Thure Lindhardt vinder Lauritzen-pris

Skuespillerne Thure Lindhardt og Marianne Høgsbro hædres med hver en kvart million kroner.

Thure Lindhardt modtager her sin Lauritzen-pris. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Skuespilleren Thure Lindhardt går fra den ene succes til den anden, og nu bliver han sammen med Marianne Høgsbro belønnet med en af landets største skuespillerpriser, Lauritzen-prisen.

De to scenekunstnere modtager hver 250.000 kroner, oplyser Lauritzen Fonden i en pressemeddelelse.

De store pengebeløb blev ledsaget af rosende ord ved prisuddelingen, der fandt sted i Skuespilhuset i København.

Marianne Høgsbro vandt sammen med Thure Lindhardt årets Lauritzen-pris. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

- Stor udvikling

- Det er en Lindhardt, der har udviklet sig i en sjælden grad som skuespiller. Netop når en skuespiller er så talentfuld, som Thure Lindhardt allerede var i elevtiden, er det helt vidunderligt at opleve, at det alligevel bare var en forsmag på det, som nu viser, hvad det kunne udvikle sig til, siger Kasper Wilton, teaterchef og medlem af priskomiteen, i sin tale.

Thure Lindhardt blev hurtigt et etableret navn herhjemme, og internationalt er han blandt de få skuespillere fra Danmark, som der er efterspørgsel på. Den hidtidige kulmination kom med en central rolle i den amerikanske instruktør Ron Howards filmatisering af succesromanen "Engle og dæmoner".

I øjeblikket kan Lindhardt opleves i Holbergs teaterklassiker "Erasmus Montanus".

Marianne Høgsbro og Nils Malmros vandt også

Marianne Høgsbro blev rost for sin fremragende fortolkningsevne, da Jens Ditlev Lauritzen, formand for Lauritzen Fonden, overrakte hende prisen.

- Hvis der er noget Marianne Høgsbro kan, er det at spille på det antydede, hvorved dagens prismodtager giver publikum mulighed for at selv at indlæse sider i de roller, hun spiller. På den led er Marianne Høgsbro en skuespiller, der giver plads til publikumsfortolkning.

Årets hæderspris på 100.000 kroner går til filminstruktøren Nils Malmros eller "den store erindringskunstner i dansk film", som det lyder i motivationen fra priskomiteen.

Foruden de tre hovedpriser blev der uddelt fem andre priser.

Sidste år fik skuespillerne Birthe Neumann og Søren Malling de to hovedpriser.

/ritzau/