'Tag den lige 180 procent ned!': Dansk komiker sat på plads af Vinterberg i ny filmrolle

Skuespiller og komiker Magnus Millang debuterer med sin første internationale rolle i Thomas Vinterbergs 'Kursk'.

De fleste kender nok især Magnus Millang (th.) fra satireserien 'Danish Dynamite'. Rollen som den russiske soldat Oleg Lebedev i Thomas Vinterbergs actiondrama 'Kursk' virker derfor som en meget stor kontrast. Men det synes Millang egentlig ikke selv. (Foto: Uffe Weng/Finn Frandsen © Ritzau Scanpix)

- Thomas Vinterberg ringede en sen martsdag og spurgte, om jeg ville med ham til Belgien og lave film.

Det ville han gerne.

Du kender måske Magnus Millang som den enarmede Vonsild i 'DanDream' eller den nørdede Steffen i 'Kollektivet'.

Du kender ham helt sikkert som den provokerende, champagnebællende ejendomsmægler Jeppe K eller det transkønnede postbud Torben/Tone Svendsen i satireserien 'Danish Dynamite'.

Nu får komiker, skuespiller og instruktør Magnus Millang så sin internationale debut som døende russisk ubådssoldat i Thomas Vinterbergs storfilm 'Kursk', der netop har haft premiere herhjemme.

'Kursk' er Thomas Vinterbergs fjerde engelsksprogede film. (Foto: Mika Cotellon © 2017 Via Est – Belga Productions)

En film om den russiske ubåd af samme navn, der under en øvelse tilbage i 2000 på tragisk vis endte med at sende 118 russiske sømænd i døden mere end 100 meter under Barentshavets overflade, da en torpedo utilsigtet eksploderede inde i ubåden.

Mirakuløst fik 23 besætningsmedlemmer reddet sig hen til et mindre beskadiget rum bagerst i ubåden, hvor de ikke havde andet valg end at vente og håbe på, at de ville blive reddet.

Hvor længe de ventede, før ilten slap op, og det kolde vand oversvømmede rummet, er man ikke helt sikker på i dag. Men spekulationer går på alt fra fire timer til flere dage.

Balancen mellem det tragiske og det komiske

Magnus Millang spiller én af de sømænd, der overlevede eksplosionen i første omgang, og som tilbragte sine sidste timer i ubådens agterstævn.

Ikke umiddelbart en rolle eller film, der indbyder til den store komik.

Men det var alligevel netop hans talent for at balancere det komiske med det tragiske, der landede ham rollen i den internationale film.

- Jeg tror godt, jeg tør sige, at Thomas Vinterberg havde svært ved at lande castingen på rollen. For det er en rolle, der, på trods af den dystre og mørke situation besætningen er i, prøver at holde humøret højt ved at smide en joke.

Her ses Magnus Millang til højre for Matthias Schoenaerts. Scenen er fra deres fælles vens bryllup, dagen inden deres skæbnesvangre tur med ubåden Kursk. (Foto: Mika Cotellon © 2017 Via Est – Belga Productions)

- Det med at balancere smerten og vittigheden samtidig var en udfordring for ham. Så han bad mig filme en scene, hvor min rolle skulle fortælle en joke til de andre sømænd i ubåden og sende det til ham.

I bund og grund er det også det, der gjorde karaktererne i 'Danish Dynamite' til en succes, hvis du spørger Magnus Millang.

- Det kan godt være, at det ikke umiddelbart ser sådan ud, men der er ret meget smerte i mange af karaktererne i 'Danish Dynamite'. Der er især meget smerte i vores postbud Torben, som senere får en kønsskifteoperation og bliver til Tone – også selvom vi gør grin med det.

Karakteren Tone (tidl. Torben) spilles af Magnus Millang selv. Bag ham ses her den anden halvdel af 'Danish Dynamite', Martin Høgsted. (© TV2)

- På den måde virker det ikke så langt fra nogle af de andre ting, jeg har lavet, når min karakter i 'Kursk' sætter sig for at fortælle en – ikke særlig god – joke for resten af besætningen for at lette stemningen.

Ejendomsmægleren fra 'Danish Dynamite' med det ikoniske (og irriterende) grin, Jeppe Kaufmann, blev også spillet af Magnus Millang. (© TV2)

- Millang, tag den lige 180 procent ned...

