger hun.

Eleanor Roosevelt var førstedame i årene 1933-1945, og havde en stor politisk rolle gennem alle årene som Franklin D. Roosevelts forlængede arm. Her ses hun på et billede fra 1941. (Foto: Edward Steichen © (c) Getty images)

Selvom førstedamerne kan have stor betydning for amerikansk politik, så følger der ingen penge med.

- Forventningerne er tårnhøje, men der er ingen løn til en førstedame. Så på den måde er det et utaknemmeligt job, siger Inger H. Dalsgaard.

Dr.dk har forsøgt at få en kommentar fra Susanne Bier, men det har ikke været muligt.

FacebookTwitter