Thomas Vinterberg mistede sin datter i en tragisk ulykke: Nu hylder han hende i ny film

Thomas Vinterbergs 'Druk' er en film til hans datter Ida, der sidste år mistede livet i en trafikulykke.

Thomas Vinterberg har tidligere stået bag film som 'Festen', 'Jagten' og 'Kursk'. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Han er manden bag ikoniske og prisbelønnede danske film som 'Festen' og 'Jagten'.

Og så er han manden bag den nye film 'Druk', der netop er blevet udtaget til Filmfestivalen i Cannes og får dansk premiere til september.

Thomas Vinterberg er en kæmpe i det danske filmlandskab.

Men kæmpen var lige ved at give op på både 'Druk' og resten af sit imponerende professionelle virke, inden filmen, der blandt andet har Mads Mikkelsen i én af de bærende roller, trods alt kom i kassen.

Filmen er nemlig blevet til i tæt samspil med Thomas Vinterbergs datter, Ida Vinterberg, der sidste år mistede livet i en voldsom trafikulykke i Belgien.

- Jeg har tænkt meget over det her. Og det er med en vis rysten og bæven, at jeg sidder her, fortæller Thomas Vinterberg, der har valgt at fortælle sin historie, fordi Idas historie er uadskillelig fra filmen.

- Vi har lavet den til Ida og for Ida. Samtidig har jeg ikke lyst til at fortælle det for mange gange, jeg har ikke lyst til at rejse med den fortælling, det vil føles helt forkert.

Mads Mikkelsen spiller hovedrollen i 'Druk', der desuden har blandt andre Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe og Magnus Millang i de bærende roller. (Foto: Henrik Ohsten © Nordisk Film)

Foregår i hendes klasselokale, blandt hendes venner

'Druk' handler om en gruppe gamle venner, der eksperimenterer med at have en brandert på hele tiden. Ida Vinterberg havde i længere tid opfordret sin far til at lave filmen, som hun selv skulle have medvirket i. Den foregår desuden i hendes klasselokale, blandt hendes venner.

- Det er blevet ekstra vigtig for mig at lave noget, der har en vis betydning. Jeg kan ikke spilde min tid på ting, der ikke er vigtige, fortæller den danske stjerneinstruktør.

- Jeg følte, at hun forblev tilstede, ved at vi lavede den.

Ulykken skete sidste år, da Thomas Vinterbergs 19-årige datter var på vej hjem til Danmark sammen med sin mor efter et ophold i Paris.

- Da de kører hjem, sidder de og venter i en bilkø, fordi der er vejarbejde, og bliver så torpederet af en rumænsk arbejder i en stor folkevogn bagfra, som sidder og taler i mobiltelefon og ikke har set, at der er kø foran ham.

Ida Vinterberg dør på stedet.

Med ét bliver flere års filmarbejde ligegyldig, og optagelserne bliver indstillet på ubestemt tid. Sorgen fylder alt for Thomas Vinterberg, der dog langsomt vender tilbage til filmen.

Han gør det som en hyldest til sin datter.

- Jeg lovede mig selv at gøre mit bedste for at løfte den til ikke bare en legende bagatel, men til at være livsbekræftende, for det synes jeg, vi skyldte Ida, lyder det fra Vinterberg, der med raketfart blev katapulteret op på den internationale stjernehimmel af succesfulde filmskabere i sluthalvfemserne med dogme-klassikeren 'Festen'.

'Festen' blev dengang belønnet med juryens specialpris ved filmfestivalen i Cannes, og senere er filmen 'Jagten' blevet indstillet til en Oscar-statuette.

Thomas Vinterberg (nummer to fra højre) sammen med holdet bag filmen 'Kollektivet' ved filmfestivalen i Berlin, hvor Trine Dyrholm (nummer to fra venstre) var nomineret i kategorien 'Bedste kvindelige skuespiller' for rollen som Anna. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

'Man skal have orden i sine relationer'

Nu skal 'Druk' snart ud at leve blandt publikum.

Thomas Vinterberg fortæller, at han har lært noget af den ubeskrivelige tragedie, det er at miste et barn.

- Jeg har lært en vigtig ting. Jeg havde en stærk relation til Ida. Den var meget ren og tillidsfuld. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det havde været, hvis vi havde haft en uren relation, en konflikt eller noget uforløst, siger han og slutter:

- Det er måske i virkeligheden et råd. Man skal have orden i sine relationer, og de ting man ikke har ryddet op i, dem skal man se at få ryddet op i. Og det er ikke kun i tilfælde af, at nogle dør. Jeg tror, det er en fordel, uanset hvor man står i livet.

'Druk' får dansk premiere til september.

Facebook
Twitter