Tankevækkende fremtidsserie er tilbage. Og den er fyldt med provokerende ideer

Charlie Brooker er tilbage med ny sæson af 'Black Mirror' - og nye seere kan sagtens være med.

(© Netflix)

Det perfekte datingsystem. En vanvittig dræberrobot-kakerlakhund. En uploadet bevidsthed. En skærm, der kan vise minder og en nano-chip, der kan spare børn for ubehagelige oplevelser.

Det er bare nogle af ingredienserne i den fjerde sæson af teknologi-dystopien 'Black Mirror', som har premiere i dag på Netflix.

Hvert afsnit er en 100 procent selvstændig historie, så vi har både givet én samlet anmeldelse på fem stjerner af sæsonen og anmeldt de enkelte afsnit selvstændigt.

Men du kan roligt se dem alle, selv et mindre godt 'Black Mirror'-afsnit er omtrent det mest tankevækkende og spændende, der findes i serieverdenen.

Arkangel (6 stjerner)

(© Netflix)

Avavav.

Denne her Jodie Foster-instruerede lille perle sætter fingeren, hvor det gør ondt på alle forældre, især dem, der nogle gange ikke kan dy sig for liiige at tjekke, hvor barnet er med 'Find mine venner' på telefonen.

En enlig mor vælger efter en ubehagelig oplevelse, at få indopereret en lille chip i sit barn, der lader hende se, hvad hun er på en lille tablet og giver hende mulighed for aktivere et filter, der kan dæmpe datterens ubehagelige sanseindtryk.

Historien fungerer perfekt, både som metafor for følelsen af at være konstant overvåget som barn og som en gyser om, hvor galt det kunne gå, hvis man som forælder fik sit ønske opfyldt om at kunne skærme sit barn for alt ondt i verden.

Hang the DJ (5 stjerner)

(© Netflix)

Når 'Black Mirror' er allermest imponerende, får serien os både til at købe en skør teknologi og giver os personer, vi både tror på og hepper på.

I 'Hang the DJ' følger vi to super likeable singler, der dater sig igennem fremtidens tinder, hvor man lægger hele sit datingliv i en superalgoritmes hænder, der bare hedder Systemet.

Til sidst er det en lille smule uklart, hvordan kernen af systemet fungerer, og hvor menneskelige vores hovedpersoner egentlig er, hvilket trækker den sidste stjerne fra, men vanvittigt underholdende take på vores datingkultur og et af de få 'Black Mirror'-afsnit, der har en betydelig procentdel af håb for menneskeheden i tonen.

Crocodile (3 stjerner)

(© Netflix)

Denne her får kun tre stjerner på grund af en opbygningsteknisk irritation, for teknologien er faktisk virkelig fedt og fascinerende realiseret.

Men vi følger to historier: Én om en kvinde, der bliver morder ved et uheld, og én om en forsikringsagent, der opklarer en anden sag ved hjælp af et apparat, der lader hende indsamle minder fra dem, hun udspørger om sagen.

Man ved selvfølgelig fra starten, at det går galt, det øjeblik den kriminelle møder teknologien, men 'Black Mirror' handler om, hvordan vores hovedpersoner og teknologien påvirker hinanden, og her mødes de bare ved et tilfælde, og udfaldet er lidt påtaget fatalt, for hun er allerede helt på skideren, da hun møder maskinen.

USS Callister (6 stjerner)

(© Netflix)

Vi kender ham allesammen. Den superflinke kollega med dårlig selvtillid, som på daglig basis bliver overset og taget for givet.

Men i 'USS Callister' er denne selvsamme tøffelhelt et teknologisk geni med evnen til at transportere digitale kopier af sine utaknemmelige kollegaer ind i en 'Star Trek'-lignende computerspilverden, hvori han er den ultimative leder.

Enhver, der ikke anerkender ham som kaptajn på det fiktive rumskib USS Callister, bliver med ét omdannet til et hæsligt insektlignende monster.

Dette sublime afsnit er ikke bare perfekt eksekveret hvad angår humor og spænding. Det nailer den mavesure mandetype, der bruger al sin tid bag tastaturet i en virtuel verden, hvor høje tanker om sig selv er lettere at udleve.

Metalhead (3 stjerner)

(© Netflix)

'Black Mirror' kan i sin helhed godt være hård omgang science fiction-pessimisme, der efterlader seeren udmattet og decideret bange for egen smartphone. Derfor er det rart, når Charlie Brooker en gang i mellem glemmer de højtravende tanker og for en kort stund giver os en simpel historie.

'Metalhead' er med sine kun 40 minutters spilletid og sort/hvide æstetik det mest nedskalerede 'Black Mirror'-afsnit nogensinde. Selvom der er konstant spænding i form af én lang menneskejagt udført af en hundelignende dræberrobot, så løfter afsnittet sig aldrig til de intellektuelle højder, vi er blevet vant til.

Black Museum (5 stjerner)

(© Netflix)

Dette er er sæsonens mest ambitiøse afsnit med hele tre sammenflettede historier bundet sammen i én fortælling. På det morbide Black Museum kan man se bandlyst fremtidsteknologi, der hver især har en forfærdelig baggrundshistorie.

Blandt andet får vi historien om et apparat, der kan få læger til at mærke patienternes smerte i håbet om at stille en mere præcise diagnoser. Desværre bliver smerte en form for nydelse hos lægen, og det kommer der, som det så ofte er tilfældet hos Charlie Brooker, en pervers og ganske håbløs fortælling ud af.

Afsnittet er med sine mange afstikkere en smule rodet, men fungerer perfekt som afslutning på endnu en fantastisk sæson 'Black Mirror' fyldt til bristepunktet med provokerende og relevante ideer og problemstillinger.

Facebook
Twitter