Tre 14-årige drenge går i krig mod korruptionen

Menneskeligt affald gør oprør i Stephen Daldrys brasilianske ungdomsactionfilm, 'Trash'

Hvad er det med ungdommen nu til dags? I gamle dage kunne den nøjes med miniaturedramaer om teenagere, der stifter bekendtskab med små portioner af livets alvorssider, såsom jalousi, svig, begær og melankoli.

Nu om dage skal ungdommen opleve samme dramaer som de voksne, før de gider se det på film.

Menneskehedens grummeste gerninger

Gennem flere år har danske filmfolk set modløse til mens ungdommen har sneget sig uden om klassiske opbyggelige ungdomsfilm à la Bille Augusts 'Tro, håb og kærlighed' og Søren Kragh-Jakobsens 'Vil du se min smukke navle?' og i stedet er hoppet direkte til voksenfilm.

I de her dage kan man se frihedskæmpende teenagere være vidner til massakrer, der ikke står tilbage for menneskehedens grummeste gerninger, knuste skeletter af titusinder af uskyldige, inklusive børn, ligger tilbage i gaderne i teenageblockbusteren 'The Hunger Games: Mockingjay 1'.

Blandt korrupte politifolk og politikere

Og her kommer så britisk/brasilianske 'Trash', en medrivende actionfilm om tre fattige 14-årige drenge, der havner blandt korrupte politifolk og politikere i Brasilien.

Der er intet nyt i store drenge eller piger, der tager kampen op med nedrige voksne, men sjældent på et niveau som i 'Trash'. Der plejer at være et filter af fis og ballade over det, som når en dreng nedkæmper to hårdkogte indbrudstyve i 'Alene hjemme' eller tre store børn udmanøvrerer en flok gangstere i danske 'Detektiverne', der fik premiere i foråret.

En bagbundet 14-årig dreng skal henrettes

I 'Trash' er det simpelthen på liv og død. Små 20 minutter inde i filmen ser vi en mand blive tortureret til blods og senere pakket livløs ind i en plastiksæk. 10-15 minutter senere befaler en politikommissær at en bagbundet 14-årig dreng skal henrettes på åben gade ved nattetide.

Det er sgu alvor det her. 'Trash' placerer ikke bare tre drenge i en leg i en typisk voksenverden, den blæser også til angreb på virkelighedens korruption og foragt for de laveste klasser i Brasilien.

Sådan rigtigt, altså.

Skrald af værdi

Det hele begynder da drengene finder en tegnedreng med både penge og mystiske sedler med numre mens de roder efter skrald af værdi på den lokale losseplads.

Meget hurtigt viser det sig at pungen indeholder materiale, der kan afsløre en korrupt politiker. Og inden længe bliver drengene beskudt af politiet i en hæsblæsende jagt rundt i Rio de Janeiro, gennem såvel rigmandskvarterer som slum og fængsel - med en amerikansk præst og hans assistent på sidelinien.

Har ungdommen fået nykker?

Hvad er det med ungdommen nu til dags? Gider den ikke blive behandlet som pattebørn længere? Eller har den fået nykker? Er det godt eller skidt, det her?

Forfatteren og skolelæreren Andy Mulligan, der har skrevet bogen bag 'Trash', har selv forklaret, at han under ingen omstændigheder ville kede de unge med sin historie.

Men er det de unge, der er sværere at underholde? Eller de voksne, der skruer op for virkemidlerne i håb om at få succes blandt de unge?

Mellem voksenrealisme og ungdomsfantasi

Tiden må vise om ungdommen dør en støjende død i den virkelige verden. Rent filmisk er det ikke nødvendigvis et problem. Det ligner en filmbranche, der er gået over gevind med den store skeletkirkegård i 'The Hunger Games'. Og ja, de tre teenagedrenge klarer sig forbavsende flot i en rå voksenverden i 'Trash'.

Men i sin balance mellem voksenrealisme og ungdomsfantasi er 'Trash' et imponerende stykke meningsfuld underholdning.

Et farverigt fascinerende billede

Briten Stephen Daldry, der tidligere har stået bag film som 'Billy Elliott' og 'The Reader', maler et farverigt fascinerende billede af Rio de Janeiro, fjernt fra Copacabana og karneval, og så langt inde i slummen, at man nærmest kan lugte affaldet og krydderierne fra maden og heden og stanken af lig nede af gaden.

Som energisk sansebombardement minder 'Trash' om både Fernando Meirelles 'City of God', hvor små børn skød hinanden i den brasilianske slum, og om Danny Boyles 'Slumdog Millionaire', om livet i Mumbais fattigdom.

Laber filmisk sanselighed

Det er langtfra realisme i sin labre filmiske sanselighed, men 'Trash' stikker hovedet langt ind i et stykke brasiliansk virkelighed som den så ud i optakten til årets VM-slutrunde, hvor det viste sig at de brasilianske myndigheder havde brugt enorme summer på nye stadions på bekostning af sociale problemer.

Er allerede gået ned i den farlige gyde

Er det den alvorlige vej ungdomsfilm skal gå?

Det er under alle omstændigheder for sent at reagere. Ungdomsfilmen er allerede gået ned i den farlige gyde. Og både alvoren og brutaliteten rejser nogle spørgsmål, der er betydeligt mere spændende end endnu en film om en teenager, der forsigtigt stikker sin næse ind i voksenverdenen.

'Trash' er oppe i de danske biografer fra den 4. december

Facebook
Twitter