'Tankeløst voldelig' film skabte vild debat for 30 år siden: Derfor er Thelma & Louise stadig ikonisk

Filmen 'Thelma & Louise' står tilbage som noget enestående på en trist baggrund, mener filmekspert.

Geena Davis (til venstre) og Susan Sarandon i deres ikoniske roller som Thelma og Louise i filmen af samme navn fra 1991. (© MGM)

Forestil dig et brag af en actionfilm fyldt med biljagter, pistolskud, et hedt engangsknald og to badass helte, der tager sagen i deres egne hænder.

Det lyder måske som noget, du har set før.

Forestil dig så, at de to helte spilles af kvinder.

Jep, selvom det måske ikke lyder særlig vildt i 2021, sendte det nærmest chokbølger gennem Hollywood, da 'Thelma & Louise' ramte biograflærreder verden over for præcis 30 år siden.

Her blev to traditionelle "manderoller" nemlig fyldt ud af to altoverskyggende kvindelige hovedroller. Susan Saradon som servitricen Louise Sawyer og Geena Davis som den hjemmegående husmor Thelma Dickinson.

Filmen var et decideret nybrud, da den kom frem, mener filmanmelder Nanna Frank Rasmussen, der blandt andet specialiserer sig i kønsroller og feminisme i film.

- Det er én af mine yndlingsfilm. Da den udkom, blev den af nogle kritiseret for at være mandehadende og for at forherlige vold, mens der var mange andre, der godt kunne lide den og se dens store kvaliteter. Den vakte meget furore, siger hun og uddyber:

- For 30 år siden var det ret usædvandligt at have to kvindelige hovedroller i en film, hvor mændene udelukkende spiller biroller. Brad Pitt er for eksempel med i den som ren eye candy. Efterfølgende troede man, at nu var der hul igennem til flere kvindedrevne historier, men det var der bare ikke.

På den måde står 'Thelma & Louise' tilbage som noget enestående på en trist baggrund, mener Nanna Frank Rasmussen.

- Men det er ikke bare en god film set ud fra et kønsperspektiv. Det er bare en skidegod film – punktum.

30 år efter premieren er der således stadig (mindst) fem grunde til, at filmen er "én af de mest bemærkelsesværdige nogensinde".

Så hop ombord i Thelma og Louises lyseblå Thunderbird-bil og læs videre – medmindre du ikke har set filmen og vil undgå spoilers.

1

Meryl Streep og Cher kunne have spillet hovedrollerne

To veninder på tur. Det kunne meget vel have været Meryl Streep og Cher, der i stedet havde siddet i den blå Thunderbird-bil. (Foto: AF Archive © Mary Evans Picture Library 2020. Credit: Mary Evans/AF Archive/Mgm)

'Thelma & Louise' handler kort sagt om to arbejderklasseveninder, der egentlig bare skal på en hyggelig weekendtur. Men da de stopper på en bar undervejs på deres tur, går det gruelig galt.

Thelma (Geena Davis) bliver udsat for et overgreb, mens Louise (Susan Sarandon) kommer hende til undsætning og ender med at skyde overgrebsmanden i brystet.

Bang. Han er død.

Så er vi ligesom i gang. Herfra følger en hæsblæsende, actionspækket historie om selvforsvar, selvstændiggørelse og frihed.

Og mens mange 'Thelma & Louise'-fans nok har svært ved at forestille sig andre end Susan Sarandon og Geena Davis i filmens altoverskyggende hovedroller, kunne det lige så vel have været en hel perlerække af andre Hollywood-kendisser, der havde endt med at score én af de to roller.

Blandt andet Jodie Foster, Michelle Pfeiffer, Goldie Hawn, Meryl Streep og Cher var på tale til at spille med i filmen. Og mon ikke de i dag ærgrer sig over, at de ikke tog plads i den ikoniske Thunderbird-bil, som veninderne fræser rundt i, mens de er på flugt fra politiet.

Susan Sarandon og Geena Davis blev nemlig begge Oscar-nomineret for filmen, men måtte dog se sig slået af Jodie Foster, der det år vandt for sin rolle som Clarice Starling i 'Silence of the Lambs' ('Ondskabens øjne').

2

Manuskriptforfatter fik idé, mens hun lavede reklamer

Susan Sarandon (til venstre) og Geena Davis er i dag nærmest en slags feministiske bannerførere i Hollywood. Davis gennem The Geena Davis Institute on Gender in Media, mens Sarandon gennem det meste af sin karriere har været kendt for sine progressive holdninger. (Foto: AF Archive © Mary Evans Picture Library 2020. Credit: Mary Evans/AF Archive/Mgm)

Idéen til 'Thelma & Louise' opstod, mens manuskriptforfatter og producent Callie Khouri arbejdede i reklamebranchen i Los Angeles.

"Idé til manuskript: To kvinder begår en række forbrydelser. De forlader deres by, deres job og familier. De slår en fyr ihjel, røver en butik og samler en ung fyr op."

