Trænger du til et godt grin? En af verdens sjoveste film er blevet til en serie

Grin, blod og uhygge - en ny serie bygget på kultfilm om vampyrer har det hele, mener serieekspert.

Vampyrserien 'What We Do in the Shadows' er baseret på filmen af samme navn fra 2014. Her ses tre af vampyrerne fra den nye serie. (© HBO Nordic)

En gang imellem sker det, at en film i første omgang går under opmærksomhedsradaren for derefter at vokse sig større og større på grund af personlige anbefalinger og internet-hype.

Det skete blandt andet for Will Ferrell-komedien 'Anchorman', modelkomedien 'Zoolander', og det er henover de seneste par år også sket for vampyrkomedien 'What We Do in the Shadows', som for mig er et godt bud på årtiets absolut sjoveste film.

At filmen endelig er trådt ud af skyggen og har opnået en form for kultstatus, er et godt eksempel på, at man stadig kan få succes med en god film – også selvom budgettet er begrænset.

Så længe de filmiske kvaliteter er i top, og man har is i maven til at lade den vokse sig stor og succesfuld på streaming, vil de rigtigt gode film for det meste blive opdaget før eller siden.

Og så skal der jo tjenes penge. Men modsat film som 'Anchorman' og 'Zoolander', der begge fik sig en uværdig biografopfølger, så har skaberne af 'What We Do in the Shadows' valgt at fortsætte deres univers i form af en tv-serie, hvor vi bliver introduceret for et helt nyt cast af selvhøjtidelige vampyrer.

Det lader til at være en god idé, selvom serien måske mest henvender sig til dem, der ikke har set filmen.

Hvis du trænger til et godt grin og ikke kender til kultfilmen 'What We Do in the Shadows' fra 2014, kommer her det, du bør vide, inden du kaster dig over, hvad der meget vel kan blive din nye yndlingskomedieserie.

1

Filmen, som serien bygger på

Vild med sjove vampyrer? Så er 'What We Do in the Shadows' værd at tjekke ud. (© HBO Nordic)

Det var ved et tilfælde, at jeg for år tilbage fik sat 'What We Do in the Shadows' på – og gudskelov for det! Kort fortalt er det en newzealandsk produceret film om fire vampyrvenner, der bor sammen i et stort hus. De er alle flere hundrede år gamle, og som det jo er med vampyrer, er de håbløst afhængige af at suge menneskeblod og undgå sollys.

Nutidens overciviliserede samfund gør det på mange måder svært for så barbarisk et folkefærd som vampyrer, og selvom de er nobelt klædt ud i kalvekrøs, høje støvler og lange pelsede frakker, går de skævt af både mennesker og varulve. Det kommer der nogle af nyere tids filmhistories sjoveste scener ud af.

Dog er det i de helt små scener, hvor de tre hovedvampyrer enten diskuterer heftigt eller kærligt hjælper hinanden, at filmen er mest genial. De både skændes over, hvem der skal tage opvasken – et spørgsmål, der for den ene vampyr virker håbløst småt, når man har levet i flere hundrede år. De tegner også hinanden, da vampyrer ikke har spejlbilleder og derfor ikke ved, hvilket tøj der egentlig klæder dem.

Mange af de samme greb – og endda jokes – bliver brugt i serien, og selvom skuespillerne ikke helt kan måle sig med de originale fra filmen, så er grundidéen og manuskriptarbejdet så godt, at det formentlig vil more de fleste, som ikke er bekendte med filmen.

2

Mockumentary... i 2019?

Vampyren Nadja er en af beboerne, man følger i serien. (© HBO Nordic)

Æstetikken er dyster og underbelyst, som man kender det fra klassiske vampyrfilm, men den er filmet i en dokumentarisk stil – såkaldt mockumentary – hvor dokumentargenrens greb parodieres for at opnå maksimal komisk effekt.

I serien følger vi de fire vampyrer Nandor, Nadja, Lazlo og Colin og introduceres for dem på klassisk dokumentarisk stil i hverdagssituationer og via korte interviews til kameraet.

Selvom mockumentary ikke just er et nyt greb og hovedsageligt var en en genre, der virkede friskt tilbage i start 00'erne, hvor Ricky Gervais populariserede genren med 'The Office', så føles det alligevel som et friskt pust at sammensmelte fantasy og gys med den 'realistiske' dokumentarstil.

Lidt trivielt bliver det dog, når vi følger energivampyren Colin, der til daglig arbejder på et kedeligt kontor og beskæftiger sig med at suge energi ud af kollegaerne ved at påbegynde de mest ligegyldige og langtrukne samtaler.

Nej, så kommer mockumentary-stilen langt bedre til sin ret, når vampyrerne lægger sig ud med de lokale varulve, eller når vi følger den menneskelige slave Guillermo, som så inderligt håber, han en dag kan få lov at blive bidt af sin herre, Nandor, og dermed blive transformeret til en vampyr. Ligesom Bella i 'Twilight'.

3

Genierne bag både film og serie

Taika Waititi (tv.) og Jemaine Clement er mændene bag serien 'What We Do in the Shadows'. Her ses de under SXSW-festivalen i Texas tidligere i år. (Foto: Travis P Ball © Getty Images)

Bag både filmen og serien står to af filmbranchens dygtigste herrer, og som titlen 'What We Do in the Shadows' måske også refererer til, så har de i mange år lavet genial komik og satire, der dog ikke just har givet dem det rampelys, som de fortjener.

Jermaine Clement kan nogen måske genkende fra småroller i alt lige fra 'Men in Black 3' og HBO-serien 'Divorce'. Men han er også en af hjernerne bag kultserien 'Flight of the Concords', hvor han på helt genial vis spiller halvdelen af en indierock-duo.

Den anden skaber af 'What We Do in the Shadows' hedder Taika Waititi, og selvom hans navn kan udløse en hovedpine, så er det bare om at lære det, for han er allerede ved at etablere sig som en af de vigtigste nye filmskabere i Hollywood.

Waititi skrev det første manuskriptudkast til Disney-filmen 'Vaiana', men sprang fra projektet, da han ikke fik nok kreativ frihed. Han blev dog i Disney-familien og instruerede Marvel-filmen 'Thor: Ragnarok', som blev både rost af anmeldere og set af svimlende mange biografgængere.

Begge spillede de hovedroller i filmversionen af 'What We Do in the Shadows', men har valgt kun at stå bag kameraet i den nye serie. Hver for sig er de enormt stærke, men sammen er det ren magi, som vi så i filmen 'What We Do in the Shadows'.

Serien er måske ikke helt af samme kaliber, men det er stadig enormt underholdende at følge filmhistoriens mest selvhøjtidelige vampyrer.

'What We Do In The Shadows' kan ses på HBO Nordic. Filmen kan ses på både Filmstriben og HBO Nordic.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk