Tidens hotteste stjerner imponerer i hypet Netflix-drama - men hvad er meningen?

'Malcolm & Marie' handler om parret af samme navn, som efter en filmpremiere kommer ud i et langt skænderi.

John David Washington og Zendaya spiller Malcolm og Marie i filmen, der udelukkende centrerer sig om et indbyrdes skænderi mellem parret. (Foto: DOMINIC MILLER © 2021 Netflix)

Det er sgu smart fundet på af instruktøren Sam Levinson.

Han ved udmærket, at hans nye film, 'Malcolm & Marie', vil blive udsat for bunkevis af anmeldelser.

Nogen vil være positive, andre negative – og en stor del af dem vil have misforstået hans intentioner. Eller også vil anmeldelserne mest af alt handle om anmelderen selv. Det er jo en del af filmanmeldelsers natur. De handler om en film. Men de handler i lige så høj grad om den, der skriver.

Derfor sætter Levinson den ene hovedperson i 'Malcolm & Marie' til at skælde og smælde på de selvfede anmeldere, der har travlt med at vise verden, hvor fin og lærd en uddannelse de har fået.

Malcolm, der er filminstruktør og lige har haft gallapremiere på sin første spillefilm, langer især ud efter én anmelder, en kvinde ved navn Karen, der kalder hans film "et mesterværk", men i øvrigt har misforstået hans intentioner og læser alt muligt ind i filmen, fordi Malcolms hud tilfældigvis er mørk.

Sagt på en anden måde:

Filmanmeldere er nogle spader – uanset hvad de skriver og siger. Det er sikkert rigtigt nok.

Skændes, så det slår gnister

Og det er meget muligt, at den her anmelder, i dette øjeblik, er i fuld gang med at misforstå Sam Levinsons intentioner. Sådan må det være. Måske skulle Levinson så bare have haft nogle federe og mere tydelige intentioner.

Men her er min misforståelse. Og jeg står 130 procent inde for den:

'Malcolm & Marie' er et parforholdsdrama, der nedstammer i lige linje fra den svenske dramatiker August Strindberg og hans discipel, instruktøren Ingmar Bergman, især filmen 'Scener fra et ægteskab'. Det er også ufatteligt nærliggende at tænke på den amerikanske instruktør John Cassavettes' forrygende kammerspil fra 1950'erne og 60'erne og ikke mindst Richard Linklaters 'Before Midnight', hvor et ægtepar tager sig et forrygende halvanden time langt skænderi på en ferie i Grækenland.

Ups, der skulle jeg lige vise, hvor dannet og vidende jeg er.

I har ret, Sam og Malcolm.

Men jeg er jo nødt til at nævne, hvad der går forud for 'Malcolm & Marie', nemlig en dramatisk skabelon med kun to medvirkende, der til gengæld opruller deres forhold, mens de skændes så det slår gnister.

Og det er lige præcis det nære forhold til den skabelon, der gør 'Malcolm & Marie' til en – for mig – tør og gold oplevelse.

Zendaya Maree Stoermer Coleman, bedst kendt under sit fornavn, startede sin skuespilskarriere i Disney Channel-serien 'Shake It Up'. De seneste år har hun fået stor anerkendelse for sine præstationer - blandt andet vandt hun en Emmy som den yngste nogensinde for sin hovedrolle i serien 'Euphoria'. (Foto: DOMINIC MILLER © © 2021 Netflix)

Den er fantastisk flot filmet i sort og hvid, og Zendaya og John David Washington har en sprællevende kemi sammen – især Zendaya formår at bære et helt menneskes følelsespalet med sin ansigtsmimik.

Men det er, som om Sam Levinsons stemme kan høres hele filmen igennem, mens den hvisker det vidende publikum i øret: "Sådan en film, ligesom Bergman og Cassavettes og Linklater, vil jeg også lave. Og se hvilke replikker, jeg kan skrive!"

Selvbevidst leg med en form

Jeg misforstår sandsynligvis Levinson. Men mage til selvbevidst film skal man lede længe efter.

Hele filmen handler om dens egen form, om at være to mennesker i et hus og om at endevende et helt liv sammen i løbet af et skænderi på én time og tre kvarter.

John David Washington slog igennem i filmen 'BlacKkKlansman' og medvirkede i 2020 i Christopher Nolans stort anlagte film, 'Tenet'. (Foto: DOMINIC MILLER © 2021 Netflix)

Hvis skænderiet var sat ordentligt op, med grundig og solid viden om de komplekse årsager til deres skænderi, vil det formentlig have været en anden og større oplevelse. Men vi får kun løse, skitseagtige lunser at arbejde med, at Malcolm er en selvoptaget kunstertype, der har ubegribelig svært ved at læse Marie, som gerne vil anerkendes som menneske og kunster – og Malcolm har tilsyneladende mest valgt hende fordi hun er modelsmuk, og fordi hun havde brug for hjælp ovenpå narkomisbrug og en indlæggelse.

Levinson kan tydeligvis skrive storslåede replikker og tirader – og han VED det. Men det gør ikke 'Malcolm & Marie' til en medrivende og vedkommende film.

Det gør den til en meget selvbevidst leg med en form.

(© Netflix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk