Synes du, hun ligner? 'The Crown' afslører første billede af den nye dronning

Selvom sæson fem først kommer på skærmen i 2022, er der allerede grund til at glæde sig, mener filmekspert.

Imelda Staunton skal spille dronning Elizabeth i 'The Crown's to sidste sæsoner. Her ses hun i 2019. Seriens fjerde sæson er i øvrigt nomineret til hele 24 priser ved Emmy-uddelingen, der finder sted den 19. september. (Foto: Domenico Stinellis © Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.)

Den historiske dramaserie 'The Crown' har imponeret både seere og anmeldere med sin dramatiske og medrivende fortælling om det britiske kongehus i foreløbig fire sæsoner.

Og den vedvarende hype omkring serien, der startede tilbage i 2016, kan meget vel fortsætte med uformindsket styrke, når seriens femte sæson efter planen rammer Netflix i 2022.

Det mener Mikkel Abel, der er filmekspert og streamingredaktør på Moovy.dk. Han har netop set det første billede, Neflix har frigivet af seriens nye dronning, skuespiller Imelda Staunton.

- Imelda Staunton er meget posh og formelt engelsk. Det er typisk den slags roller, hun spiller, så hun er let at købe ind på som dronning Elizabeth også. Og så er Imelda Staunton klart den af de tre "dronninger", der ligner den rigtige dronning mest. Det er meget godt ramt.

Sådan ser dronning Elizabeth ud i 'The Crown's femte sæson, hvor hun bliver portrætteret af Imelda Staunton. (Foto: Alex Bailey © Netflix)

Imelda Staunton overtager tøjlerne som dronning Elizabeth II i 'The Crown' efter Claire Foy og Olivia Colman, der har spillet den britiske monark i henholdsvis sæson et og to, samt sæson tre og fire.

'Jeg tror sagtens, hun kan løfte arven'

Begge de kvinder, der hidtil har portrætteret dronning Elizabeth i serien, har vundet Golden Globe-priser for deres præstationer, så det er noget af en arv, Imelda Staunton skal løfte i sæson fem og seks.

Meget tyder dog på, at hun nok skal klare den opgave med bravour, mener Mikkel Abel.

- Jeg tror sagtens, hun kan løfte arven. Hun er en kæmpe skuespiller, selvom hun ikke lige er én, der ringer en klokke hos de fleste. Det skal nok komme til at sidde lige i skabet; det er jeg ikke i tvivl om.

Imelda Staunton blev blandt andet Oscar-nomineret for sin præstation i abort-dramaet 'Vera Drake' fra 2004, men er nok bedst kendt for sit underholdende portræt af den sadistiske Dolores Umbridge (som danske læsere vil kende som Dolora Nidkjær) i Harry Potter-filmene.

Til venstre Imelda Staunton i rollen som Dolores Umbridge. Til højre dronning Elizabeth. (Foto: Mary Evans Picture Library © Scanpix / Foto: LINCOLN BAKER © Scanpix)

- Det er dén rolle, mange forbinder hende med. Derfor kunne man godt tro, hun så bliver en rappenskralde af en dronning i 'The Crown', men jeg tror nærmere, hendes version af dronningen kommer til at minde om Olivia Colmans. Det ville være interessant, hvis hun spiller kontrolleret og tilbageholdt.

Imelda Staunton er tidligere blevet kaldt en "begavet" skuespiller af serieekspert Frederik Dirks Gottlieb her på dr.dk.

Én af verdens dyreste serier

Nu ved vi altså, hvordan Imelda Staunton kommer til at se ud som dronning i Elizabeth i 'The Crown's to sidste sæsoner, der ifølge Deadline vil dække henholdsvis 90'erne og de tidlige 00'ere.

Imelda Staunton får selskab af blandt andet skuespillerne Jonathan Pryce, Elizabeth Debicki og Johnny Lee Miller, når 'The Crown' igen løber over skærmen.

Pryce skal spille rollen som dronningens gemal prins Philip. Debicki skal portrættere prinsesse Diana op til sin død i 1997. Og endelig skal Miller forevige den britiske premierminister fra 1990 til 1997, John Major.

Det vides endnu ikke, hvilke kongelige begivenheder, The Crowns to sidste sæsoner vil afdække, men 1990'erne byder i hvert fald på rigeligt med historier at dykke ned i:

Blandt andet dronningens såkaldte "annus horribilis" (eller "rædselsfulde år") i 1992, hvor tre af hendes børn var i gang med deres respektive skilsmisser. Prins Andrew og Sarah Ferguson blev separeret i marts, prinsesse Anne blev skilt fra Mark Phillips i april, og prins Charles og prinsesse Dianas separation blev annonceret i december. Herudover blev Windsor Castle ramt af en voldsom brand i 1992.

I 1996 blev prins Charles og prinsesse Diana langt om længe skilt, og i 1997 døde prinsesse Diana på tragisk vis i en trafikulykke i Paris efter at være blevet jagtet af paparazzier.

Herudover kunne dronning Elizabeth fejre sit guldbryllup i 1997, mens hendes mor – kaldt dronningemoren – døde i 2002. Samme år kunne dronningen fejre sit 50-års jubilæum som monark i Storbritannien.

'The Crown' er efter sigende er én af verdens dyreste serier og koster i omegnen af en halv milliard kroner at producere per sæson. Prisen på sæson fem – som man ifølge Harper's Bazaar begyndte at indspille i juli – kendes ikke.

Er kun blevet flottere, større og mere episk

Det ændrer dog ikke på, at Mikkel Abels forventninger til seriens kommende sæsoner er tårnhøje. Også selvom vi stadig har over et års ventetid tilbage, før sæson fem efter alt at dømme kommer på Netflix.

- 'The Crown' er kun blevet flottere, større og mere episk for hver sæson. Så jeg forventer kun, at det bliver endnu bedre i sæson fem og seks. Det bliver spændende, hvor de trækker stregen i sandet, og hvordan de runder serien af.

Det er tidligere blevet meldt ud, at 'The Crown's femte sæson ville blive seriens sidste, men i juli 2020 meddelte Netflix selv, at serien altså også får en sjette og sidste sæson.

Serien er skabt af den engelske manuskriptforfatter Peter Morgan, som i årevis har gjort karriere ud af at dramatisere virkelige politiske og royale begivenheder.

Siden han kickstartede filmkarrieren med kongekomedien 'King Ralph' i 1991, har han – blandt meget andet – lavet filmen, 'The Queen', der handlede om prinsesse Dianas død.

Facebook
Twitter