Trine Dyrholm vinder internationale priser for at forføre stedsøn i ny rolle

Filmen 'Dronningen' vinder publikumspris ved Sundance. Mads Brügger får instruktørpris for sin Hammarskjöld-film.

Den danske skuespillerinde Trine Dyrholm modtog i aftes en pris for sin hovedrolle i filmen "Dronningen". (Arkiv). (Foto: REUTERS/Tony Gentile (VATICAN - Tags: RELIGION) © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Det har været en hektisk og god uge for holdet bag den danske film 'Dronningen', hvor skuespiller Trine Dyrholm har hovedrollen som hustruen, der forfører sin egen stedsøn.

Filmen er rendt med fire priser ved internationale filmfestivaler og har fået premiere på den prestigefyldte amerikanske filmfestival Sundance.

'Dronningen' fik efter sin premiere store roser fra anmelderne i store filmmagasiner i verden. Og så løb filmen med 'Audience Award: World Cinema Dramatic', der er publikumsprisen på Sundance.

På Sundancefestivalen fik den danske journalist Mads Brügger også hæder i form af instruktørprisen i kategorien 'World Cinema Documentary' for filmen 'Cold Case Hammarskjöld'.

Brüggers film handler om FN's generalsekretær Dag Hammarskjöld, der i 1961 omkom under mystiske omstændigheder ved et flystyrt i det daværende afrikanske land Nordrhodesia, i dag kendt som Zambia.

Fik også svensk hæder

Trine Dyrholm var ikke selv til stede ved Sundancefestivalen, men var i aftes i Gøteborg for at modtage den nystiftede 'Dragon Award Bedste Skuespillerpræstation' ved Göteborg Film Festival. Den uddeles på tværs af køn, og det er første gang, den uddeles.

Filmen fik også hovedprisen ved festivalen, 'Dragon Award Bedste Nordiske Film'. Her var instruktøren May el-Toukhy på scenen for at modtage prisen og pengepræmien på en million svenske kroner.

'Dronningen' løb også med 'Publikumsprisen' ved Göteborg Film Festival.

- Vinderen er en film med mange lag, som udfordrer vores forestillinger om de moralske og seksuelle kræfter, som findes i en tilsyneladende velfungerende familie, lød det i motiveringen til prisen.

- Den tager os med ned i kaninhullet, hvor vores skjulte længsler bor og afslører karaktererne i al deres mørke kompleksitet.

'Dronningen' har dansk premiere 28. marts, mens 'Cold Case Hammarskjöld' kan ses fra 7. februar.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter