'Tarok'-publikum: Det var ligesom dengang i derby-dagene

Selvom avisernes anmeldere er knap så gode mod 'Tarok', er der begejstring at spore blandt de første publikummer.

- Vi har været med på den tid, hvor Tarok løb, så filmen siger os rigtig meget, siger Anni Kristensen, der var til dagens første visning af 'Tarok' i Palads i København. (Foto: PR-foto)

I Grand Teatret i det indre København hænger plakaterne klar til at trække publikum ind og se de aktuelle spillefilm. Dem der reklamerer for film som 'Den store skønhed' og 'Mit liv med Liberace' er plastret til med dagbladenes 4-, 5- og 6-stjernede anmeldelser, for at overbevise masserne om, at lige netop de her film er værd at bruge et par timer og i underkanten af 100 kroner på.

Men ved siden af biografens store sal 3 har tre Tarok-plakater fået lov at hænge i fred, hvis man altså kan kalde det dét. For filmkritikerne har ikke haft mange pæne ord at sige om Anne-Grethe Bjarup Riis' trav-drama, der i dag er åbnet over hele landet.

Til gengæld er der pænere ord at hente hos gæsterne til filmens første visning.

Jane Sundstrup, der er studerende, har været med sig selv i biffen, og selvom hun synes, at filmen var en anelse lang, rummer den en hel del mere end bare en hestefortælling.

- Nu var jeg selv meget vild med heste, dengang jeg var lille – og især Tarok. Jeg synes, filmen var meget levende. Den skildrede alle de vanskeligheder, familien havde meget godt, og så synes jeg faktisk, at var den meget realistisk omkring hesteverdenen.

Nutidens Morten Korch

Pensionisterne Vagn og Ally Olsen kommer ud af salen lige efter.

- Den virkede lidt melodramatisk måske, siger Vagn Olsen.

- Nej, det synes jeg faktisk ikke, den gjorde, bryder Ally ind.

- Det var et utrolig godt tidsbillede, for jeg kan huske deres tøj og den måde, deres hjem var indrettet. Historien kender man jo også, siger hun.

Og det er rigtigt nok, kan Vagn se. For det var jo sådan, Danmark så ud i gamle dage.

- Det er nogen, der siger, at der er gået Morten Korch i den. Men Morten Korch er jo landet, og det er det miljø, der bliver vist i filmen. Det kan man ikke komme udenom, siger han. Ally er enig:

- Den er det nutidige Morten Korch, og det var egentlig også derfor, vi tog ind for at se den.

(Foto: PR-foto)

- Altså, dengang i Derby-dagene

Omkring fem gader fra Grand Teatret, ligger Palads Biografen. Her har Anni Kristensen set Tarok ride over lærredet med sin søn og en veninde til den tidlige eftermiddagsforestilling.

I dag er de hun pensioneret, men før i tiden ejede hun flere travheste, og hun har da også set den ægte Tarok ride flere gange.

- Dengang var der jo rigtig mange tilskuere – nøjagtig som man ser i filmen. Det er der jo ikke i dag. Men altså, dengang i Derby-dagene, og når der var Copenhagen Cup…

Og den følelse vendte tilbage, da hun sad der i mørket og så op Tarok.

- Det er også fordi, man husker tilbage på den tid. Det er også derfor, vi går ind og ser den. Vi har været med på den tid, hvor Tarok løb, så filmen siger os rigtig meget. Det kan godt være, at den ikke vil sige andre folk så meget.

Handler mere om familien end hesten

Annette Schmidt og datteren Nanna Faurschou er selv kommet en del på travbanen i Charlottenlund, og de er godt tilfredse, selvom der ikke var helt så meget hest i filmen, som de havde forventet.

- Men den viste også det fællesskab, familien havde sammen. Den fortæller måske ikke så meget om tidsbilledet, det var meget overfladisk, synes jeg. Men min mor fortalte mig noget om oliekrisen, der kom ind over, efter filmen. Men det er mere familien der er i fokus, siger Nanna Faurschou.

- Ja, det er mere familien, end det er hesten.