Det kan godt være, at Magnus Millang havde nogle fordele, når det kom til sin karakters balancegang mellem komik og tragedie. Men der var også masser af nye udfordringer for den danske skuespiller.

Ud over at det hele foregik på et stort, internationalt filmset med store stjerner både foran og bagved kameraet, så var det også en helt ny genre, action-drama, og første gang, han skulle spille en rolle på engelsk.

- Den allerførste dag var Thomas Vinterberg og jeg de eneste danskere på settet. Thomas havde sådan en mikrofon, der gik ud til alle højtalere på settet. I den sagde han, på dansk, 'Millang, tag den lige 180 procent ned', griner den 37-årige skuespiller.

- Der kunne jeg godt mærke, at jeg skulle vænne mig til, at det var en noget anderledes produktion, end jeg før har været vant til.

Tre dage i militær træningslejr

En produktion, der ikke bare var international og med et budget derefter, men som også igennem hele processen havde allieret sig med eksperter og konsulenter, der skulle sikre, at den historiske begivenhed portrætteres så korrekt og respektfuldt som muligt.

Det betød blandt andet en tur på skolebænken for skuespillerne, hvor de blev undervist i, hvad man formoder skete med ubåden, hvordan de pårørende reagerede, den politiske side af sagen – og ikke mindst det militærtekniske aspekt.

- Vi, der skulle spille sammen i længst tid, var alle i militærtræningslejr sammen i Antwerpen i tre dage. Det var sindssygt hårdt. Sådan 'kast-op'-hårdt.

- Og så blev vi også trænet i, hvordan man hilser på hinanden inden for russisk søfart og alt det der. Det var sygt spændende.

Den Oscar-vindende skuespiller Colin Firth spiller den britiske flotilleadmiral David Russell, der forsøger at tilbyde sin hjælp til de nødstedte russiske sømænd. Den rigtige David Russell var i øvrigt blandt de konsulenter, der hjalp undervejs i indspilningen af filmen. (Foto: Mika Cotellon © 2017 Via Est – Belga Productions)

Drengerøvsstemning på settet

Magnus Millang er skuespiller, komiker, instruktør – og far.

Når man indspiller en film, der beskriver, hvordan man kan være nødsaget til at tage afsked med sine pårørende og ikke mindst sine børn, så betyder det noget andet for Magnus Millang i dag, end det ville have gjort, før han fik børn.

- Det vækkede helt klart nogle tanker i én, når man selv var væk fra sin egen familie for at filme.

- Det påvirker mig meget at se Matthias Schoenaerts' rolle sige farvel til sin fireårige søn. Det rammer mig hårdt. Det synes jeg ikke er sjovt. 'Heldigvis' havde min egen karakter kun en tyk søster, han skulle sige farvel til. Det var lidt nemmere.

At være væk fra sin familie under indspilningerne betød dog også, at han havde tid til at være en del af det sammenhold, der opstod bag scenen.

- Der kom en rigtig drengerøvsstemning mellem os, og det var skide sjovt at opdage, at bag den gamle mand, er man stadig bare 22 år.

- Skuespilmæssigt har jeg lært sindssygt meget. Der er ikke noget, der kan tvinge én til at gøre sig umage, som når det virkelig gælder. Og det gør det altså på sådan et filmset. Derudover har det været fedt at være så meget sammen med Matthias Schoenaerts. At være på nær hold med én, der er så dygtig – det er vildt at opleve. For jeg synes virkelig, at han er meget, meget, meget dygtig.

Den prisvindende, belgiske skuespiller Matthias Schoenaerts spiller hovedrollen som den russiske soldat Mikhail Averin. Han har tidligere arbejdet sammen med Thomas Vinterberg i filmen 'Far from the Madding Crowd' fra 2015. (Foto: Mika Cotellon © 2017 Via Est – Belga Productions)

So long, Denmark?

Nu hvor Magnus Millang har oplevet, hvordan livet på en stor, international produktion er, drømmer han så om at sige farvel til Danmark?

- Nej, det gør jeg bestemt ikke, siger han med overbevisende bestemthed.

- Jeg har ikke rigtigt den udlængsel. Jeg synes desuden, at projektet dikterer mere end destinationen. Hvis det er det rigtige projekt med de rigtige rammer, så vil jeg da elske at komme til udlandet. Men det skal føles rigtigt.

Facebook
Twitter