Trine Dyrholm slog sin egen rekord til prisfest: Her er alle vinderne af Robert-prisen

Robert-prisen blev her til aften uddelt til de bedste danske film og serier.

Holdet bag 'Dronningen' ses her ved Danmarks Filmakademis uddeling af Robert Prisen. Filmen var nomineret til 13 priser og blev også aftenens helt store vinder. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Den danske film- og tv-branche var her til aften samlet i Tivoli Hotel- og Kongrescenter ved Robert-festen for 36. gang for at uddele en lang række priser i forskellige kategorier.

Den helt store vinder blev 'Dronningen'.

'Dronningen' var det danske bud til en Oscar for 'Bedste Internationale Film', men var ikke blandt de endelige nominerede. Til gengæld var den nomineret til ikke mindre end 13 priser ved Robert-uddelingen og vandt hele 9 priser.

Filmen vandt blandt andet for 'Årets danske spillefilm' og May el-Toukhy fik prisen for 'Årets instruktør' og fik stående bifald. May el-Toukhy er den første kvinde, der vinder prisen, hvilket hun selv bemærkede i sin takketale:

- Da jeg blev nomineret til den her pris, kiggede jeg på listen over, hvilke filmskabere der har modtaget den igennem tiden. Til min forundring opdagede jeg, der ikke var kvindelige instruktører på listen. Udover at overraske mig, gjorde det også, at jeg tænkte: Jeg får den ikke.

- Sådan fungerer det med repræsentation. Hvis vi ikke ser os spejlede, så findes vi ikke, så findes mulighederne ikke, og så slukkes håbet. Hvad enten man er kvinde eller tilhører en minoritetsgruppe. Derfor vil jeg gerne dedikere den her pris til nogle kvinder, der har haft stor betydning for mig personligt, sagde May el-Touky og nævnte blandt andre Susanne Bier og Lone Scherfig.

Trine Dyrholm slår sin egen rekord

Trine Dyrholm fik prisen for 'Årets kvindelige hovedrolle'. Hun har været nomineret 19 gange, og dette var hendes 10. Robert-pris. Noget, hun også selv hentydede til i sin takketale:

- Jeg er vildt glad. Jeg ved godt, at jeg har nogle i forvejen, men jeg er utroligt glad for denne her, fordi det er en film, der betyder så meget for mig.

Ifølge Ritzau har Trine Dyrholm to gange vundet en Robert for 'Årets kvindelige hovedrolle i en tv-serie', fem gange har hun vundet for 'Årets kvindelige hovedrolle i en spillefilm' og tre gange har hun vundet for 'Årets kvindelige birolle'.

Vinderen af 'Blockbuster publikumprisen' blev ’Ser du månen, Daniel’. Filmen førte an med hele 14 nomineringer, og filmen vandt også for blandt andet 'Årets mandlige hovedrolle', der gik til Esben Smed.

- I virkeligheden, så havde jeg faktisk tænkt mig, at den skal hjem og stå ved dig, Daniel, sagde skuespilleren henvendt til Daniel Rye.

'Ser du månen, Daniel' handler om fotografen Daniel Rye, spillet af Esben Smed, der sidder i fangenskab hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

'Ser du månen, Daniel, var nomineret til hele 14 priser ved dette års Robert-uddeling. (Foto: © MARTIN DAM KRISTENSEN, Nordisk Film)

Holdet bag filmen, heriblandt hovedrollen Esben Smed og Daniel Rye selv, var gæster i studiet hos Blockbuster, der sendte showet live. Her fortalte Daniel Rye, at han var glad og stolt over, at så mange havde set filmen om hans historie.

- Det er noget, der nærmest er helt umuligt at bringe ind i folks travle hverdagsliv, og her har vi lavet et produkt, som på en eller anden måde gør, at der næsten er en halv million, der har sat en aften af til at se på den her verden, der er så langt væk fra vores virkelighed, og det synes jeg i sig selv er en kraftpræstation.

Feras Fayyads 'The Cave' vandt for 'Bedste dokumentar'. Feras Fayyad var ikke selv til stede, da han lige nu opholder sig i Berlin hos sin datter, efter han har været i Tyrkiet for at hjælpe sin familie, der er flygtet fra krigen i Syrien. 'The Cave' er også nomineret til en Oscar for 'Bedste dokumentar'. (Foto: © VALERIE MACON, Scanpix)

Dansk Oscar-håb vandt for 'Årets dokumentar'

'The Cave' vandt prisen for 'Årets dokumentar'. Dokumentaren er også den eneste danske film, der er nomineret til en Oscar – også for 'Årets dokumentar'.

Instruktøren Feras Fayyad var ikke selv til stede. Filmens klipper og lyddesigner, der modtog prisen, oplyste, at Feras Fayyad lige nu opholder sig i Berlin hos sin datter, efter at han har været i Tyrkiet for at hjælpe sin familie, der er flygtet fra Idlib-provinsen på grund af krigen.

De to modtagere læste i stedet højt fra en udtalelse fra instruktøren.

