Tre danske film skal kæmpe om Oscar-nominering: 'Bare de ikke tænker "skøre europæere'"

Den danske Oscar-komité afslører hvilke tre film, der i år skal kæmpe om at være det danske Oscar-håb.

En gruppe filmfolk har i dag udvalgt tre danske film, som de mener har størst chance for at få en oscar. 18. november udvælger samme gruppe Danmarks endelige bud. (Foto: Henrik Ohsten © Henrik Ohsten)

Når filmverdenens mest prestigefyldte gyldne statuetter uddeles i starten af næste år, er der forhåbentligt også en dansk film med i ræset om at vinde 'Bedste internationale spillefilm'.

Den danske Oscar-komité har mandag afsløret, hvilke tre danske film der nu får lov til at være med i kapløbet om at blive Danmarks endelige bud på en Oscar-kandidat.

Det drejer sig om 'En helt almindelig familie' af Malou Reymann, 'Druk' af Thomas Vinterberg og 'Shorta' af Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid.

1

'En helt almindelig familie' - Malou Reymann

(Foto: Jonas Svensson © Nordisk Film)

I 'En helt almindelig familie' følger vi forstadsfaren Thomas, der beslutter sig for at blive til Agnete og efterfølgende skal navigere i familiens chok og livet som kvinde.

'En helt almindelig familie' er instruktørdebuten fra Malou Reymann, og den er baseret på hendes egne oplevelser med sin fars kønsskifte i 1999. Rollen som Agnete spilles af Mikkel Boe Følsgaard.

Mikkel Boe Følsgaard spillede også hovedrollen i Nikolaj Arcels 'En kongelig affære', der ikke bare blev den udvalgte danske Oscar-kandidat i 2013, men som faktisk også blev nomineret i sidste ende.

Mikkel Boe Følsgaard spillede også en rolle i 'Under sandet' fra 2017, der også blev nomineret til Oscar.

'En helt almindelig familie' fik blandt andet fem stjerner i Berlingske, Soundvenue og Jyllands-Posten.

Filmen havde verdenspremiere på Rotterdam Filmfestivalen i februar, hvor den fik festivalens Big Screen Award, og senere er der mulighed for mere hæder, når filmen skal deltage i festivalerne i Lübeck og Thessaloniki.

De helt store vinderchancer i Hollywood spår dr.dk's filmanmelder, Per Juul Carlsen, dog ikke for debutfilmen:

- Det er bestemt en god film, men i denne her sammenhæng mangler fortællingen at blive foldet ud i det helt store Hollywood-scope for at kunne vinde, siger han.

Producere er Matilda Appelin og René Ezra for Nordisk Film.

2

'Shorta' - Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid

(Foto: Tine Harden © Scanbox)

Det har været en flot debut for makkerparret Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid, der med 'Shorta' var med på Venedig filmfestivalens International Critics' Week, blev udtaget til flere filmfestivaler, fik fine anmeldelser og blev af Berlingske kaldt "et lille mesterværk" og sammenlignet med 'Pusher', ’Nordvest’ og 'Underverden'.

Og nu er den så blandt de tre danske kandidater, der måske kan få en Oscar.

Filmen handler om de to politibetjente Mike og Jens, der patruljerer omkring det fiktive ghettoområde Svalegården. Området er på kanten af et oprør, efter den unge, sorte mand fra Svalegården, Talib Ben Hassi, er blevet mishandlet i politiets varetægt.

Da Talib Ben Hassi dør, bryder helvede løs mellem politiet og de unge i betonblokkene. Med på rollelisten er blandt andre Simon Sears, Jacob Lohmann og Tarek Zayat.

- 'Shorta' er skåret efter amerikanske forbilleder, og den gør det virkelig godt, siger filmanmelder Per Juul Carlsen.

- Den hamrer desuden direkte ind i en nuværende problemstilling i forbindelse med amerikaneren George Floyd, der mistede livet under en voldsom anholdelse.

- Den får ikke nogle problemer med at tiltale Akademiet, forudser Per Juul Carlsen.

Filmen er produceret af Morten Kaufmann og Signe Leick Jensen for Toolbox Film.

3

'Druk' - Thomas Vinterberg

DRUK (Foto: Henrik Ohsten © Henrik Ohsten)

Vinterbergs fortælling om fire midaldrende gymnasielærere, der begiver sig ud i et promillestyret eksperiment, har allerede vundet internationale priser såvel som fået pustet lidt liv i de ellers hårdtprøvede danske biografer.

Det er ikke første gang, at Thomas Vinterberg kan gøre sig forhåbninger om at hive den gyldne statuette hjem. Tilbage i 2013 var han således Oscar-nomineret for filmen 'Jagten', der desuden havde vundet priser på Cannes Film Festival.

Thomas Vinterberg har skrevet manuskript til 'Druk' med Tobias Lindholm, der også var medforfatter på 'Jagten'.

At 'Druk' allerede har vundet flere internationale priser kan i sig selv være en indikator på, at kandidaten ville klare sig godt.

Det mener i hvert fald filmekspert, Per Juul Carlsen:

- Når man ser på en film som 'Druk', kan man blive bekymret for, om amerikanerne vil synes, at det bare er en flok skøre europæere, der drikker en masse alkohol.

- Men hvis de kan se forbi det, og se at det handler om livsglæde, en fortælling om midaldrende mænd og en hyldest til ungdommen, så står den stærkt.

- Fordi filmen allerede har vundet internationale filmpriser i både Spanien og England, tror jeg, at den også står stærkest af de tre danske bud, afslutter han.

Producere er Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen for Zentropa.

18. november mødes Den danske Oscar-komité igen for at udpege dén af de tre kandidater, der udgør årets Oscar-håb. 15. marts offentliggør Oscar-akademiet så, hvilke film, der er nomineret i samtlige kategorier.

Danske Oscar-nomineringer i nyere tid

  • Følgende danske film har været nomineret i kategorien 'Bedste ikke-engelsksprogede film' i nyere tid.

  • 2017 'Under sandet' (Martin Zandvliet)

  • 2016 'Krigen' (Tobias Lindholm)

  • 2014 'Jagten' (Thomas Vinterberg)

  • 2013 'En kongelig affære' (Nikolaj Arcel)

  • 2011 'Hævnen' (Susanne Bier) - vinder

  • 2006 'Efter brylluppet' (Susanne Bier)

  • 1990 'Dansen med Regitze' (Kasper Rostrup)

  • 1989 'Pelle Erobreren' (Bille August) - vinder

  • 1988 'Babettes gæstebud' (Gabriel Axel) - vinder