Nogenlunde sådan var ordlyden på en note, som Callie Khouri skrev til sig selv i 1987, skriver The Independent.

Fire år senere var den spæde idé blevet til en Hollywood-film med Susan Sarandon og Geena Davis i hovedrollerne.

Callie Khouri inkasserede en Oscar for 'Bedste manuskript' for sit arbejde med filmen.

Fyren, der bliver samlet op, var i øvrigt en purung Brad Pitt, som Geena Davis har nogle – lad os bare nøjes med at sige – pænt intime scener med i filmen.

3

'Tankeløst voldelig' og fyldt med 'giftig feminisme'

Thelma og Louise tager i den grad sagen i egen hånd i filmen, der på filmsitet Rotten Tomatoes bliver rost for at være sjov, hjerteskærende og actionfyldt på samme tid. (© MGM)

Mange spåede, at 'Thelma & Louise' ville blive startskuddet til en ny æra med lighed mellem kønnene i Hollywood, da filmen både havde en kvindelig manuskriptforfatter og to kvindelige hovedroller.

Sådan kom det imidlertid ikke til at gå.

For selvom filmen er en stor fuckfinger til machokulturen, blev den i samtiden også beskyldt for både at repræsentere "giftig feminisme" og have et "facistisk tema", skriver The Independent.

Den blev også kritiseret for at være "tankeløst voldelig", selvom der faktisk kun bliver begået ét mord i filmen, hvilket står i skarp kontrast til mange actionfilm med mænd i hovedrollerne (tænk bare på en vilkårlig film med Arnold Schwarzenegger eller Sylvester Stallone i førersædet).

I forbindelse med kritikken af 'Thelma & Louise' havde Geena Davis dette at sige til dem, der ikke brød sig om filmen:

- Hvis du føler dig truet af den her film, så identificerer du dig med den forkerte person.

I 2004 skabte hun i øvrigt The Geena Davis Institute on Gender in Media; en organisation med det formål at forbedre kvindelig repræsentation inden for film og tv.

4

Aktuel som aldrig før på grund af MeToo

Geena Davis i rollen som Thelma. Hun vandt i 1989 en Oscar for 'The Accidental Tourist', mens Susan Sarandon gjorde det samme i 1995 for 'Dead Man Walking'. (© MGM)

Det ligger lige til højrebenet at se på 'Thelma & Louise' ud fra et MeToo-perspektiv, og det er ikke uden grund.

For mens film og serier som 'Promising Young Woman' og 'I May Destroy You' på det seneste har beskæftiget sig med efterveerne efter seksuelle overgreb, gjorde 'Thelma & Louise' det samme allerede i 1991.

- Slip hende, dit fucking røvhul, eller jeg splatter dit grimme fjæs ud over den her pæne bil, lyder det fra Louise, da hun får stoppet Thelmas overgrebsmand, inden han når at fuldbyrde sin voldtægt, mens hun truer ham med en pistol.

Hun skyder ham ikke. Altså, ikke før de to kvinder er på vej væk fra parkeringspladsen, hvor voldtægten skulle til at finde sted, og efter han råber: "Sut min pik!"

Da Louise – efter at have impulsaffyret et dødeligt skud – kaster et sidste blik på den døde mand, siger hun:

- You watch your mouth, buddy! (Du skal tale pænt, kammerat!).

5

Super 2021-agtig slutning

Susan Sarandon i en scene fra filmen, hvis slutning i The Guardian bliver kaldt for én af de få slutninger, der har fortjent det overbrugte adjektiv "ikonisk". (© MGM)

Det er ikke kun filmens belysning af voldtægtskulturen, der gør den mere aktuel end nogensinde. Også den ikoniske slutning er super 2021-agtig, selvom filmen altså har 30 år på bagen, mener The Independent.

I filmens sidste scene gør de to hovedkarakterer nemlig op med det USA, de ikke føler beskytter dem – hvilket groft sagt vil sige politiet.

Kvinderne er allerede blevet ekskluderet fra den amerikanske drøm om frihed og velstand, forklarer filmhistoriker Shelley Cobb til The Independent. Nu har selve symbolet på institutionel autoritet – politiet – så jagtet kvinderne på det, der skulle have været en hyggelig ferie.

Det er med andre ord umuligt at slippe væk. Lige indtil, de to kvinder alligevel finder en udvej.

Det passer nærmest som fod i hose med den kritik af det amerikanske politi, der har fyldt i alverdens medier – og ved store demonstrationer – det seneste års tid i kølvandet på drabet på George Floyd.

Og selvom folk nu har haft 30 år til at vænne sig til slutningen på 'Thelma & Louise', er den stadigvæk chokerende for mange mennesker. Det mener i hvert fald Becky Aikman, der har skrevet bogen 'Off the Cliff: How the Making of 'Thelma & Louise' Drove Hollywood to the Edge'. Til Decider siger hun:

- Det er en kraftfuld og rørende slutning. Også selvom du ved, at den kommer.

(© MGM)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk