Trine Dyrholm skal kæmpe om Oscar-statuette: 'Den ligner ikke nogen anden film'

Den roste film 'Dronningen' er kommet tættere på en Oscar-nominering.

Trine Dyrholm sagde i foråret, at hun var spændt på, hvordan der ville blive taget imod den kontroversielle film. Indtil videre går det dog kun godt. (Foto: Rolf Konow © © Rolf Konow)

Når de gyldne Oscar-statuetter uddeles næste år, kan Trine Dyrholm og instruktør May el-Toukhy meget vel sidde blandt de nominerede filmstjerner over there.

Den danske Oscar-komité, der består af repræsentanter fra filmbranchen og Det Danske Filminstitut, har nemlig netop besluttet, at 'Dronningen' skal være Danmarks endelige bud på en Oscar-nominering i kategorien for bedste internationale film.

Dermed har filmen om advokaten Anne, der indleder et seksuelt forhold til sin 17-årige stedsøn, slået filmene 'Før frosten' og 'Ser du månen, Daniel' i kapløbet om at komme tættere på en Oscar.

Det betyder dog ikke, at filmen er sikret en nominering endnu, for den skal stadig igennem det endelige nåleøje ovre hos Oscar-akademiet, der offentliggør nomineringerne i januar.

Sidste gang, en dansk spillefilm modtog en Oscar, var i 2010. Det år gik statuetten til Susanne Biers 'Hævnen', der netop også havde Trine Dyrholm i en af hovedrollerne.

Virker lidt eksotisk på amerikanerne

Spørger man Soundvenues filmredaktør Jacob Ludvigsen, er 'Dronningen' også Danmarks absolut bedste bud i år.

- 'Dronningen' appellerer bredt, og mange vil blive revet med og provokeret af den samtidig med, at den også føles meget særegen og måske især med amerikanske øjne også kan virke lidt eksotisk med sin skandinaviske natur og arkitektur, siger han.

Og hvis du tror, at 'Dronningen' er for stor en mundfuld for amerikanerne på grund af sine alt andet end tildækkede sexscener mellem Anne og den unge stedsøn, så kan du godt tro om.

I rollen som stedsønnen Gustav ses den 23-årige, svenske skuespiller Gustav Lindh. Her ses han i en scene med Trine Dyrholm. (Foto: Rolf Konow © © Rolf Konow SMPSP)

Oscar-akademiet, der efterhånden også tæller mange unge filmskabere, vil nemlig gerne hylde unikke film, der viser os noget nyt. Så det handler ikke altid om, at du skal 'flæbe ned i din kleenex', som Jacob Ludvigsen formulerer det.

- Ofte er det film, der udfordrer filmsproget lidt, sådan som vi kender det fra Cannes Filmfestival, siger han og tilføjer:

- 'Dronningen' ligner ikke nogen anden film. Den handler trods alt om en kvinde, der indleder en affære med sin stedsøn, og det er en pågående og kontroversiel måde at angribe hele MeToo-problematikken, som også gør den meget aktuel.

Og det er da også blandt andet derfor, at valget netop er faldet på denne film.

- 'Dronningen' fortæller en historie om magt, begær og fortielser, som vi sjældent har set det før, og som giver et overrumplende nyt blik på aktuelle problemstillinger, skriver den danske komité i sin begrundelse.

Da 'Dronningen' udkom i foråret, blev den overhældt med roser af anmelderne – mange gav den topkarakteren seks stjerner – og indtil videre har over 330.000 danskere set filmen i biografen.

'Dronningen' har desuden også allerede imponeret i USA. På årets Sundance Film Festival modtog filmen publikumsprisen, så amerikanerne har allerede taget den til sig.

Oscar-priserne uddeles søndag den 9. februar.

Du kan se traileren til 'Dronningen' her:

Facebook
Twitter