- Jeg ville ønske, at min film ikke behøvede at eksistere. Jeg ville ønske, at jeg stadig var i Damaskus og drak kaffe med mine kunstnervenner.

- Det eneste, jeg kan gøre nu, er at råbe op, så det her ikke sker igen. Og jeg vil ikke gøres stille.

'The Cave' vandt prisen for 'Bedste dokumentar'. På billedet her ses Dr. Amani Ballour, der arbejder på hospitalet i Syrien, hvor dokumentaren er filmet. Prisen blev blandt andet dedikeret til hende og de andre læger på hospitalet. (© © Camera Film)

Filmen følger en række læger på et underjordisk hospital i Syrien. Prisen blev blandt andet dedikeret til dr. Amani Ballour og de andre øvrige læger, der holder hospitalet kørende.

DR's anmelder gav filmen fem stjerner og skrev blandt andet, at den er "et håndgribeligt billede på selve den ubarmhjertige kamp for overlevelse, mange syrere har været udsat for under den snart ni år lange borgerkrig."

'Badehotellet' vandt seerprisen

Der var også hæder til TV2-serien 'Badehotellet', der vandt 'Go' seerprisen', der blev uddelt for første gang. Serien var oppe imod andre store succeser som 'Fred til lands', 'Bedrag III' og 'Tinka og kongespillet'.

Der var også flere priser til DR – blandt andet for 'Bedrag III', der fik prisen for 'Årets tv-serie'. Serien fik også prisen for 'Årets kvindelige hovedrolle - tv-serie', der gik til Maria Rich.'Årets mandlige hovedrolle' gik til Morten Hee Andersen for 'Fred til Lands'. 'Årets kvindelige birolle – tv-serie' gik til Josephine Park for 'Doggystyle II'.

Det var dog ikke kun de danske film, der fik priser. En af de store Oscar-favoritter 'Joker' fik prisen som 'Årets engelsksprogede film, mens sydkoreanske 'Parasite' vandt prisen for 'Årets ikke-engelsksprogede film'.

Robert-prisen er blevet uddelt af Danmarks Film Akademi siden 1984. Det er akademiets medlemmer, der stemmer om priserne.

Se alle vinderne her

 • 'Årets kostumedesigner': Louize Nissen 'Før frosten'.

 • 'Årets sminkør': Sara Sofia Kasper for 'Harpiks'.

 • 'Årets scenograf': Josephine Farsø for 'Harpiks'.

 • 'Årets fotograf': Jasper J. Spanning for 'Dronningen'.

 • 'Årets klipper': Rasmus Stensgaard Madsen for 'Dronningen'.

 • 'Årets score': Jon Ekstrand for 'Dronningen'.

 • 'Årets originale sang': 'One last time' af Hess Is More feat. Okay Kaya, komp. af Mikkel Hess & Kaya Wilkins til 'Selvmordsturisten'.

 • 'Årets kvindelige birolle': Sofie Torp for rollen som søsteren Anita Rye i 'Ser du månen, Daniel'.

 • 'Årets mandlige birolle': Magnus Krepper for rollen som ægtemanden Peter i 'Dronningen'.

 • 'Årets sounddesigner': Oskar Skriver & Nino Jacobsen for 'Dronningen'.

 • 'Årets visuelle effekter': Jonas Drehn & Jan Tvilling for 'Valhalla'.

 • 'Årets kortfilm: Dokumentar' 'Amfi'.

 • 'Årets dokumentarfilm': 'The Cave'.

 • 'Årets engelsksprogede film': 'Joker'.

 • 'Årets ikke-engelsksprogede film': Sydkoreanske 'Parasite'.

 • 'Årets kvindelige hovedrolle - tv-serie': Maria Rich for 'Bedrag III'.

 • 'Årets mandlige hovedrolle - tv-serie': Morten Hee Andersen for 'Fred til Lands'.

 • Vinderen af Blockbuster Publikumsprisen 2020: 'Ser du månen, Daniel'.

 • 'Go’Seerprisen': 'Badehotellet sæson 6'.

 • 'Årets kortfilm: Fiktion/animation': 'Ikki illa mein'.

 • 'Årets lange fiktion/animation': 'En flirt'.

 • 'Årets adapterede manuskript': Anders Thomas Jensen for 'Ser du månen, Daniel'.

 • 'Årets originale manuskript': Maren Louise Kähne og May el-Toukhy for 'Dronningen'.

 • 'Årets korte tv-serie': '31'.

 • 'Årets tv-serie': 'Bedrag III'.

 • 'Årets kvindelige birolle – tv-serie': Josephine Park for 'Doggystyle II'.

 • 'Årets mandlige birolle – tv-serie': Jacob Hauberg Lohmann for ‘Bedrag III'.

 • 'Årets instruktør': May el-Toukhy for 'Dronningen'.

 • 'Årets børne- & ungdomsfilm': 'Gooseboy'.

 • ‘Årets kvindelige hovedrolle': Trine Dyrholm for 'Dronningen'.

 • 'Årets mandlige hovedrolle':Esben Smed for 'Ser du månen, Daniel'.

 • 'Årets danske spillefilm': 'Dronningen'.