Tidligere DR-dramachef: DR-serier var politiske projekter

DR's tidligere dramachef Ingolf Gabold siger i et interview med Politiken, at serierne '1864', 'Krøniken' og 'Borgen' var politiske projekter for ham, og at serierne afspejlede hans eget politiske ståsted.

Den nye store dramaserie ’1864’, som handler om det blodige slag ved Dybbøl, og de efterfølgende skærmydsler, der førte til, at Danmark tabte Slesvig og Holsten til Tyskland. (Foto: © Per Arnesen, Type 1)

DR-serierne '1864', Krøniken og Borgen' var ikke bare drama, der skulle underholde danskerne, hver søndag aften.

De var politiske projekter, der blandt andet skulle indtage en kritisk holdning til Dansk Folkeparti og partiets politik.

Det fortæller DR's tidligere dramachef Ingolf Gabold i et interview med Politiken. Ingolf Gabold var dramachef i DR fra 1999-2012 og var inde over udviklingen af alle tre serier.

Ønskede at diskutere nationalisme

Især '1864' var en serie, som Ingolf Gabold så som et indlæg i den politiske debat. Serien blev stærkt kritiseret af netop Dansk Folkepartis værdipolitiske ordfører Pia Kjærsgaard tilbage i 2014 for at være "både tendentiøs og politisere uden skam".

- Det (1864, red.) var et stykke politisk dramatik. Det tager jeg det fulde ansvar for (...) Jeg ønskede at diskutere hele den isolation, der ligger i Dansk Folkepartis meget nationalistiske tro på Danmark og det danske, siger Ingolf Gabold til Politiken og tilføjer, at Dansk Folkeparti efter hans mening er "meget fremmedfjendske og meget bange for EU".

Ingolf Gabold mener, at DR har et ansvar for at lavet et afbalanceret programudbud, men at det ikke behøver at være balanceret i det enkelte program.

- Når man laver en lang serie som ’Borgen’, er man nødt til at afbalancere det. Når det er en serie på otte afsnit som ’1864’, behøver man ikke gøre det. Og vi havde en politisk situation, som jeg synes var meget alvorlig, siger han til Politiken.